שפל חדש ביחסים: מצרים הודיעה אחר הצהריים לישראל כי היא מבטלת באופן חד צדדי את הסכם הגז עם ישראל. הידיעה הועברה לחברת EMG העוסקת בהפקת הגז מהמצרים.
בהסכם השלום בין ישראל למצרים יש נספח כלכלי, ולפיו מצרים תספק נפט לישראל. לפני שנים הומר הנפט לגז, ומצרים מחויבת על פי הסכם השלום לספק גז בכמות שתדרוש ישראל במשך שנים, תמורת תשלום כמובן.
היום מצרים הודיעה באופן חד צדדי כי היא מבטלת את ההסכם - מה שמהווה נזק כלכלי עצום למדינת ישראל, לחברות "אמגז" ו"אמפל", אבל בעיקר נזק מדיני משום שזהו תנאי מתנאי הסכם השלום והיום הוא מופר חד צדדית.
מוחמד שועיב, יו"ר חברת הגז המצרית EGAS, הודיע הערב כי דווקא ישראל היא שלא עמדה בהתחייבויותיה בהסכם הגז בין המדינות.
מאז נפילת משטר מובארק בפברואר 2011, פוצץ 14 פעמים מתקן הצינור המוביל גז ממצרים לישראל, אשר נמצא באל-עריש. במצרים הבטיחו פעמים רבות לישראל כי מקרים כאלו לא יישנו וכי אמצעי האבטחה ישופרו במקום- מה שלא התרחש בפועל.
שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו התייחס הערב לביטול ההסכם והנחה את משק האנרגיה הישראלי להיערך למצב של אי אספקת גז. "בכל מקרה, ישראל פועלת לביסוס עצמאותה האנרגטית ולפיתוח מהיר של מקורות האספקה הישראליים", נמסר בהודעת משר האנרגיה והמים.
יושב ראש האופוזיציה, שאול מופז, הגיב הערב לפרסום בחדשות ערוץ 2. "זוהי הפרה בוטה של הסכם השלום, שפל חסר תקדים ביחסים בין המדינות", אמר מופז. "הצעד הזה מחייב תגובה מיידית מצד ארצות הברית, כמי שהייתה ערבה לקיומו של הסכם קמפ דייויד".
בפועל: כבר חודשים לא זורם גז לישראל
על רקע ההכרזה ולאור ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות במצרים, חשוב לציין כי בפועל לא זורם גז לישראל ממצרים באופן סדיר מזה מספר חודשים, ולפיכך ההשפעה של ביטול ההסכם על תעריפי החשמל בישראל צפויה להיות זניחה (כך למשל, במהלך 2011 לא סופק גז ב-225 ימים).
במבט רחב יותר, מדובר למעשה בהפרה של הנספח הכלכלי אשר נכלל בהסכם השלום שנחתם בזמנו בין ישראל למצרים - לפיו מצרים תספק נפט לישראל (הנפט הומר לגז לפני שנים מספר). במסגרת הנספח, נקבע כי מצרים מחויבת לספק לישראל גז בכמות אותה האחרונה תדרוש, תמורת תשלום.
הזרמת הגז ממצרים לישראל החלה בשנת 2008, כאשר הקמת צינור הגז עלתה כ-460 מיליון דולר. חוזי מכירת הגז בין EMG לבין לקוחותיה בישראל (שהחשובה שבהן היא חברת החשמל) הינם למשך 20 שנה, וכעת עומד מעליה צל גדול.