"התעקשותו של נתניהו הכשילה את עסקת השבויים כפי שהכשיל אותה אולמרט. כל האופציות פתוחות בפנינו, ואני רוצה להזכיר לכם שהיום מלאו שלוש שנים לחטיפתו של גלעד שליט", כך אומר היום ראש הלשכה המדינית של החמאס, חאלד משעל, בנאום שנשא בדמשק.
בנאום אותו הגדירו בלשכה המדינית של חמאס "נאום אסטרטגי חשוב", כינה משעל את נושא העסקה כ"נושא הכאוב ביותר לאומה הפלסטינית". "אנו עדיין פועלים בכל האמצעים לשחרורם, וממשיכים לעשות כן", הבטיח משעל - אך לא הביא בפיו בשורות על התקדמות בשיחות.
ראש הלשכה המדינית של החמאס התייחס בדבריו בעיקר לנאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ולנאום אובמה. "לא נסכים לתנאי הקוורטט, הם נכפו עלינו. לתנאים האלה אין סוף. בכל פעם שהצד הפלסטיני מתחייב להם ומסכים להם - עולות דרישות חדשות", הצהיר משעל. "הדרישה של נתניהו להכיר בישראל כמדינה יהודית אינה שונה מהמדיניות הפשיסטית של איטליה והנאצית של היטלר", הוא הוסיף.
שפך מים קרים
משעל צינן את ההתלהבות הערבית מנאומו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה והדגיש כי חמאס "רוצה לראות מעשים בשטח, ולא רק הבטחות והצהרות". משעל בירך מספר פעמים במהלך דבריו על נאומו של אובמה, אך עם זאת בכל פעם מחדש הדגיש כי ארצות הברית באמת צריכה לגרום לישראל לבצע מהלכים בפועל. "אובמה עדיין בתקופת מבחן אצלנו", אמר.
"חמאס לא דורש הכרה בארגון - כי אם בזכויותיו של העם הפלסטיני", אמר משעל. "הדבר היחיד לו אנו מסכימים הוא הקמתה של מדינה פלסטינית ריבונית בגבולות 1967, שירושלים בירתה, בלי כיבוש ישראלי ובלי התנחלויות, ועם זכויות הפליטים", הוא הוסיף.
ראש הלשכה המדינית התייחס גם לסכסוך הפנים-פלסטיני בדבריו. "יש האומרים שהצורך שלנו להיות מאוחדים בתוך עצמנו הוא המפתח להצלחת השיחות עם ישראל. ואני אומר: האינטרס הפנים-פלסטיני יקר פי כמה וכמה מהכינוי שמדביקים לו כ'ניצוץ שידליק את המשא ומתן מחדש עם ישראל' " - אמר משעל.
בנוסף, אמר כי "מה שקורה בגדה בין חמאס לפת"ח מאיים מאוד על עתידה של הסוגיה הפלסטינית".
תזמון לא מקרי
ראש הלשכה המדינית של החמאס לא בחר לשווא דווקא היום לשאת את דבריו. הוא ידע שהיום יצויין יום השנה השלישי לחטיפתו של גלעד שליט, ואפילו חיכה לראות באיזו שעה תיערך העצרת בישראל כדי לדבר בדיוק בזמן העצרת.
משעל הודיע על כוונתו לשאת "נאום אסטרטגי חשוב" כבר בראשית החודש, מייד לאחר נאומו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, בקהיר. כשנודע למשעל על כוונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לשאת נאום מדיניות גם כן, הודיע כי ימתין לשמוע את נתניהו - וישא דברים גם כן.
מטרתו של ראש הלשכה המדינית של החמאס, היא לנסות ולנצל את הסיטואציה שנוצרה כדי "לשדרג" את מעמדו בקהילה הבינלאומית - כמי ששווה בהצהרותיו ובכוונותיו למנהיג מדינה, כמו אובמה ונתניהו. משעל מנסה להפוך את החמאס לצלע השלישית במשולש, ולהכתיב לישראל ולארצות הברית כי מבלי לדבר עם הארגון פשוט לא ניתן יהיה להגיע לפתרון.
"מדוע אובמה מציב תנאים רק לחמאס?"
לפני כשבועיים מתח משעל ביקורת חריפה על מדיניותו של אובמה ואמר כי "נשיא ארצות הברית ייבחן במעשיו בפועל - ולא רק בשפה בה הוא משתמש".
בראיון שהעניק לעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, חילק משעל שבחים לאובמה על מה שהגדיר "הסרת כל התנאים של ארצות הברית לדיאלוג מול אירן וסוריה", ואולם תהה מדוע אותם תנאים לדיאלוג נשארו ביחסים מול החמאס.
"אני מקווה שהוא יבטל את ההתניות שלו בכל הנוגע אלינו", אמר משעל. "אובמה אומר שהוא מעוניין לפתוח דף חדש ביחסים עם האזור, בדיאלוג עם האירנים וגם עם הסורים - אז מדוע הוא מציב תנאים לחמאס?", תהה משעל.
בהתוודות דיי נדירה יש לומר, הצהיר משעל גם כי מצבה של התנועה דיי קשה. "אנו נמצאים בתקופה קשה, אך לא נוותר על זכויותינו". למשעל בהחלט יש את כל הסיבות להרגיש כך. חמאס אכן נמצא בשפל חסר תקדים מבחינת מדד הפופולאריות שלו ברחוב העזתי, וכך גם בהערכה לה הוא זוכה ממדינות ערב אחרות.
איך מצטרפים לטוויטר של חדשות 2?