האם אחד התנאים המרכזיים שהציב חמאס בתמורה לרגיעה יתממש בקרוב? מדיווחים שונים בכלי תקשורת ערביים היום (ד') עולה כי בסיכומים ראשוניים של השיחות בין נציגי הפלגים הפלסטיניים למתווכים המצרים בקהיר, תתאפשר פתיחה של מעבר רפיח - תחת פיקוח של הרשות הפלסטינית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פריצת דרך ממשית במגעים אמנם לא נרשמה עדיין, אולם על פי ההבנות הראשוניות בין הצדדים - תתאפשר פתיחה של מעבר רפיח בין רצועת עזה למצרים, בכפוף לשליטת מנגנוני הביטחון של אבו מאזן. חמאס הביע את הסכמתו למהלך, בעיקר בגלל שיתנהל תחת חסותה של ממשלת האחדות הפלסטינית, בה הוא שותף.

על פי הסיכום המתהווה, יו"ר הרשות אבו מאזן אמור לשמש כ"חוט המקשר" בין המנגנונים המצריים וישראל למה שקורה ברצועת עזה - מה שיספק מענה גם לדרישות הביטחוניות של ישראל במסגרת הסדר הרגיעה הקבוע. עוד סוכם על קיום ועידה בתחילת החודש הבא בנורבגיה, לצורך איסוף כספים לשיקום ההרס ברצועת עזה.

יו
הגורם המתווך והמקשר. אבו מאזן|צילום: רויטרס, חדשות

בתוך כך, דיווחו בכירים מצרים כי המשלחת הישראלית הגיעה אתמול לקהיר לצורך השיחות. "הצדדים לא צפויים לדבר באופן ישיר זה עם זה", הוסיפו הבכירים המצרים. המשלחות המצריות ומשלחת אנשי חמאס הגיעו לקהיר כבר במהלך סוף השבוע. מארק רגב, דובר ממשלת ישראל לענייני התקשורת הזרה, הבהיר כי המפתח לשיחות הוא התפרקות חמאס מנשקו. "נטל האחריות על חמאס, אנחנו נכווינו יותר מפעם אחת ולכן אנחנו נכנסים לשיחות בעיניים פקוחות", הדגיש.

לעומת זאת, מנהיגי חמאס צפויים לדרוש בשיחות סוף למצור על עזה, וכן את העברת הפיקוח על המעברים לידי גורם שאינו ישראלי. דובר חמאס, אוסמה חמדאן, הפנה אצבע מאשימה לעבר ישראל: "אנו מקווים שהפעם הם יוכלו להיות מחויבים להפסקת האש". בהקשר זה, הדגיש ראש ממשל חמאס בעזה איסמעיל הנייה, כי הנהגת הארגון תפעל בשיתוף פעולה עם המשלחת הפלסטינית.

ארה"ב תצטרף לשיחות: "לא נדבר ישירות עם חמאס"

גם ארה"ב מצטרפת לשיחות בקהיר, וזונחת באופן זמני את הערוץ הקטארי-טורקי: דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ג'ן סאקי, הודיעה בחשבון הטוויטר כי השליח האמריקני החדש למזרח התיכון פרנק לוונסטיין, ייצג את ארה"ב בשיחות בקהיר, במקום מזכיר המדינה קרי. סאקי  ציינה כי לוונסטיין, שמונה השבוע במקום מרטין אינדיק שפרש מתפקידו, טס הלילה לקהיר "על מנת לתמוך ביוזמה המצרית". עוד הבהירה הדוברת כי ארצות הברית "לא תדבר ישירות עם חמאס" במסגרת המגעים.

עלייה דרמטית בשכר החיילים (צילום: דובר צה
בדרך להפסקת אש קבועה?|צילום: דובר צה"ל

במסיבת העיתונאים היומית הבהירה סאקי את מחויבותה של ארה"ב למציאת פיתרון, וטענה כי "כל הצדדים קיבלו בברכה את המאמצים שלנו". לאחר שאחד העיתונאים סתר את דבריה וציין בפניה כי "במשך עשרה ימים שני הצדדים אמרו בדיוק את ההיפך", הדגישה סאקי כי "לעיתים יש הבדל בין מה שנאמר בפומבי לבין התקשורת הפרטית". כמו כן הדגישה סאקי כי לא קיימת "תכנית קרי" שנועדה לסיים את הלחימה, ועל כן ארה"ב תתמוך בכל מסגרת בינלאומית לדיונים.

קרי: "להתרכז במגעים לפיתרון שתי המדינות"

במהלך הלילה, התייחס מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בראיון שהעניק לרשת BBC להפסקת האש שהושגה, וקרא לישראל ולפלסטינים לנצל את הזמן בכדי לחדש את המשא ומתן המדיני. בדבריו קרא מזכיר המדינה האמריקני לצדדים להתרכז במגעים להשגת "פתרון שתי המדינות". בהמשך, הביע קרי תמיכה בעמדת ישראל וטען כי יש לה הזכות להגן על עצמה מפני איום הרקטות מצד חמאס. "שום מדינה לא היתה מקבלת מצב כזה", אמר קרי. "ארצות הברית עומדת מאחורי של זכותה של ישראל להתגונן בנסיבות הללו", הבהיר.

ג'ון קרי, ארכיון (צילום: AP)
"לפעול למען פיתרון שתי המדינות". קרי|צילום: AP

כשנשאל בנוגע לדרישת הפלסטינים בדבר פתיחת המעברים ברצועה, אמר קרי כי "ארה"ב מעוניינת לתמוך ברצונם של הפלסטינים לשפר את חייהם ולזכות בחופש גדול יותר", אמר. יחד עם זאת, סייג קרי ואמר כי "הדבר יכול להתרחש רק כשתינקט אחריות גדולה יותר מצד הפלסטינים, שפירושה ויתור על הרקטות".