ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך את ביקוריו הדיפלומטיים בעולם, בניסיון לייצב גוש שיוכל לבלום את היוזמה הפלסטינית לקבל הכרה חד-צדדית באו"ם על מדינה בספטמבר הקרוב. נתניהו, שנועד בסופיה עם עמיתו הבולגרי, בויקו בוריסוב, אישר כי לסוגיה הפלסטינית הוקדש פרק זמן לא מבוטל בשיחות בין שני המנהיגים - אך מארחו הבולגרי סירב לספק הצהרה גורפת באשר לאופן שבו יצביעו נציגי ארצו באו"ם, כשתיערך ההצבעה.

"עד שיגיע ספטמבר יעבור עוד זמן רב", אמר בוריסוב. "בואו נמתין להתפתחויות שיהיו עד אז, ואז נקבל את ההחלטה בנושא", הוא ציין - אך הדגיש כי ארצו מנהלת מגעים עם שכנותיה בבלקן ועם חברות נוספות באיחוד האירופי סביב הפרשה וכן כי עמדתה של סופיה היא כי על שני הצדדים לשוב לשולחן המשא-ומתן בהקדם האפשרי. 

ערב "מטס" המחאה לנמל התעופה בן גוריון, התייחס נתניהו לנושא בביקורו בבולגריה והבהיר: "אם מישהו רוצה באמת להעביר לעזה סיוע הומניטרי, הוא צריך בראש ובראשונה לפעול למיגור שלטון חמאס שם. הארגון הזה מקיים משטר ברוח ימי הביניים שדומה ברוחו לזה שמתקיים באירן. הפרובוקציה המתוכננת הקרובה, בדיוק כמו המשט לעזה בשנה שעברה, אינה משימה הומניטרית. דרך המעברים מוכנסים אל תוך הרצועה סוגים רבים של סחורות, פרט לתחמושת. אנו לא מוכנים שנשק מסוג כלשהו יגיע לבסוף לידי חמאס, שירה עד כה כ-800 רקטות נגד אזרחי ישראל".

ריבלין בקרואטיה: "נסים ופתרונות כפויים לא יועילו"

יו
ריבלין בקרואטיה. משווה את המצב באזור לבל|צילום: חדשות 2

בזמן שראש הממשלה שוהה בבולגריה, עורך יו"ר הכנסת רובי ריבלין ביקור במדינה אחרת בבלקן - קרואטיה. הוא התייחס לטיוטת דוח פאלמר של האו"ם לבדיקת אירועי ההשתלטות על ה"מרמרה" הטורקית אשתקד, שפרסום נוסחו הסופי נדחה בשל ויכוח בין טורקיה לבין ישראל בנושא. בטיוטה הוטחה ביקורת נוקבת על ארגון ה-IHH וכן הוא כולל האשמות שניתנו בעקיפין על חלקה של ממשלת ארדואן ומעורבותה בארגון המשט, שהסתיים במותם של תשעה אזרחים טורקיים.

נוסף על כך, צפוי הדוח לכלול ביקורת על תפקוד הוועדה הטורקית שהקימה ממשלת טורקיה לבדיקת תקרית המשט, ולעומת זאת - צפויים ממצאיו להציג את ישראל באור חיובי כמי שהקימה, בניגוד להוראות מאנקרה, ועדת בדיקת בלתי תלויה לנושא ועצמאית באופיה. באשר להאשמות כלפי ישראל, אלו צפויות להתמקד, ככל הנראה, בעיקר בהפעלה לא מידתית של כוח בפעולת ההשתלטות של לוחמי השייטת על ה"מרמרה". עם זאת, צפוי כי ייקבע שישראל פעלה לפי כללי החוק הבינלאומי בכל הנוגע להטלת הסגר הימי על רצועת עזה.

באותו הנושא וגם לקראת ה"מטס" הצפויה למחר אמר ריבלין כי "מסקנות דוח פאלמר על המשט הוכיחו שתחליפים למשא-ומתן מזיקים לעניין הפלסטיני בטווח הארוך. ניסיונות לעקוף את המגעים הישירים ולקצר את הדרך במשטים ומטסים גורמים נזק לפלסטינים".

על סירובה של ישראל להיענות לדרישתו של ארדואן ולהתנצל לפני אנקרה באופן רשמי על תוצאות המשט בשנה שעברה, הבהיר ריבלין כי "גם אם עלבונה של טורקיה מובן, הוא אינו יכול לבטל את זכותה של ישראל להגן על ריבונותה ועל גבולותיה. כל הבעת צער על תוצאות המשט צריכה להיות הדדית ולהגיע מצד הטורקים, שכן אילו פעלה טורקיה במחשבה תחילה, לא היו נגרמות תוצאות מעין אלו".

ריבלין, שנועד עם צמרת הממשל בקרואטיה, הקביל בין המצב במזרח התיכון לבין המורכבות המדינית בבלקן. "במציאות האזורית שלכם לא הועילו קיצורי דרך, לא נסים ולא פתרונות כפויים", הוא אמר למארחיו. "הדבר נכון שבעתיים באזור שלנו. גם במזרח התיכון הניסיונות של צד אחד לקבוע את עתיד האזור, ללא משא-ומתן ישיר והוגן, יובילו להחרפת הסכסוך במקום לפתרונו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק