בפנייתם לאו"ם בבקשה להכיר בהקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית, תבקש ההנהגה הפלסטינית את נסיגתה של ישראל לקווי 1967. מדובר באחת הסוגיות המהותיות, העומדות בלב הסכסוך הישראלי-פלסטיני ובדרישה חוזרת ונשנית של הצד הפלסטיני במסגרת המשא ומתן, וכן תנאי בסיסי בכל המסמכים הרשמיים של המוסדות הבינערביים, המדברים על פתרון הסוגיה הפלסטינית.

למעשה, כל מדינות ערב התומכות בסיום הסכסוך בין הצדדים, מכריזות כי הדבר חייב להיעשות על בסיס נסיגה ישראלית לגבולות 1967 - דרישה שעלתה לאורך השנים גם במהלך המשא ומתן בין ישראל לסוריה.

אז על מה הסכסוך? הנה ההסבר המלא:

הקו הירוק:
הקו הירוק הוא כינוי שניתן לשרטוט גבולות הסכמי שביתת הנשק בשנת 1949, עם תום מלחמת העצמאות בין ישראל למצרים, סוריה, לבנון וירדן. מדובר בקווי שביתת נשק - שאינם, על פי החוק הבינלאומי, מהווים קווי גבול רשמיים. השם "קו ירוק" לקוח מהעובדה שסימנו את אותם קווים בעיפרון בצבע ירוק. שמות נוספים ל"קו הירוק" הם "קווי 4 ביוני" או "קווי 67'".

הגדה המערבית:
יהודה ושומרון הוא שטח שנכבש על ידי כוחות הלגיון הירדניים וצבא עירק במלחמת השחרור. מדובר בשטח הנאמד בכ-6,000 קמ"ר - המשתרע מדרום לעמק בית שאן, דרך הרי הגלבוע, אזור לטרון, מזרח ירושלים - ועד החלק הדרומי של הרי יהודה. בשטח נכללים בין השאר: המנזר ותחנת המשטרה בלטרון, חלקים מהאזור בהם עובר כביש מספר 1, גוש עציון ואפרת.

במסגרת הסכמי אוסלו שנחתמו בין ישראל לרשות הפלסטינית, הוסכם על חלוקת שטחי הגדה לשלושה אזורים: שטחי A שיהיו תחת שליטה פלסטינית מלאה, שטחי B שיהיו תחת שליטה אזרחית פלסטינית ושליטה ביטחונית ישראלית; שטחי C - שנמצאים תחת שליטה מנהלית וצבאית מלאה של צה"ל.

ירושלים:
הקו הירוק חוצה את ירושלים: העיר העתיקה כולה מוגדרת כשטח שמחוץ לקו, לרבות השכונות החדשות של ירושלים - כמו רמות אשכול, הגבעה הצרפתית, רמות וגילה. מעמדה החוקי של ירושלים הוכרז בהחלטת האו"ם על הקמת מדינת ישראל כאזור שליטה בינלאומי, אך בתום מלחמת העצמאות חולקה העיר בין ישראל לירדן.

ישראל הכריזה על ירושלים כבירת המדינה בשנת 1949, כשעוד קודם לכן הכריזה על מערב העיר כשטח תחת שליטה ישראלית. הפלסטינים מבקשים להכיר במזרח ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית שתקום.

רמת הגולן:
תוואי קווי 67' אינו כולל את רמת הגולן, לרבות חלקה המזרחי של הכינרת. מדובר בשטח המשתרע מהר החרמון ועד נהר הירמוך - ונכלל בו גם עמק החולה. השטח המדובר היה תחת שליטה סורית, אך הוא נכבש ע"י ישראל במהלך המלחמה. במהלך שיחות השלום עם סוריה, שבה ועלתה הדרישה לנסיגה ישראלית מהגולן. נשיא סוריה לשעבר, חאפז אסד, אף ביקש "לשכשך את רגליו במי הכינרת".

סיני ורצועת עזה:
במהלך מלחמת העצמאות פלשו כוחות מצריים לצפון-מזרח סיני ולרצועת עזה וכבשו אותם. במסגרת הסכם שביתת הנשק, נותרו השטחים תחת שליטה מצרית - עובדה שתשתנה בעקבות מלחמת ששת הימים. 

 

 

 

 

 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק