על רקע המאמצים האמריקנים לקדם את המשא ומתן עם הפלסטינים, הנמיך היום (ג') שר הכלכלה נפתלי בנט את הציפיות משיחות השלום והבהיר כי מפלגתו לא תשב בממשלה שתפתח את חלוקת ירושלים למשא ומתן. את דבריו של בנט, שנאם בכנס המדיני של המכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב, העברנו בשידור חי בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"נגמרו המשחקים", הדגיש השר בנט. "לא נשחק יותר עם המילים: קווי 67 פירושם חלוקת ירושלים. מסירת הר הזיתים בו קבורים מנחם בגין, והרב קוק ואליעזר בן יהודה. ומסירת הכותל, הר הבית והעיר העתיקה".

בהמשך התייחס בנט לוויתורים שתיאלץ ישראל לעשות במסגרת המגעים, כך לתפיסת האמריקנים, והזכיר שוב את הקו האדום של מפלגתו. "לעולם לא נסכים לוותר על ירושלים מאוחדת בריבונות ישראל - ורק ישראל", הבהיר בנט. "לא נקבל מדינת טרור פלסטינית, לא נקבל הסכם שמתבסס על קווי 67. לא נשב בממשלה שבשל לחץ בינלאומי תסכן את עתיד ילדינו ותחלק את בירתנו. אנחנו לא נשב בממשלה שתקבל את ההחלטות הקלות והמסוכנות".

בדבריו מתח השר ביקורת מרומזת על וושינגטון ועל מכבש הלחצים שמפעיל שר החוץ קרי. "אם היינו נכנעים ללחץ בינלאומי - לא היינו כאן", אמר בנט. "ב-1948 ארה"ב לחצה על בן גוריון שלא להכריז על הקמת המדינה, והיא היא אף איימה בסנקציות. אם נדבר ברור, יקשיבו לנו. ואם ידידותינו דוחקות בנו להתאבד, גם אם זה בא מכוונה טובה - אז אנחנו נגיד: 'לא'. לא באנו לכאן להיות מעבדת הניסויים של העולם".

מחפש נוסחה. קרי (צילום: AP)
אם נדבר ברור - ארה"ב תקשיב לנו. קרי|צילום: AP

קרי מנסה לגבש הסכם מסגרת

בנוסף, הזהיר יו"ר הבית היהודי כי רעיון המדיני הפלסטינית מהווה סכנה לעתידה וליציבותה של ישראל כמדינה יהודית. "מדינת פלסטין תמיט אסון דמוגרפי על ישראל", התריע. "ביום שאחרי הקמתה יזרמו לתוכה מיליוני צאצאי פליטים פלסטינים מסוריה, לבנון, ירדן ושאר ארצות ערב. מישהו מאמין שהם באמת יעצרו שם?".

דבריו של בנט באים על רקע ביקורו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, ששהה באזור במשך שלושה ימים מאז הגעתו בסוף השבוע. קרי נועד עם בכירים בישראל וברשות הפלסטינית במטרה להשיג הסכם מסגרת.

במהלך ביקורו התייחס קרי להמשך המגעים והבטיח כי ההסכם שמציעה ארה"ב לישראל ולפלסטינים הוא הגון ומאוזן לשני הצדדים. "אני יכול להבטיח שהנשיא אובמה ואני מחויבים למצוא פתרונות שישפרו את הביטחון של כל תושבי האזור", אמר.

"אלו היו ימים פרודוקטיביים", אמר קרי בתום ביקורו שארך שלושה ימים. "היו לנו שיחות מאוד חיוביות, רציניות ואינטנסיביות", הוסיף מזכיר המדינה. לדברי קרי, כל הסוגיות המרכזיות - גבולות, הסדרי ביטחון, פליטים וירושלים - עלו לדיון.

"קווי 67? נחליף את הממשלה"

מנגד, חבריו של השר בנט לסיעה הביעו דאגתם מהאפשרות שראש הממשלה ייתגמש באופן שיביא לנסיגה לקווי 67. יו"ר הסיעה ח"כ איילת שקד אמרה בתחילת השבוע כי "ממשלה שמסכימה לקווי 67 היא ממשלת התאבדות לאומית. לא ניקח בה חלק ונדאג להחליף אותה".

שקד הדגישה כי על ישראל להילחם בקמפיינים הקוראים לחרם על ישראל: "לדברי קרי, לבני וכל הדוחפים למשא ומתן זה האיום הגדול ביותר על מדינת ישראל".