מתקפה חריפה של נשיא המדינה על טורקיה, בשל תפקידה בטיפוח הטרור במזרח התיכון: בראיון שהעניק שמעון פרס לרשת CNN, התייחס הנשיא לפרסומים לפיהם מזרימה טורקיה כספים לחמאס והביע דאגה מהמשך המצב. "טורקיה מזרימה כספים למימון תשתיות הטרור של חמאס. מאות מיליונים מקבל ממנה הארגון", אמר פרס.
את הראיון העניק נשיא המדינה לכתב CNN ריצ'ארד קווסט בשולי הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. "חמאס הוא ארגון טרור שנשלט על ידי אירן וזוכה למימון אסטרונומי של קרוב ל-900 מיליון דולרים בשנה", אמר פרס. "300 מיליון מתוכם מגיעים מאירן, 200 מיליון מקטר ועוד מאות מיליונים מטורקיה".
פרס התייחס גם לנושא האירני ואמר: "חרם הנפט שהחליטה עליו אירופה חשוב, הצעדים שננקטו על ידי ארה"ב נגד הבנק האירני טובים וישפיעו על אירן ללא ספק, אך יש עוד הרבה מה לעשות מול אירן. איני נגד העם האירני. יש דור צעיר אירני שמתבייש במנהיגיו ובז לאייתולות המייצגות את השחיתות המוסרית העולמית.
כך מעמיקה טורקיה את הקשר עם עזה: כלל לא בטוח אם ומתי ישוקמו היחסים בין ישראל לטורקיה, אך בזמן שבירושלים מחפשים את הנוסחה שתביא לשיקום היחסים בין הצדדים - מהדקת אנקרה בהדרגתיות את היאחזותה ברצועת עזה.
הסיוע הטורקי לעזה גדל פי 24
בחודש נובמבר השנה פרסמנו כאן בחדשות 2 באינטרנט דיווח לפיו טורקיה הפכה לאחת המובילות בתכניות הסיוע וההשקעה ברצועה, וממשיכה להצהיר כי המדיניות הזו תימשך - בטח ובטח כל עוד המצור מוטל על רצועת עזה.
בישראל, כפי שכבר דווח, מצביעים על השינוי החד במדיניות הטורקית מאז מבצע "עופרת יצוקה". התבטאויות של ארדואן נגד ישראל אפשר למצוא עוד קודם לכן, אך גם באנקרה אומרים כי התגובה לירי הרקטות לעבר יישובי הדרום בדצמבר 2008 שינתה משמעותית את המדיניות הטורקית כלפי ישראל.
תקרית ה"מרמרה", שהעמיקה מחד את המשבר בין ישראל לטורקיה, חיזקה מאידך את הקשר בין אנקרה לעזה. ארדואן הפך אותה ל"פרוייקט אישי", ומצהיר מעל כל במה כי יש לעשות הכל על מנת להסיר מעליה את המצור.
בישראל טענו כי אחת הסיבות בגינן הוחלט שלא להתנצל בפני הטורקים על תקרית המשט, הייתה הקשר המתחזק בין ארדואן לשלטון החמאס, קשר שלא נראה שייחלש ברוח "האביב הערבי". די להסתפק בהצהרתו מעוררת המחלוקת של ארדואן מחודש מאי האחרון, לפיה "החמאס אינו ארגון טרור, כי אם תנועת התנגדות פוליטית שמנסה להגן על אדמתה מפני הכיבוש".
פרוייקט הדגל: בית חולים בעלות עשרות מיליונים
והתוצאות ניכרות בשטח. מנתונים שפורסמו ברשת "אל-ג'זירה" עולה, כי תקציב הסיוע הטורקי לרצועת עזה זינק בצורה חסרת תקדים בהשוואה לתקופה שלפני תקרית ה"מרמרה". על פי הנתונים, לפני שנת 2010 נהגו ממשלות טורקיה להעביר כספי סיוע לרצועה בסכומים הנאמדים בכשני מיליון דולרים, אולם בשנתיים האחרונות זינק הסיוע הטורקי לעזה לסכום של 48 מיליון דולרים.
הכספים מגיעים לא רק ממשלת טורקיה עצמה, כי אם גם מארגוני סיוע טורקיים וארגונים הומניטריים בהם "נכלל" גם ארגון ה-IHH, שאנשיו החמושים באלות המתינו על סיפון ה"מרמרה" לאנשי השיייטת שהשתלשלו ממסוקי צה"ל בניסיון להשתלט על הספינה.
אחד הפרוייקטים המרכזיים בהם משקיעה טורקיה בימים אלו בעזה הוא "בית החולים הטורקי-פלסטיני", שלהקמתו תורמת טורקיה 34 מיליון דולרים. מדינות נוספות - ובהן מצרים, תורמות אף הן להקמת הפרוייקט, ש"נבנה על חורבותיו של אחד היישובים הישראליים שפונו בתהליך ההתנתקות", על פי הדיווחים.
דגלי טורקיה בכל רחבי עזה
על שיגעון ה"ארדואניה" בעזה כבר דווח רבות, אך עכשיו לא רק תמונותיו של ראש ממשלת טורקיה מתנוססות ברחובות הרצועה. עוד ועוד דגלי טורקיה נתלים באתרי בנייה - כסמל למעורבות של אנקרה בפרוייקטים הנבנים בעזה המשתקמת מ"עופרת יצוקה".
בחודש אוגוסט השנה הגיעה לעזה משלחת אנשי עסקים וראשי רשויות טורקים, ונפגשה עם ראש ממשלת החמאס איסמעיל הנייה. על פי הדיווחים בכלי התקשורת הפלסטיניים, הודה הנייה במהלך הפגישה על עמדתה הנחרצת של טורקיה נגד המצור, וכן על הסיוע בהענקת שירותים רפואיים ובבניית מוסדות רפואיים ברצועה.
אך הסיוע הטורקי לתושבי עזה מגיע גם לאחרון התושבים בעזה. ארגון ה-IHH, על פי נתוני "אל-ג'זירה", העלה את תקציב ההשקעה בעזה מ-10 מיליון ל-16 מיליון דולרים בשנתיים החולפות. אחד מהם, למשל, היה שיפוץ דירות ובתים שנפגעו ב"עופרת יצוקה". משרדי הארגון בעזה מפעילים גם שיעורים פרטיים וחוגים שונים לתושבי עזה.
"זה טבעי שנאהב את טורקיה ואת העם הטורקי, משום שהם ממשיכים לתמוך בנו", אומרת ח'ייר-אללה אל-מסרי, תושבת עזה שרשומה לחוג סריגה שמפעיל ה-IHH. "אנחנו רוצים שהעם הטורקי יבוא לבקר כאן, ושאנחנו ניסע לבקר אותו. כך יחסי הידידות והאחווה יהפכו איתנים יותר".
כותבי הטורים בתקשורת הטורקית טוענים כי הסוגיה הפלסטינית הפכה למרכזית עבור ארדואן אפילו יותר בשנה החולפת, בתקופת "האביב הערבי". בתקופה של חוסר ודאות, בוחר ארדואן במכוון לשמר את תדמית המגן על העם הפלסטיני - ובכך נשאר בקונצנזוס הערבי.