מחלוקת בקואליציה: שר הכלכלה נפתלי בנט (הבית היהודי) מבקר הערב (א') בחריפות את הדיווח, לפיו ראש הממשלה נתניהו קורא לרשות הפלסטינית לאפשר למתנחלים להתגורר בתחומי מדינה פלסטינית עתידית: "הרעיון שיישובים יהודים יחיו תחת ריבונות פלסטינית, כפי שיצא מלשכת רה"מ, חמור ביותר ומשקף אובדן עשתונות ערכי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לעולם לא", כתב השר בנט בעמוד הפייסבוק שלו. "אלפיים שנות כיסופים לארץ ישראל לא עברו כדי לחיות תחת שלטונו של אבו מאזן. מי שמעלה על דעתו חיי יהודים בארץ ישראל תחת שלטון פלסטיני, שומט את הקרקע תחת ישיבתנו בתל אביב. אני קורא לראש הממשלה להזים מיד רעיון חמור זה".
בדבריו התייחס בנט לדיווח של סוכנות הידיעות AP, מפי גורם רשמי בלשכת ראש הממשלה, ולפיהם יש לאפשר למתנחלים לגור בתחומי מדינה פלסטינית במסגרת הסכם קבע. הגורם הוסיף כי לדעתו של ראש הממשלה נתניהו, אין כל סיבה לכך שמדינה פלסטינית עתידית תהיה "מטוהרת אתנית".
"השארת תושבים תחת חסות פלסטינית - מרחץ דמים"
לביקורת על עמדתו של נתניהו הצטרפו הערב גם גורמים במפלגתו. "לא נפקיר את המתיישבים מעבר לקווי האויב", אמר סגן שר הביטחון, ח"כ דני דנון. "לא הייתי מאחל לשונאיי לגור תחת ריבונות פלסטינית. מי שחושב שיהודים יחיו תחת שליטה פלסטינית ביו"ש מוזמן לנסות ולבקר היום בעזה ולהבין את המשמעות של 'סובלנות' במזרח התיכון. איפה שלא תהיה נוכחות ואחריות צבאית, לא יהיה ביטחון לאף יהודי".
סגן השר אופיר אקוניס (הליכוד) תקף גם הוא את הדברים שמיוחסים לנתניהו: "את ההצעה להשאיר ישראלים תחת שלטון פלסטיני אפשר להגדיר במילה אחת: הזוי!"
"תכנית מדינית שתפקיר את ההתיישבות היהודית לריבונות פלסטינית - לא תקבל גיבוי פוליטי בליכוד", אמרה סגנית שר התחבורה, ח"כ ציפי חוטובלי. "ההתחייבות לא לעקור יישובים אינה מספיקה, ועל כן חשוב שהריבונות הישראלית תישמר".
מהפורום המשפטי למען ארץ ישראל נמסר בתגובה על הדיווח, כי "אחת מזכויות האזרח הבסיסיות היא הזכות לחיים. אין זכות מוסרית וחוקית לאיש למסור את האחריות לבטחון אזרחי ישראל לשוטרים פלסטינים ולרוצחים שהממשלה שיחררה מהכלא בחודשים האחרונים".
הלחץ הבינלאומי גובר: רכבת אווירית לישראל
במקביל גובר הלחץ הבינלאומי על ישראל והרשות הפלסטינית להגיע לפריצת דרך בשיחות. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי יביא בשבוע הבא לישראל, ובחודש הבא צפויים גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון להגיע לאזור.
בהתבטאויותיהם הפומביות בתקשורת נראה כי נתניהו ואבו מאזן רק מתחפרים בעמדותיהם. שני הצדדים כבר הצהירו כי אינם רואים בנייר העמדה האמריקני מסמך מחייב. ראש הממשלה נתניהו אמר היום כי נייר העמדה האמריקני ישקף עמדות אמריקניות וכי ישראל תסתייג מחלק מהעמדות.
גם יושב-ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן דוחה את ההתחייבות לנייר העמדה האמריקנית, מתמיד בסירובו להכיר במדינה פלסטינית ומתעקש על זכות השיבה. "גבולות המדינה הפלסטינית יהיו בסופו של דבר בידי הפלסטינים, ולא בידי הצבא הישראלי, בכל מקום", אמר אבו מאזן בריאיון שהעניק למכון למחקרי ביטחון לאומי.