זה נראה כמו סצנה מסרט פעולה, אבל המציאות עלתה על כל דמיון. אנשי קומנדו מצריים פרצו לבניין שגרירות ישראל בקהיר וחילצו ממנו 6 אנשי צוות שהיו נצורים בבניין מאתמול. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר החוץ אביגדור ליברמן וגורמי ביטחון צפו בנעשה בזמן אמת - באמצעות מצלמות האבטחה במקום. לא פחות משלוש פעמים שוחח ראש הממשלה בטלפון עם עובדי השגרירות הנצורים בבניין. הוא ניסה להרגיע אותם והבטיח שהכל יהיה בסדר. רק לאחר שעות ארוכות של מתח, לפנות בוקר הסתיימה הדרמה, וכל אנשי שגרירות ישראל במצרים, שמונים במספר, הועלו על מטוס, כשהם שלמים ובריאים, בדרכם לנמל התעופה בן גוריון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים על המתרחש במצרים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הנה השתלשלות האירועים מהרגע בו צבאו המונים על השגרירות, ועד לרגע בו נחתו הדיפלומטים הישראלים בארץ:
• 17:00 - החלה ההתפרעות בסמוך לשגרירות ישראל במצרים. המונים הפילו את החומות ונכנסו לבניין השגרירות. דגל ישראל הוסר מהבניין.
• 22:30 - מאות מפגינים מצרים פרצו לתוך בניין השגרירות בקהיר. המפגינים נכנסו אל תוך השגרירות הישראלית וזרקו טפסים מהחלונות לצהלות קהל האלפים שעמד מחוץ למבנה. למרבה המזל, השגרירות הייתה סגורה בשעה זו ולא היה בה איש.על פי דיווחים מקהיר, עולה כי כוחות המשטרה והצבא המצרי שאמורים לאבטח את השגרירות, לא עשו כן - אלא עמדו מנגד ואפשרו למתפרעים להיכנס לבניין לא הפרעה.
• בעקבות האירוע, הוכרז נוהל חירום במשרד החוץ וחלק מהעובדים התבקשו להגיע לירושלים. ראש הממשלה נתניהו, שר החוץ ליברמן ושר הביטחון ברק שהו כל הלילה בחדר המצב של משרד החוץ. שלושתם קיבלו את ההחלטה לפנות את השגרירות. מטוס בואינג 707 ("ראם") של חיל האוויר נשלח לקהיר בהוראת רה"מ לפנות את השגריר ואת צוותו.
• 23:00 - נתניהו שוחח עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה ועם מוראד מועפי, ראש המודיעין המצרי. הנשיא אובמה הודיע כי הממשל נוקט בכל הצעדים הנדרשים כדי להשיג רגיעה, וקרא למצרים לדאוג לשמירה על השגרירות. "הנשיא הביע את דאגתו העמוקה לגבי המצב בשגרירות והביטחון של הישראלים המשרתים שם", נכתב בהודעה שפרסם הבית הלבן
• שר הביטחון, אהוד ברק, שוחח עם שר ההגנה של ארה"ב, ליאון פנטה ועם דניס רוס, שליחו של הנשיא למזרח התיכון, וביקש מהם להגן על השגרירות מפני המפגינים שפרצו אליה.
• כ-2,000 מפגינים מצרים נשארו באזור השגרירות במשך כל הלילה. הצבא המצרי הזרים כוחות גדולים לאזור כולל רכבים משוריינים, אך ההפגנות נמשכו בלי הרף. כ-450 מפגינים נפצעו בהתנגשויות אלימות עם הצבא. המפגינים העלו באש לפחות שני רכבים של צבא מצרים. השלטונות במצרים הכריזו על מצב כוננות, בוטלו החופשות של השוטרים בקהיר. הקבינט המצרי התכנס לישיבה מיוחדת לאחר האירועים על מנת לדון בצעדי ההמשך.
