בתום ישיבה שנמשכה כשעתיים, החליט הקבינט להיענות בחיוב להצעה המצרית להפסקת אש בין ישראל לחמאס, הצעה שנכנסה לתוקפה בשעה 09:00 בבוקר. המתווה המצרי התקבל בניגוד לדעתם של מספר שרים בכירים שקראו להמשיך בלחימה, כשגם בחמאס דחו פומבית את ההצעה והבטיחו להמשיך בירי לעבר ערי ישראל. בפתח ישיבת הקבינט אמר ראש הממשלה לשרים כי הדחייה הזו מוכיחה שמדובר בהצעה רעה לחמאס. שר הכלכלה בנט ושר החוץ ליברמן היו היחידים שהתנגדו לקבלת המתווה. זמן קצר לאחר תחילת מועד הפסקת האש הופר השקט כשרקטות נורו לעבר יישובי עוטף עזה וחבל אשכול. הרקטות התפוצצו בשטח פתוח, לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
גורמים רשמיים בחמאס אמרו הבוקר כי הם דוחים את הפסקת האש שאותה קיבלה ישראל. "ההצעה אינה מקובלת", הבהיר דובר ממשל החמאס, סאמי אבו-זוהרי לסוכנות הידיעות איי.פי. בזרוע הצבאית של הארגון נטלו אחריות על ירי הרקטות הבוקר וטענו כי הם לא עודכנו באשר להבנות. "אף גורם רשמי לא יצר איתנו קשר באשר לפרטי היוזמה", טענו בארגון. במקביל מדווחים כלי תקשורת ערביים כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לא יגיע כפי שתוכנן לקהיר, דבר שעשוי להעיב על הניסיון להשכין שקט.
גורמים מדיניים בכירים הבהירו כי ישראל לא התנגדה להצעה מאחר וחמאס יוצא מהמבצע מוחלש וללא הישגים. "ההצעה המצרית לא נותנת לחמאס את מה שהוא רצה", הדגישו הגורמים הבכירים. "היא משאירה את חמאס פגוע, מבודד ומתקשה לגייס דעת קהל מקומית ועולמית". מארק רגב, יועץ ראש הממשלה לתקשורת בינלאומית, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס לאחר החלטת הקבינט: "אמרנו כל הזמן כי המטרה שלנו היא להביא שלום וביטחון לתושבי ישראל ולסיים את ירי הרקטות על ערי ישראל. אם הירי יימשך בכל זאת וחמאס ידחה את ההצעה המצרית, אנחנו מוכנים להמשיך את המבצע שלנו ולהגביר את הפעילות שלנו על מנת להגן על האזרחים שלנו".
בשלב זה לא ברור כיצד יגיבו בארגון הטרור העזתי לקבלת המתווה על ידי ישראל, ובמערכת הביטחון נערכים להמשך הירי. גורמים מדיניים הבהירו כי אם חמאס ימשיך בירי, צה"ל יגיב בעוצמה וישראל תפעל לפירוז הרצועה וסגירת המנהרות. בפיקוד העורף ובמשטרה מדגישים כי על האזרחים להישאר עירניים מאחר והירי עלול להימשך. "משטרת ישראל ערוכה לכל תרחיש. נמתין ונראה אם הפסקת האש אכן נכנסת לתוקף ומחזיקה מעמד. מהניסיון שלנו, זוהי התקופה הרגישה ביותר", הדגיש היום מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו.
סערה פוליטית: "ניתן היה להשיג הרבה יותר"
למרות שכבר אתמול היה ברור שישראל מעוניינת במתווה שבו תמך ראש הממשלה נתניהו, מספר שרים בכירים וחברי כנסת מיהרו לתקוף את הכוונה לסיים את מבצע "צוק איתן" לפני השגת מרבית מטרותיו. שר הכלכלה נפתלי בנט התנגד לעסקה, אך על פי דברים שאמר אמש במהדורה המרכזית אין בכוונתו לפרוש מהממשלה אם תתקבל היוזמה. חברו למפלגה, השר אורי אריאל תקף לאחר אישור ההחלטה בקבינט: "החלטת הקבינט היא טעות אסטרטגית - ההתרסקות במקרה כזה היא בלתי נמנעת. זו רק שאלה של זמן עד שיחזרו הטילים על ישראל, ותושבי ישראל יצטערו על חוסר היכולת המדינית לקבל הכרעה אמיצה".
