הדלק זורם לעזה ואספקת החשמל גדלה משמעותית: תושבי עזה מדווחים בימים האחרונים כי האורות חזרו לדלוק, ולמרות הסגר המתמשך הם מקבלים אספקת חשמל גבוהה יותר משמעותית מאשר בעבר - בין 6 ל-9 שעות בממוצע ביום לעומת כ-4 שעות שהיה נהוג בעבר. השינוי הדרמטי, שהחל ב-25 באוקטובר, הוא תוצאה של הסכם שנחתם לאחר כחצי שנה של מאמצי תיווך. זאת כחלק מהסכם הרגיעה הרחב יותר שנועד להרגיע את הרוחות ולסיים את ההסלמה האחרונה שהתפתחה לאורך הגבול שבין ישראל לרצועת עזה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ההסכם הושג לאחר משא ומתן לא ישיר בין חמאס לממשלת ישראל, בתיווך מצרים והאו"ם, בתקווה להביא להפסקת אש ארוכת טווח. משלוח הדלק הראשון הגיע לרצועה ב-9 באוקטובר וההסכם מאפשר אספקת דלק שלא הכירו בעזה בשנים האחרונות. ההשלכות של ההסכם צפויות להטיב עם הכלכלה בעזה: עסקים יוכלו לעבוד שעות ארוכות יותר וההוצאות הכספיות של המסעדות המקומיות יפחתו.
בהסכם שהושג בחודש שעבר, הוחלט כי קטר תשלם 60 מיליון דולרים עבור הדלק שיועבר לתחנת הכוח בעזה. המשלוחים יעברו דרך ישראל, שהסכימה לכך בתנאי שהאו"ם יפקח עליהם, בכדי למנוע מהחמאס ניצול של הדלק למטרות טרור.
ההסכם אושר ללא הגיבוי של הרשות הפלסטינית בראשות אבו מאזן, מכיוון שלטענתו ההסכם מעניק לגיטימציה לשלטון חמאס.
"אפשר להפעיל מקפיאים ולמכור גלידה שוב"
כיום ההסכם מאפשר אספקת חשמל של כ-200 מגה ואט ביום לרצועה, אך זה לא מספיק לטענת העזתים שמבקשים 400-500 מגה ואט ליום. עם זאת הם מסכימים כי זהו שיפור משמעותי - כפול ממה שנהגו לקבל. "אנחנו משלמים כ-800 שקלים ביום עבור חשמל מגנרטורים", אמר אחד מבעלי המסעדות בעיר עזה. "עכשיו אנחנו צריכים לשלם רק עבור 3 שעות ביום הודות לאספקת החשמל הנוספת. ניתן להפעיל מקפיאים ולמכור גלידות שוב".
שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלדאנוב אמר בתגובה להסכם: "התרומה של הקטרים מאפשרת שינוי משמעותי בחייהם של האנשים. ההסכם אמור להתוות את הדרך לתורמים אחרים, ולהראות להם מה ניתן לעשות אם רוצים למנוע מלחמה ולעזור לאלה שנזקקים".
עם זאת, יש כאלה המפקפקים בהשלכות החיוביות וטוענים שההסכם עלול להתברר כבשורה כוזבת. כך גם טוענים מספר דיפלומטים מערביים שטוענים שכל עוד חמאס נשאר בשלטון לא יתאפשר שיקום משמעותי ברצועת עזה.