המרמרה באיסטנבול (צילום: חדשות 2)
המרמרה. ארכיון|צילום: חדשות 2

במערכת הביטחון גוברת התמיכה בהתנצלות בפני טורקיה כדי להביא לפתרון המשבר המדיני בין שתי המדינות סביב המשט, כך מפרסם הבוקר כתב עיתון "הארץ" עמוס הראל.

בדיונים פנימיים שהתקיימו במהלך השבועות האחרונים, בהם השתתפו גם נציגי מערכת הביטחון ומשרד המשפטים, הועלתה הצעה לניסוח זהיר של התנצלות בפני הטורקים שתאפשר לסיים את הפרשה בצורה רגועה, באופן שיימנע ניסיונות מצד ארגונים טורקיים לתבוע קצינים בצה"ל שהיו מעורבים בעצירת המשט.

ההחלטה המסתמנת להתנצל בפני הטורקים נובעת מכך שבתחילת החודש קיבלה ישראל לידיה את טיוטת דוח פאלמר של האו"ם לחקר המשט, אשר מצד אחד מקבל את טענת ישראל על חוקיות הסגר על עזה, אך מצד שני גם משמיע ביקורת קשה על אופן הפעלת הכוח שהביא למותם של תשעה פעילים על הספינה.

במערכת הביטחון ובמשרד המשפטים חוששים שארגונים טורקיים ינקטו צעדים דומים למהלכים של ארגונים בריטיים פרו-פלסטינים המונעים כניסת אישים ישראלים בכירים לבריטניה זה תקופה ארוכה. הבעיה הפעם אינה נוגעת רק לבכירי צה"ל, אלא לחיילים צעירים שהשתתפו בפעולה לעצירת המשט.

גורמים ביטחוניים בכירים מנו שורה ארוכה של סיבות המצדיקות את ההתפייסות עם טורקיה, גם במחיר "פגיעה בכבוד הלאומי" כהגדרת שר החוץ אביגדור ליברמן. בין הגורמים התומכים: שיפור היחסים עם אנקרה, שיפור היחסים הכלכליים והסיכוי לחדש את הייצוא הביטחוני הנרחב לטורקיה.

ליברמן: "לא צריך להתנצל"

שר החוץ אביגדור ליברמן התייחס לפני כשבועיים לסוגיית ההתנצלות בפני טורקיה. ליברמן אמר כי "אין לנו עניין בחיכוך עם אנקרה ואנו מעוניינים להסדיר את הקשרים עמה, אך לא נקבל תכתיבים ולא נתנצל על אירועי המשט אשתקד משום שזו השפלה והפקרה של חיילי צה"ל".

עוד אמר שר החוץ, כי "ישראל לא תוותר על הכבוד הלאומי שלה והיא מצפה מטורקיה לגלות גמישות ונכונות להגיע לפשרה". את הדברים אמר ליברמן לאחר דיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת.

בחודש שעבר דיווחו כלי תקשורת באנקרה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הסכים שלוש פעמים במהלך השנה החולפת להיענות לדרישתה של טורקיה ולהתנצל על אירועי המשט - אך החשש מפני מתיחות ולחץ בתוך הקואליציה גרם לו לחזור בו.

על פי הדיווח, המתבסס על מידע שהודלף מהפגישות החשאיות שנערכו לאחרונה בין נציגי ישראל וטורקיה בז'נבה, החלטתו של נתניהו להיענות לדרישות של ארדואן באה בעקבות המחווה הטורקית בהענקת סיוע לישראל באסון הכרמל.

"היחסים בין ישראל לטורקיה השתפרו באופן ניכר במהלך הפגישות החשאיות בין הצדדים, וישראל הסכימה להתנצל בפני טורקיה ולשלם פיצויים למשפחות תשעת הרוגי המשט לעזה", דווח בטורקיה. "עם זאת, נתניהו חזר בו מההסכם מחשש שהקואליציה שלו עלולה ליפול בעקבות ההחלטה והסכים במקום רק 'להביע צער' על האירוע"

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק