שיחות קרבה תחת אזהרה: על רקע תחילת שיחות הקרבה שהחלו אחרי לחץ כבד מצד האמריקנים, הבית הלבן מפרסם הערב אזהרה לישראלים ולפלסטיניים מפני כישלון השיחות. על פי ההודעה, הצד שיסכל את השיחות, יהיה האחראי הבלעדי לכישלון השיחות. כמו כן הוחלט כי השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל יחזור לישראל רק בעוד שבועיים - אז ייפתחו השיחות באופן מעשי.
בעקבות הדברים נראה שבצד הישראלי עושים מאמץ עילאי לשפר את האווירה. הממשל האמריקני בירך על החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו להקפיא את הבנייה בשכונת רמת שלמה בירושלים למשך השנתיים הקרובות. אולם בלשכת נתניהו מכחישים שמדובר במחווה ומסבירים שההחלטה גובשה ללא קשר לתחילת השיחות.
"ראש הממשלה בנימין נתניהו מברך על תחילת שיחות הקרבה ומביע את הערכתו הרבה למאמצי הממשל האמריקני להניע מחדש את תהליך השלום", נמסר מלשכת נתניהו. "באשר לשכונת רמת שלמה, ראש הממשלה הודיע כבר בעת ביקורו בארץ של סגן הנשיא ביידן, במרץ 2010, כי באופן מעשי הליכי התכנון של רמת שלמה יימשכו לפחות שנה והבנייה בפועל תחל רק בעוד כמה שנים. פירוט המצב המעשי הזה הועבר גם לידיעת הממשל האמריקני.
"באשר למחויבויות ישראליות, ראש הממשלה הסכים להתחיל לדון בנושאים מהותיים מסוימים במסגרת שיחות הקרבה. כמו כן הבהיר ראש הממשלה כי יהיה מוכן ליזום בהמשך התהליך מחוות ישראליות, במקביל לגילויים של רצון טוב מצד הפלסטינים", נמסר מלשכת נתניהו, אך עם זאת הדגישו כי "אף אחת מהמחוות הנ"ל אינה קשורה למדיניות הבניה והתכנון בירושלים".
"אנחנו יכולים לומר כי שיחות הקרבה החלו, והאווירה חיובית", כך הצהיר מוקדם יותר היום מחזיק תיק המשא ומתן באש"ף סאיב עריקאת בפני העיתונאים ברמאללה. "אבו מאזן ישקיע כל מאמץ אפשרי על מנת להביא להצלחת השיחות", אמר עריקאת במסיבת עיתונאים שקיים בתום פגישת אבו מאזן-מיטשל בצהריים.
"שישראל תשתף פעולה"
"השיחות תעסוקנה בכל סוגיות הסדר הקבע, לרבות הגבולות, ירושלים, הפליטים, ההתנחלויות וכן סוגיות המים והביטחון", אמר עריקאת והוסיף כי בארבעת החודשים הראשונים תתרכזנה השיחות בעיקר בגבולות ובביטחון - אולם "אין משמעות העניין שיתר הסוגיות תידחנה".
לדברי עריקאת, ארצות הברית תפרסם מאוחר יותר היום הודעה מפורטת בנושא, והביע תקווה כי ממשלת ישראל "תשתף פעולה באופן חיובי עם המאמצים האמריקניים, על מנת להעניק הזדמנות לשלום ולמאמציו של הסנטור מיטשל".
הפלסטינים שבו והדגישו גם היום כי מצדם יושם דגש במשא ומתן על נושא ההתנחלויות. "ממשלת ישראל צריכה לבחור אם להמשיך בבניה בהתנחלויות או לתת הזדמנות לתהליך השלום. אי אפשר לשלב בין השניים", אמר עריקאת. "אבו מאזן וצוותו ינהלו את המשא ומתן מהצד הפלסטיני", הוסיף.
הצטרפו לערוץ החדשות: כל יום החל מ-9 בבוקר בשידור חי