קרי מחדד את דבריו - לצד ההתנצלות: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הכחיש הלילה (ג') כי אמר שישראל היא מדינת אפרטהייד. הדבר עולה בקנה אחד עם ההקלטה, שכן קרי אמר שישראל "עלולה להפוך למדינת אפרטהייד" אם לא תגיע להסכם עם הפלסטינים. עם זאת, הוא הוסיף כי אם היה יכול, הוא היה "מחזיר אחורה את הקלטת ובוחר מילים אחרות".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני לא מאמין שישראל היא מדינת אפרטהייד או שבכוונתה להיות מדינת אפרטהייד, ומעולם לא הצהרתי זאת באופן פרטי או פומבי", הבהיר קרי, בעקבות הקריאות להתפטרות או התנצלות מצידו.
קרי הדגיש כי "כל מי שיודע משהו עליי, מכיר את עמדותיי בנושא בלי צל של ספק". עם זאת, הדגיש קרי כי בחירת המילים שלו באותה פגישה - עם מומחים בינלאומיים מרחבי העולם - הייתה שגויה.
"אני בשטח מספיק זמן כדי לדעת מה כוחן של מילים, שיכולות ליצור רושם שגוי, אפילו אם לא הייתה בכך כוונה", הוסיף קרי, שטען כי שימוש במילה אחרת היה מעביר את המסר של הצורך בפיתרון שתי המדינות טוב יותר. "אני לא אאפשר לאיש לפקפק במחויבות שלי לישראל, במיוחד מסיבות פוליטיות ומפלגתיות", סיכם קרי את טענתו.
סנאטורים דרשו מקרי להתנצל ואף להתפטר
ה"דיילי ביסט" האמריקני דיווח אתמול כי קרי אמר באותה שיחה סגורה ש"אם ישראל לא תפעל למען פתרון שתי המדינות, היא עלולה להפוך למדינת אפרטהייד". על פי הדיווח, באותה שיחה אף הזהיר קרי כי כישלון שיחות המשא ומתן עלול להוביל להמשך מעשי האלימות של הפלסטינים נגד אזרחים ישראלים. בנוסף, תקף קרי את הבנייה בהתנחלויות והאשים את המנהיגויות בשני הצדדים בהקפאה הנוכחית של השיחות.
אחד מהראשונים לגנות את דבריו של קרי היה הסנאטור טד קרוז, שלדברי קרי "הפגין נכונות לתמוך בהפיכת ישראל לשעיר לעזאזל". קרוז קרא לקרי להגיש את התפטרותו לנשיא אובמה "לפני שייגרם נזק נוסף לאינטרס הבינלאומי ולברית האסטרטגית עם ישראל".
גם הסנאטור הרפובליקני הוותיק ג'ון מקיין יצא נגד האמירה שיוחסה לקרי, וקרא למזכיר המדינה להבהיר את דבריו להתנצל, אך טען כי אין צורך בהתפטרותו.
דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי ניסתה להסביר את דבריו של קרי ואמרה כי ניסה להעביר את המסר לפיו פתרון שתי המדינות הוא היחיד שיאפשר שמירה על אופייה היהודי של ישראל יחד עם שלום עם הפלסטינים. "ללא פתרון שתי המדינות, לא תתאפשר רמת החיים והביטחון להם ראויים שני העמים", אמרה סאקי.
השימוש במילה אפרטהייד ביחס לישראל נחשב לחריג יחסית מאחר ולא נעשה בו שימוש על ידי בכירים בממשל האמריקני בעבר. נשיא ארצות הברית ברק אובמה התייחס אליו בעבר ואמר כי "זהו מושג טעון רגשית שאינו מקדם את הדיון או את המטרה".