אחרי שורה של גינויים חריפים בעקבות ההכרזה בשבוע שעבר על מכרזים לבניית 1,500 יחידות דיור בשטחים, אישר היום (א') מינהל מקרקעי ישראל את זכייתם של מספר קבלנים במכרז לבנייה בחמישה מתחמים בשכונת רמת שלמה בירושלים. בסך הכל כוללים המתחמים 387 יחידות דיור. בכך עוברת ישראל מהצהרות על מכרזים מעבר לקו הירוק לבנייה של ממש בשטח.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מדובר במסה המשמעותית הראשונה של שיווק קרקעות מזה זמן רב, מאחר וחלק גדול מהקרקעות ששווקו בשנה וחצי האחרונות מעבר לקו הירוק, בירושלים ובשטחים, לא הבשילו בסופו של דבר לזכייה במכרז ולהתחלות בנייה בפועל.
הסיבות לאי הבנייה בקרקעות המשווקות נובעות לעתים מחוסר עניין של הקבלנים ולעתים בשל מחירים נמוכים מדי. המכרזים לבנייה במתחמים המדוברים יצאו לדרכם עוד במהלך ביקורו הקודם של סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, ועוררו ביקורת רבה מצד הממשל בוושינגטון והאיחוד האירופי.
האיחוד האירופי: דוחקים בישראל להפוך את ההחלטה
במהלך סוף השבוע הביעה סגנית דוברת מחלקת המדינה האמריקנית מארי הארף את התסכולה של ארצות הברית מההחלטה הישראלית לבנות מאות יחדות דיור בשטחים, בתגובה להקמת ממשלת האחדות הפלסטינית. "אנחנו מאוכזבים עמוקות בעקבות הודעה על בנייה נוספת בהתנחלויות, זאת לאחר שאמרנו באופן עקבי שהצעדים הללו אינם מועילים להשגת הסכם", אמרה.
"העמדה שלנו ידועה ואינה משתנה - לפיה אנחנו ממשיכים לראות את ההתנחלויות כלא לגיטימיות ודוחקים בשני הצדדים להימנע מפעולות שאינן מסייעות, גורמות להעלאת המתח, ומפריעות לניסיונות למצוא דרך לפתרון שתי המדינות", הוסיפה הדוברת האמריקנית. "קשה להבין איך ההתנחלויות הללו תורמות לשלום".
באיחוד האירופי השמיעו קולות דומים, וקראו לישראל לשקול מחדש את ההחלטה. "אנו דוחקים ברשויות בישראל להפוך את ההחלטה ולהפנות את כל המאמצים למציאת דרך לחזור לשיחות השלום", נכתב בהודעה רשמית מטעם הארגון.