"אני מתנגד להפסקת האש. בנסיבות שנוצרו ניתן היה להשיג הרבה יותר", אמר הבוקר השר ישראל כץ. "לא הוסר איום הטילים ולא חוסלה צמרת החמאס. אם היינו מנצחים העולם היה עומד ומוחא כפיים. אומרים שהזרוע הצבאית של החמאס מתנגדת להסכם? שטויות! הם יודעים לזהות עיסקה טובה".
סגן שר הביטחון דני דנון אמר כי "הסכמה של ראש הממשלה להפסקת אש עכשיו תהווה סטירת לחי לכל תושבי ישראל ובעיקר לתושבי הדרום שהיו מוכנים לשלם מחיר כבד תמורת הישגים משמעותיים ביותר מול חמאס. שום קוסמטיקה לא תייפה טעות קשה זו".
ובשעות שקדמו לקבלת ההצעה, נמשך הירי לעבר יישובי הדרום, כשרקטות נורו בשעות הבוקר לעבר אזור אשקלון ויישובי עוטף עזה. לראשונה מאז החל מבצע "צוק איתן" נורו הלילה גם שלוש רקטות לעבר העיר אילת, שתיים מהן פגעו במרכז העיר. אישה בשנות ה-60 לחייה ושלושה צעירים נפצעו מרסיסים, הם פונו לקבלת טיפול רפואי בבית החולים יוספטל כשמצבם מוגדר קל. 20 בני אדם נוספים לקו בחרדה.
במקביל, במערכת הביטחון הושלמה הקמת סוללת כיפת ברזל נוספת, תשיעית במספר, שתיפרס בקרוב בשטח. בשעות הלילה נמשכו תקיפות חיל האוויר ברחבי הרצועה, כשיותר מ-130 יעדים הותקפו. "אנחנו נערכים לכך שהלחימה ממשיכה, אין אווירת סיום מבחינתנו, המערכה דרוכה גם בקו ההגנה למול האיומים ברצועה", הדגיש הבוקר גורם צבאי בכיר.
המצרים מציגים - המתווה להפסקת האש
במסמך שהגיע לידי חדשות 2 Online ממקורות רשמיים במשרד החוץ המצרי נכתב כי "הצדדים צריכים לבצע את הדברים הבאים במהלך תקופת הפסקת האש", כך נראית היוזמה:
א. ישראל תפסיק את כל פעולות התוקפנות נגד רצועת עזה ביבשה, בים ובאוויר, תוך שימת דגש על אי ביצוע פלישות קרקעיות לרצועת עזה או תקיפה של אזרחים.
ב. כל הפלגים הפלסטינים ברצועת עזה יפסיקו את כל פעולות התוקפנות ברצועת עזה כלפי ישראל באוויר, בים וביבשה, וגם מתחת לפני הקרקע, תוך שימת דגש על הפסקת שיגור הרקטות מסוגיהן השונים והמתקפות על הגבול או תקיפת האזרחים.
ג. פתיחת המעברים בהקלת מעברם של אנשים וסחורות באמצעות מעברי הגבול לאור היציבות הביטחונית בשטח.
ד. אשר לסוגיות הנוספות לרבות נושא הביטחון אלה יידונו בין הצדדים.
על פי המתווה, זהו מנגנון ביצוע היוזמה:
א. נקבעה השעה 06:00 בבוקר על פי שעון גריניץ' (09:00 שעון ישראל) ליום ה-15 ביולי, כשעת כניסתן לתוקף של הבנות הרגיעה בין הצדדים, כך שהפסקת האש תיכנס לתוקף בתוך 12 שעות מרגע הכרזת היוזמה המצרית בקבלת שני הצדדים את היוזמה ללא תנאים מוקדמים.
ב. משלחות רמות דרג של ממשלת ישראל והפלגים הפלסטינים תגענה למצרים בתוך 48 שעות מאז תחילת ביצוע היוזמה לצורך השלמת השיחות, לייצוב הפסקת האש ולהמשך הצעדים לבניית האמון בין שני הצדדים. השיחות יתקיימו עם כל אחד מהצדדים בנפרד (בהתאם להבנות ייצוב הרגיעה בקהיר משנת 2012).
ג. שני הצדדים מחויבים לא לבצע אף מעשה שעשוי להשפיע לרעה על ביצוע ההבנות. מצרים תקבל ערבויות משני הצדדים למחויבות כלפי מה שיוסכם עליו, היא תעקוב אחר הביצוע ותזמן להתייעצות כל אחד מהצדדים במידה ויתבצעו פעולות שיערערו את יציבות ההסכם".
בהכנת הידיעה השתתפו אודי סגל, עמית סגל, ניר דבורי, עמית ולדמן, גלעד שלמור, ירון שניידר וגלעד גמליאלי.