טנק צה
כוחות צה"ל ערוכים, גבול הרצועה|צילום: רויטרס

בעוד כוחות צה"ל סיימו את היערכותם על גבול רצועת עזה, בדרך לפעולה קרקעית – נמשכים מאחורי הקלעים המגעים בניסיון להגיע להפסקת אש ולהימנע מכניסה קרקעית לעזה.

הקבינט הבטחוני דחה אתמול את היוזמה הצרפתית ל"הפוגה הומניטארית" של 48 שעות, אולם מאחורי הקלעים רוחשת פעילות דיפלומטית עניפה במטרה להגיע להפסקת אש בתנאים המקובלים על ישראל, ולמנוע את הפעולה הקרקעית – שלאיש בישראל אין ספק כי היא תגבה אבידות קשות לשני הצדדים.

ראש הממשלה אולמרט אמר אמש בסיום ישיבת הקבינט כי "רק אם יבשילו התנאים שיבטיחו מציאות בטחונית טובה יותר מהמציאות הקודמת של ירי בלתי פוסק לשטחנו – רק אז נשקול הפסקת אש בכובד ראש".

אחת היוזמות המתגבשות, אותה מובילה מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליסה רייס, כוללת הצבת כוחות בינלאומיים על גבולות רצועת עזה. במסגרת זו, עלתה אף הצעה שכוחות הנדסה אמריקניים יהיו אחראיים על פיצוץ המנהרות של חמאס על גבול רפיח, ואף על בניית חומה תת-קרקעית שתמנע מחמאס לחפור מחדש את המנהרות ולהמשיך את הברחות הנשק.

שרת החוץ, ציפי לבני, יוצאת היום לפריז כדי לדון ביוזמות המדיניות השונות עם נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, ושר החוץ שלו, ברנאר קושנר. לבני תבהיר את התנאים הישראליים להפסקת אש, ובראשם קודם כל הפסקה מוחלטת של הירי לעבר הדרום.

מעבר לכך עומדת ישראל על הפסקת הברחות הנשק והפסקת ההתעצמות הצבאית של חמאס, ועל שליטה של אבו מאזן במעברים לרצועה כתנאי בלעדי לפתיחתם, כולל כאמור יצירת מנגנון בינלאומי שיפקח על ההבנות בין ישראל לחמאס. החזרתו של גלעד שליט אינה מוגדרת כתנאי של ישראל להסדר הפסקת אש.

תקיפה בעזה, ארכיון (צילום: GETTYIMAGE)
רכב שרוף בעיר עזה, אתמול|צילום: GETTYIMAGE

במקביל למהלכים המדיניים להפסקת אש, צה"ל סיים את היערכותו מסביב לגדר הרצועה לקראת מתקפה קרקעית. כוחות גדולים של חי"ר, שריון, הנדסה וארטילריה מוכנים לפקודה, שעשויה להגיע בכל רגע. גורם בטחוני בכיר אמר אתמול: "השיקול למהלך קרקעי הוא שיקול מבצעי בלבד. ברגע שנחליט כי מבחינה טקטית הרגע לפעולה מתאים – נחל בפעולה".

 

מלחמה בחמאס: סיקור מיוחד

תיעוד: כך ניצל תושב אשקלון מקסאם 

ראש השב"כ: "חמאס הותקף כפי שלא הותקף מעולם"

תושבי הדרום מתחילים את 2009 במרחבים הממוגנים

הירי לדרום מתחדש: טיל גראד נפל בב"ש

הפגנות המוניות בעולם נגד המבצע

כך מעבירים ילדי הגראדים את הזמן

המדריך למתגונן