מאמינים באוטונומיה בלבד? (צילום: קובי גדעון / לע
צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות

הסתעפות בחקירת המעורבות הרוסית בבחירות בארה"ב: התובע המיוחד, רוברט מולר, שמונה לחקור את קשרי קמפיין טראמפ עם רוסיה במהלך הבחירות לנשיאות ב-2016, בודק שיחות שקיים חתנו של הנשיא ג'ארד קושנר עם בכירים בישראל במטרה לסייע בסיכול ההצבעה נגד ההתנחלויות במועצת הביטחון אשתקד - כך דיווח הלילה (רביעי) ה"וול סטריט ג'ורנל".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בחודש דצמבר האחרון, ממשל אובמה, שהיה בעיצומו של תהליך העברת השלטון לאנשי טראמפ, בחר שלא להטיל וטו על הצעת גינוי של מועצת הביטחון של האו"ם כנגד ההתנחלויות.

לפי הדיווח, במסגרת מהמאבק הישראלי בתוצאות הצפויות של ההצבעה, גורמים ישראלים בכירים יצרו קשר עם מספר בכירים בסביבתו של טראמפ, בהם קושנר והיועץ הבכיר לשעבר סטיב באנון, במטרה לגרום לנשיא הנכנס לסייע במניעת ההצבעה כולה או שינוי החלטת ממשל אובמה לא להטיל וטו. אותם מגעים, כך על פי הדיווח, נחקרים על ידי אנשי התובע המיוחד מולר.

צפו בסיכום עיקרי דוח מולר (צילום: רויטרס, חדשות)
התובע המיוחד רוברט מולר|צילום: רויטרס, חדשות

פעולותיו של קושנר, שמונה על ידי הנשיא טראמפ לקדם את המגעים בין ישראל פלסטינים לקראת השגת ה"דיל האולטימטיבי", נחקרות כמי שסייע לארגן מפגשים עם מנהיגים בינלאומיים עוד לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד. כמו כן, נבדקת מעורבותו לפיטוריו של ראש ה-FBI, ג'יימס קומי.

בחודש יוני פורסם לראשונה בחדשות 2 כי ישראל שואפת לפעול יחד עם ממשל טראמפ באו"ם לביטול החלטת מועצת הביטחון נגד ההתנחלויות, שעוררה זעם רב בירושלים. לפי הדיווח, מדובר ביעד ארוך טווח, לפיו שתי המדינות ייצרו מהלך משותף לביטול החלטה 2334 שהתקבלה לפני תום כהונתו של הנשיא הקודם ברק אובמה - שנמנע מהטלת וטו.

החלטת מועצת הביטחון: בישראל זעמו

בדצמבר 2016 התקבלה אותה החלטה, שבמרכזה ההצעה לגינוי ולדרישת הפסקת הבנייה בהתנחלויות. 14 מהמדינות החברות במועצה הצביעו בעד, ואילו ארצות הברית לא השתמשה בזכותה להטיל וטו - ונמנעה. המהלך האמריקני גרר תגובות זועמות בישראל ובארצות הברית נגד התנהלות הממשל האמריקני הקודם, שאפשר בסופו של דבר להחלטה לעבור.

ההצעה קובעת כי ההתנחלויות בשטחים הכבושים ובמזרח ירושלים הינן בלתי חוקיות ומהוות הפרה בוטה של החוק הבינלאומי, של פתרון שתי המדינות ואפשרות לשלום ארוך טווח. כמו כן קוראת ההצעה לגנות ולדרוש את הפסקת מפעל ההתנחלויות בכל השטחים הכבושים על ידי ישראל ומדגישה כי לא יכירו בשום שינוי שנעשה לאחר 4 ביוני 1967, כולל את מזרח ירושלים, מלבד שטחים שמתוויהם הוסכמו בין הצדדים. עוד קוראת ההחלטה לכל המדינות לבצע אבחנה בין שטחי מדינת ישראל - לבין השטחים שנכבשו בשנת 1967.

מועצת הביטחון של האו
מועצת הבטחון של האו"ם|צילום: רויטרס, חדשות

"גם ארצות הברית רואה בבניה בהתנחלויות מכשול לשלום שמחליש את ביטחונה של ישראל", אמרה אז שגרירת ארה"ב לאו"ם, סמנת'ה פאוורס. "זו המדיניות של ארה"ב גם בממשלים הקודמים. החלטנו שלא להטיל וטו דווקא בגלל המחויבות שלנו לבטחונה של ישראל". בנאומה התייחס פאוורס גם להטייה שלדבריה קיימת באו"ם כלפי ישראל. "מאז ומתמיד ישראל קיבלה יחס שונה על ידי האו"ם. גם השנה, 2016, התקבלו יותר החלטות לגבי ישראל מאשר כל מדינה אחרת כולל סוריה וצפון קוריאה".

רוברט מולר מונה בחודש מאי האחרון על מנת להוביל את החקירה בנוגע למעורבות ממשלת רוסיה בבחירות לנשיאות ארה"ב. בחודש ינואר פירסמו גורמי מודיעין אמריקנים כי הרוסים נעזרו ברשתות החברתיות על מנת להשפיע על תוצאות הבחירות. נבוסף מולר בודק את החשד האם פוטין ואנשיו פעלו בידיעת או אפילו בעידודו של טראמפ או אנשי הקמפיין שלו.