תתנגד. לבני (צילום: חדשות 2)
השרה ציפי לבני|צילום: חדשות 2

אחרי הדיווחים על הקרע המעמיק עם הממשל האמריקני ועצירת משלוח הנשק לישראל, שרת המשפטים וחברת הקבינט המדיני-ביטחוני ציפי לבני דורשת הסברים. "היחסים עם ארצות הברית הם נכס אסטרטגי. פגיעה ביחסים האלו עלולה להידרדר עד כדי פגיעה בביטחון ישראל", אומרת לבני בראיון לחדשות 2 online, במה שנשמע כמו ביקורת מרומזת על ההתנהלות של ראש הממשלה נתניהו ולשכתו מול הממשל האמריקני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

לבני גם מותחת ביקורת על ההתבטאויות החריפות שנשמעו בתקופה האחרונה נגד אובמה וצוותו. "גם לפני המבצע וגם במהלכו, חלק מהשרים וחברי הכנסת התבטאו בצורה שערורייתית כלפי ארצות הברית", היא אומרת. "צריך להבין שהיחסים עם ארה"ב הם הבסיס לצרכים הביטחוניים של ישראל. כל מי שמגיב ואומר 'נסמוך רק על עצמנו' לא מבין על מה הוא מדבר, ולא מבין את צרכי הביטחון של ישראל".

בדומה לחבריה השרים, גם לבני שמעה הבוקר (ה') מהתקשורת על המשבר האחרון מול ממשל אובמה. הערב, במהלך כינוס הקבינט, היא מתכוונת לתבוע הסברים: "אני רוצה לשמוע את כל הדיווחים והעדכונים בקבינט ואחרי שאקבל הבהרות - אדע גם מה להמליץ", היא אומרת. "אפשר להתווכח עם שותף אסטרטגי כמו ארה"ב, כל עוד הוויכוח הוא ענייני ומכבד וכל עוד מדובר על ענייני מהות ולא עוברים למקומות שלא צריך להיות בהם".

הממשל עוקץ את נתניהו, ארכיון (צילום: AP)
נתניהו ואובמה|צילום: AP

"לא מרוצה מההתנהלות בימים האחרונים"

עוד מותחת לבני ביקורת על ההתנהלות הישראלית במהלך הימים האחרונים - ועל התחושה שחמאס הוא זה שמוביל בשעה שישראל נגררת. "עשרת הימים האחרונים התנהלו פחות טוב ממה שהייתי רוצה שיהיה", היא אומרת.

"חשבתי שצריך לייצר מצב שבו אנחנו מייצרים הסכם נגד חמאס ולא מול חמאס. אמנם חמאס לא היה מקבל את ההסכם הזה, אבל היה ברור שהעולם מקבל את העיקרון של פירוז. צריך היה לקדם צעד שיחזק את הרשות הפלסטינית הלגיטימית שמתנערת מהטרור, כשהרגל המסיימת הייתה צריכה להיות החזרת המשא ומתן הנכון עם הרשות ולא עם חמאס".

יש לחזק את הרשות|צילום: רויטרס, חדשות



לדבריה, במצב הנתון, בו ישראל מנסה להגיע להסדרה מול חמאס, "המעטפת היא אולי של הרשות הפלסטינית, אבל האירוע הוא של הפעלת טרור נגד ישראל. כל נתינה עכשיו תיתפס לא כחלק ממשא ומתן שבו אנחנו מתנהלים מול גורמים לגיטימיים. עכשיו, בתקווה שלא מאוחר מדי, צריך ליזום יותר את אותן החלטות שדיברתי עליהן קודם".

ביקורת דומה השמיע גם שר האוצר יאיר לפיד שאמר כי "זוהי מגמה מדאיגה ואסור לנו לתת לה להימשך - היחסים עם ארצות הברית הם נכס אסטרטגי שאסור לו להיפגע. רק בשבוע שעבר שוחחתי גם עם מזכיר המדינה קרי וגם עם הסנאטור הארי ריד, מנהיג הרוב הדמוקרטי, כדי להודות להם על סיוע החירום שהם העבירו לישראל בשביל כיפות הברזל", הוסיף יו"ר מפלגת יש עתיד. "לפעמים צריך לדעת פשוט להגיד תודה ולדאוג לזה שהיחסים עם ארה"ב יישארו החברות האמיצה והחשובה כל כך למדינת ישראל".