• לאחר שעות ארוכות של לחצים מצד ישראל וארצות הברית, מצרים שולחת כוח קומנדו עלית בניסיון להרגיע ולהשתלט על המפגינים.
• מזכירת המדינה האמריקנית שוחחה עם אנשי הממשל המצרי והנחתה לפנות בשקט את כל אנשי השגרירות הישראלית.
• במהלך הלילה שוחח ראש הממשלה נתניהו שלוש פעמים בטלפון עם הנצורים. מפקד האבטחה בשגרירות ביקש מראש הממשלה: "אם האירוע לא ייגמר טוב, אני מבקש שתודיעו אישית להורים שלי ולא בטלפון". השיחה בין השניים עוררה התרגשות רבה ונתניהו השיב: "אתה איש יוצא מן הכלל נפעיל את כל הכוחות כדי להוציא אותך ואת חבריך בשלום".
• לפנות בוקר - כוח קומנדו מצרי פרץ לבניין השגרירות, הרחיק מפגינים ובתיאום עם הממשל בישראל חילץ את ששת אנשי השגרירות שהיו נצורים בבניין. הם הוצאו מהבניין בלוש אזרחי כשפניהם מכוסות כדי שלא יזוהו על ידי ההמון.
• אנשי השגרירות הועברו לרכבים משוריינים ובציר מאובטח היטב הועברו מיד לשדה התעופה. מטוס מנהלים ישראלי קטן המתין להם בשדה התעופה והם הוטסו לישראל.
• הפינוי המרגש התרחש אל מול מצלמות אבטחה וכל העת ראש הממשלה וצוות משרד החוץ ראו את הפעולה בחמ"ל.
• 06:00 - הסתיימה הדרמה: 6 אנשי ביטחון חולצו מקהיר ושמונים נוספים פונו במהלך הלילה.
• הבוקר - מטוס 707 של חיל האוויר המריא מקהיר עם 80 אנשי צוות השגרירות. כשעתיים לאחר מכן, המטוס נוחת בנמל התעופה בן גוריון. כל אנשי שגרירות ישראל במצרים נחתו בישראל כשהם שלמים ובריאים.
• על פי הדיווחים הוחלט להשאיר במצרים את סגן השגריר הישראלי, והוא מאובטח בקפידה.
גורמים במצרים הודיעו כי המעורבים בהתקפה האלימה על שגרירות ישראל בקהיר ישלחו יועמדו לדין. שר ההסברה המצרי הודיע בטלוויזיה כי מצרים "תנקוט צעדים משפטיים להעביר המעורבים בתקרית ביום שישי לבית הדין הביטחוני".
ראש הממשלה נתניהו התייחס הבוקר למתקפה על שגרירות ישראל במצרים: "תקיפת שגרירות ישראל על ידי המון זה מקרה חמור מאד, אבל היה עוד חמור יותר אם היו מצליחים לפרוץ את הדלת ולפגוע בששת אנשינו שהיו בשגרירות", אמר ראש הממשלה. "בסופו של דבר העובדה שהכוחות המצריים פעלו בנחישות והביאו לשחרור אנשינו ראויה לציון".
נתניהו התייחס גם ליחסים עם מצרים. "אסור שבמצרים יעברו לסדר היום על הפגיעה במרקם השלום עם ישראל, ועל הפרה כה בוטה של הנורמות הבינלאומיות. בהמשך נקיים התייעצויות על הפעולות הדרושות".
בעקבות האירועים פירסם גם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הודעה לפיה הוא מגנה בכל תוקף את המתקפה על השגרירות הישראלית. "השלטונות המצרים אמרו בעבר כי יעמדו בהסכמים בינלאומיים, כולל הסכם השלום עם ישראל. אנו מברכים על כך ומצפים כי מצרים תכבד התתחייבות זו. אנו מבקשים משתי המדינות לעבוד יחד להרגעת הרוחות ולהביא ליציבות אזורית".