הנשיא בהאג:
הנשיא בהאג: "מעשים יקבעו, לא נאומים"|צילום: לע"מ

על רקע חלופת המסרים הפייסנית בין וושינגטון וטהרן וטרם נאומו של נתניהו באו"ם, הגיע היום (ב') נשיא המדינה שמעון פרס לבית הדין הבינלאומי בהאג והתייחס לסוגיית הגרעין האירני. "מדינה עם רטוריקה של איום והסחת דעת, אופציות צבאיות גרעיניות ובנייה של טילים לטווח ארוך - היא אינה מדינה עם מטרות בעלות אופי אזרחי בתחום הגרעין", הבהיר פרס בנאומו. העברנו את הנאום בשידור חי כאן בחדשות 2 online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

טרם הדברים נפגש נשיא המדינה עם נשיא בית הדין הבינלאומי, פטר טומקה, ותשעה שופטי בית הדין בארמון השלום בהולנד. "כולנו נעדיף לראות את אירן חוזרת למחנה השלום וההיגיון, אבל אני חושב שאיש מאיתנו לא יתפשרו על הבקשה המינימלית לפירוק הגרעין", אמר הנשיא בנאומו לאחר הפגישה, "העולם מנסה לשכנע את האירנים ע"י לחץ של סנקציות כלכליות. אך לצד הדיאלוג, כל האופציות נשמרות על השולחן".

כשהתבקש להתייחס לנאומו של נשיא אירן חסן רוחאני באו"ם הבהיר פרס כי לא די במילים. "נאום רוחאני היה נחמד", אמר, "אך הוא מבוסס על מציאות של שקר. גם ברגעים אלו הצנטריפוגות באירן ממשיכות לעבוד ולייצר אורניום מועשר לפצצה גרעינית, מורחבת תכנית הפיתוח של טילים ארוכי טווח הנושאים נשק גרעיני, ומשמרות המהפכה ממשיכות לתת חסות לארגוני הטרור".

נשיא המדינה הזכיר כי יומיים קודם לנאומו באו"ם הנשיא האירני נשא נאום בפני משמרות המהפכה. "צריך לזכור שהתפקיד של משמרות המהפכה זה להפיץ טרור ופחד", אמר פרס, "יתר על כן משמרות המהפכה הציגו בפניו טילים ארוכי טווח, המסוגלים לשאת ראש נפץ גרעיני - מה שראינו ושמענו מעורר תמיהה ובעיה".

פרס עם שופטי בית הדין הבינ
פרס עם שופטי בית הדין הבינ"ל|צילום: לע"מ

"האו"ם זה לא תחרות נאומים"

נשיא המדינה קרא לא להקשיב לנאומים, אלא לחפש מעשים. "כשאני שואל את עצמי מהי הדרך הנכונה - זה לא בנאומים, האו"ם זה לא תחרות נאומים", הדגיש. "הדרך היחידה לשפוט היא במעשים". לדבריו, הנאומים לא היו מושמעים לולא הסנקציות הכלכליות שהוטלו על הרפבוליקה האסלאמית. "אם הסנקציות לא ישנו את העובדות, לנאומים אין ערך בכלל", הבהיר, "הדרך היחידה לשפוט מה יקרה זה לפי העובדות והמעשים. כל האומות, גם אנחנו, נשפוט אם חל שינוי באירן - או לאו".

הנשיא התייחס בדבריו לפירוקה של סוריה מהנשק הכימי והזכיר כי מהלך זה התבצע הודות לאופציה צבאית שהונחה על השולחן. "הסורים הוכרחו להתחייב להסכם בין ארה"ב לרוסיה לוויתור על הנשק הכימי - הם לא עשו את זה ללא קיומה של אופציה צבאית", אמר.

פרס: "הקונפליקט המשמעותי האחרון עם העולם הערבי"

הנשיא התייחס גם למשא ומתן ועדכן את חבר השופטים בבית הדין הבינלאומי בהתפתחויות. "המו"מ מול הפלסטינים נפתח לפני זמן קצר, ואנו מקווים כי יישא פירות בהקדם עבור שני הצדדים אשר רוצים לחיות בביטחון ושלום. להשלמת התהליך מול הפלסטינים יש חשיבות עליונה - זה אולי הקונפליקט האחרון המשמעותי בינינו לבין העולם הערבי ", אמר

בהקשר זה סיפר הנשיא על ההתמודדות הקשה של אזרחי ישראל לאורך השנים עם איומי הטרור. "השלום גובה מחיר כבד מאד אך היה ונשאר משאת נפשם של אזרחי ישראל", אמר והזכיר: "עמדתי ברחובות עם אזרחי ישראל לאחר רצח רבין - כישראל הייתה תחת מתקפת טרור אכזרית במהלכה אוטובוסים התפוצצו ברחובות, וילדים נרצחו בקניונים. גם בשנים לאחר מכן לאחר תהליך ההתנתקות הקשה והכואב שביצעה מדינת ישראל תוך ניתוק משפחות מבתיהם, נורו על אוכלוסייה חפה מפשע בישראל טילים. אימהות וילדים ישנו תקופה ארוכה במקלטים".

לדבריו, למרות שישראל עברה שבע מלחמות - היא לא הפסיקה  מעולם לשחר לשלום. "לא דחינו יום אחד של דמוקרטיה לא דחינו יום אחד של צדק ושמירה על הדין הבינלאומי".