דברי לפיד היום אינם הפעם הראשונה בה מתח ביקורת חריפה על התנהלות נתניהו מול ארה"ב: לפני שבוע האשים לפיד את נתניהו ב"פגיעה אנושה ביחסי ישראל-ארצות הברית". "זו התנהלות מגושמת", הוסיף לפיד בישיבת הקבינט שנערכה ביום חמישי האחרון.

הבית הלבן הורה לעצור משלוח טילים לישראל

הבוקר דיווח עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל" כי הבית הלבן הורה לעצור משלוח של טילי "הל פייר" שאמור היה להיות מסופק לישראל במהלך מבצע "צוק איתן". על פי הדיווח, ההחלטה התקבלה לאחר שממשל אובמה גילה על אישור משלוח הטילים שנעשה ללא ידיעתו.

המתיחות בין ישראל לארצות הברית במהלך העימות האחרון בעזה החלה עם תחילת המבצע הקרקעי - מהלך שהוביל לעלייה ניכרת בנפגעים בקרב האוכלוסייה הפלסטינית. על פי הדיווח, גורמים רשמיים בבית הלבן ובמחלקת המדינה הופתעו והוטרדו מהשימוש הנרחב שעשתה ישראל בנשק ארטילרי באזורים מאוכלסים בצפיפות ברצועת עזה והתאכזבו שלא נעשה שימוש רב יותר בנשק מדויק שהיה, לדבריהם, מקטין את הפגיעה באוכלוסייה האזרחית.

הערכה: הפסקת האש תוארך הלילה (צילום: רויטרס)
המתיחות החלה עם היציאה למבצע הקרקעי|צילום: רויטרס



הגילוי בממשל אובמה על כך שמשלוחי תחמושת נעשו ללא ידיעתם התקבלה, כך לדברי הגורמים, בתדהמה. בכירי ממשל אמריקניים אמרו לעיתון כי מבצע "צוק איתן" שכנע אותם שראש הממשלה נתניהו וצוותו הם "פזיזים ולא ראויים לאמון".

מהדיווח עולה כי הטילים היו על סף שליחה לישראל כאשר הפנטגון הונחה לעצור את המשלוח. בכירי ממשל הורו לפנטגון ולסוכנויות צבאיות נוספות להתייעץ עם הדרגים הבכירים ביותר בבית הלבן ובמחלקת המדינה לפני שיאושר כל משלוח תחמושת נוסף לישראל.

"ההאשמות אינן מבוססות", אמר בתגובה שגריר ישראל לארצות הברית רון דרמר. "ישראל מעריכה עמוקות את התמיכה שקיבלה מממשל אובמה ומהקונגרס בדבר זכותה להגן על עצמה וכן את הגדלת המימון למערכת כיפת ברזל".

כרוניקה של הידרדרות ביחסים

ההידרדרות הדרמטית ביחסים עם ארה"ב אירעה כבר לקראת סוף חודש יולי, לאחר שעוזריו של מזכיר המדינה קרי שלחו טיוטת הצעה סודית להסכם הפסקת אש. לדבריהם, הטיוטה נשלחה לישראל על מנת שזו תעיין בה ותציע שינויים, ולא על מנת שתוצג לקבינט בצורתה זו.

יחסים מתוחים גם ביניהם. נתניהו וקרי|צילום: לע"מ

הבכירים הוסיפו כי נתניהו הפר את כללי הפרוטוקול המקובלים כשלא שלח כל תגובה לטיוטה והעלה אותה להצבעה בקבינט. ה"קש האחרון" עבור דיפלומטים אמריקניים רבים הגיע בתחילת חודש אוגוסט, כאשר בכירים ישראליים הדליפו לתקשורת את תוכן השיחה בין נתניהו לבין השגריר האמריקני דן שפירו. על פי הדיווח, נתניהו הביע כעס במהלך השיחה ודרש מממשל אובמה "לא לפקפק בו שוב".

לדברי הבכירים האמריקנים, ההדלפות הללו, שנועדו לערער על מדיניות ממשל אובמה, פגעו קשות ביחסים בין ירושלים לבין וושינגטון והם עומדים כעת בשפל הגדול ביותר מאז נכנס אובמה לתפקידו כנשיא.