שרת החוץ האמריקנית הילרי קלינטון, ממשיכה בסדרת הפגישות המדיניות עם בכירים ישראלים, ונפגשה עם נשיא המדינה שמעון פרס. את מסיבת העיתונאים שערכו השניים העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

בנאומו הודה פרס לקלינטון על ביקורה בישראל: "אני רוצה להודות להודות על המאמצים הרבים שאת משקיעה ומנסה להביא לשלום בינינו לשכנינו". בנוסף הוא התייחס לחילופי השלטון במצרים והדגיש : "יש לכבד את תוצאות הבחירות ולנסות להמשיך לבנות את השלום. אני חושב שהסכם השלום הציל את חייהם של רבים בישראל ובמצרים".

בנוסף התייחס פרס גם לאיום האירני: "יש הסכמה עולמית שיש למנוע מהממשלה האירנית להשיג פצצה גרעינית, מדובר בסיכון לעולם כולו. יש סכמה כוללת שיש לעשות כל מה שצריך כדי למנוע מאירן לפגוע בחופש ובחייהם של בני אדם. הקואליציה צריכה להיבנות, והצעדים שננקטים מתחילים להשפיע, זאת התחלה טובה, אך יש להבהיר לאירן שזאת התחלה, וכי כל האופציות עדיין על השולחן".

פרס הגיב גם לאלימות ברחבי סוריה: "אני חושב שזאת בעיה שנוגעת בנו כבני אדם יותר מכדיפלומטים. מה שמתרחש בסוריה חורג מהנורמות המוקבלות על ידי האנושות. אני מעריך את העובדה שמתבטאים נגד זה באופן ברור, סוריה היא חברה באו"ם ואני חושב שהטרגדיה הזאת צריכה להיפסק בהקדם האפשרי".

קלינטון אמרה בתגובה כי היא שמחה להיות ביום יפה זה בירושלים, וציינה כי "יש להמשיך לפעול עם המטרות המשותפות שלנו, חירות חופש, ודמוקרטיה ביחד עם שגשוג".

בנוסף, החמיאה קלינטון לפרס וסיפרה: "אף אחד לא עשה כל כך הרבה כדי לקרב בין אנשים כמו שמעון. הוא מייצג את הקשר בין השלום והביטחון".

ההקדשה שכתבה קלינטון לפרס (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
ההקדשה שכתבה קלינטון לפרס|צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

מפגינים קוראים לשחרור פולארד

מוקדם יותר הבוקר, נועדה קלינטון עם שר החוץ אביגדור ליברמן במשרד החוץ בירושלים. מחוץ למשרד החוץ ולבית הנשיא התאספו מפגינים שנשאו שלטים וקראו לשחרורו המיידי של ג'ונתן פולארד מהכלא האמריקני.

בהמשך היום צפויה קלינטון להיוועד עם שר הביטחון אהוד ברק, ובערב תיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. השיחות יוקדשו לשורה של נושאים, ביניהם המאבק בגרעין האירני והקיפאון בתהליך המדיני עם הפלסטינים.

קשה לנתק את הקשר בין ביקורה של קלינטון למחווה של ישראל כלפי משפחות האסירים הפלסטינים הכלואים בישראל. לראשונה מזה חמש שנים אפשרה מדינת ישראל ללמשפחות הפלסטינים מרצועת עזה לבקר את קרוביהם שיושבים בבתי הכלא בישראל. ההסכם הושג בעקבות שביתת הרעב של האסירים הפלסטינים, והבוקר הגיעו בני משפחותיהם של 24 אסירים לכלא רמון". על פי ההסכמים, האסירים יקבלו ביקורים כאלה על בסיס שבועי.

קלינטון נחתה סמוך לשעה חצות בנתב"ג בתום ביקור בקהיר. אל ביקורה הראשון של קלינטון בישראל מזה כמעט שנתיים התלוו שליח ארה"ב למזרח התיכון דיוויד הייל ותת מזכירת המדינה וונדי שרמן, המייצגת את וושינגטון בשיחות בין המעצמות לבין אירן.

מחוץ למשרד החוץ בי-ם: פעילים למען פולארד, הבוקר (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
פעילים למען פולארד מול משכן הנשיא|צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

יועצו של אובמה ביקר בחשאי

ביקורה של קלינטון בישראל הוא האחרון במסע שכלל שמונה מדינות באירופה, אסיה והמזרח התיכון. גורם בכיר במשלחת האמריקנית מסר כי פגישותיה של שרת החוץ האמריקנית עם הבכירים הישראלים תישא אופי של "תיאום אסטרטגיה".

עוד לפני ביקורה של קלינטון, הגיע לביקור חשאי בישראל היועץ לביטחון לאומי של אובמה טום דונילון, שנפגש אתמול בירושלים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, ועם היועץ לביטחון לאומי יעקב עמידרור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק