ההצבעה על ביטול ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל עברה ברוב גדול בעצרת האו"ם. 128 מדינות הצביעו בעד, ו-9 נגד, אך בישראל מביעים שביעות רצון מהעובדה ש-35 מדינות נמנעו ומדינות רבות נעדרו מההצבעה - הישג דיפלומטי מרשים לארה"ב וישראל. ראש הממשלה נתניהו תקף את ההחלטה וכינה אותה 'תיאטרון אבסורד': "ירושלים היא הבירה שלנו - היא תמיד הייתה ותמיד תהיה". מנגד, הפלסטינות ומדינות בעולם הערבי בירכו על ההחלטה: "ניצחון לפלסטין".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"ישראל דוחה את ההחלטה המגוחכת הזו", הוסיף נתניהו בסרטון שפרסם בחשבון הפייסבוק הרשמי שלו באנגלית. "אני מעריך את העובדה שמספר גדול של מדינות סירבו להשתתף בתיאטרון האבסורד הזה, במיוחד אני רוצה להביע את תודתנו לנשיא טראמפ ולשגרירה היילי על ההגנה האיתנה על ישראל ועל ההגנה האיתנה על האמת".

תוצאות ההצבעה אמש (צילום: U.N.)
כל המדינות שהצביעו|צילום: U.N.

המטרה של ישראל הייתה ליצור סדקים בחומה האירופית. ישראל זיהתה את צרפת ככוח המניע שדוחף להצביע כגוש אחד נגד ההכרה בי-ם ואכן הצליחה לסדוק אותו. הלחץ הצרפתי הגיע חרף השיחה של ראש הממשלה נתניהו עם נשיא צרפת מקרון בשבוע שעבר.

נתניהו ביקר במדינות באירופה, אפריקה ואמריקה הלטינית, מה שהשפיע על המדינות שנמנעו, כמו גם הלחץ מאיומיו של הנשיא טראמפ לפגוע בסיוע הכלכלי.

ברשות הפלסטינית בירכו על החלטת האו"ם. "זה ניצחון לפלסטין", מסר דוברו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. "נמשיך במאמצינו באו"ם ובכל הפורומים הבינלאומיים לשים סוף לכיבוש ולהקים מדינה פלסטינית שבירתה היא מזרח ירושלים".

נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן אמר כי הוא מצפה מהנשיא טראמפ שיבטל ללא דיחוי את ההחלטה להכיר בירושלים כבירת ישראל לאחר תוצאות ההצבעה באו"ם. גם שר החוץ האירני מוחמד זריף הגיב להחלטה בטוויטר: "האו"ם אמר לא מהדהד להפחדות הבריוניות של משטר טראמפ".

בירדן כ-150 אנשים הפגינו מול שגרירות ארה"ב בעמאן וקראו לנשיא טראמפ לבטל את ההכרה בירושלים. המפגינים אמרו שההצבעה מראה שכל העולם מתנגד להחלטה להעביר את השגרירות לירושלים. 

כמות המדינות שנמנעו או לא הגיעו להצבעה - הישג מרשים לישראל

להצבעה אמנם אין משמעות אופרטיבית והיא הצהרתית בלבד, אבל בארצות הברית ובישראל ניהלו בשעות האחרונות מאמצים דיפלומטיים כבדים לגרום לכמה שיותר מדינות להתנגד או להימנע. מלבד ארה"ב וישראל, נגד ביטול ההכרה האמריקנית הצביעו המדינות טוגו, מיקרונזיה, איי מרשל, הונדורס, גוואטמלה, נאורו ופלאו.

כ-35 מדינות נמנעו בסוף ומדינות רבות לא הגיעו כלל להצבעה - הישג מרשים לישראל ולארה"ב. בין המדינות שנמנעו היו: אוסטרליה, צ'כיה, קנדה, קרואטיה, קולומביה, מקסיקו וארגנטינה.

בריטניה, שלמרות לחצים כבדים שהופעלו מצד ארה"ב וישראל הצביעה בעד ביטול ההכרה. עוד הצביעו בעד: גרמניה, הודו, צרפת, טורקיה, רוסיה ואיטליה.