ההצעה לגינוי ולדרישת הפסקת הבנייה בהתנחלויות אושרה אמש (שישי) במועצת הביטחון של האו"ם, זאת לאחר ש-14 מהמדינות החברות במועצה, רוב מוחלט, הצביעו בעד. ארה"ב לא השתמשה בזכותה להטיל וטו על ההחלטה - ונמנעה. ראש הממשלה נתניהו צפוי להתייחס הערב בקולו להחלטה, ולהפנות אצבע מאשימה לעבר נשיא ארה"ב ברק אובמה. אנו נעביר את דבריו בשידור חי באתרי חדשות 2.
ההחלטה נגד ההתנחלויות אושרה - הסיקור המלא:
הבית הלבן: "הזהרנו מפני המשך הבנייה בהתנחלויות"
ההצבעה באו"ם - סטירת לחי מצלצלת: אודי סגל בטור פרשנות
לשכת ראש הממשלה תוקפת: "דוחים על הסף את ההחלטה הבזויה"
בלי וטו: ההצעה נגד ההתנחלויות אושרה
סערה לאחר החלטת האו"ם: "ציפינו מידידתנו להטיל וטו"
בכיר ישראלי טען עוד לפני ההצבעה: "אובמה מאחורי הצעד המביש באו"ם"
מצרים מגיבה: "חשוב לשמור על איזון"
למרות שרק אתמול משכה מצרים את הצעתה, ההצעה עלתה להצבעה לאחר שארבע מדינות החברות במועצת הביטחון: ניו זינלד, ונצואלה, מלזיה וסנגל, דרשו הצבעה בנושא, גם ללא ההצעה מצרית. "ההחלטה במועצת הביטחון משקפת את הקונצנזוס הבינלאומי נגד הבניה בהתנחלויות", אמרה בתגובה שגרירת ארה"ב סמנת'ה פאוורס.
משרד ראש הממשלה: הצעה אנטי ישראלית בזויה
אישורה של ההחלטה במועצת הביטחון של האו"ם עורר סערה במערכת הפוליטית הישראלית. משמאל ומימין גינו את ההחלטה האמריקנית שלא להטיל וטו, אך גם מפנים אצבע מאשימה כלפי ממשל נתניהו. "ישראל דוחה על הסף את ההחלטה האנטי-ישראלית הבזויה באו"ם ולא תכפיף את עצמה אליה", נמסר מלשכת רה"מ נתניהו.
"בשעה שמועצת הביטחון לא עושה דבר לבלום את הטבח של חצי מיליון בני אדם בסוריה, היא נטפלת באופן מביש לישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון וקובעת שהכותל המערבי הוא 'שטח כבוש'", נכתב בהודעה. "ישראל מצפה לעבוד יחד עם הנשיא הנבחר טראמפ ועם ידידינו בקונגרס, רפובליקנים ודמוקרטים כאחד, לבטל את הנזקים של החלטה אבסורדית זאת".
לקריאת ההצעה המלאה לחצו כאן
במקביל הורה ראש הממשלה לשגרירי ישראל בניו זילנד ובסנגל לשוב ארצה במיידי להתייעצויות. כמו כן הורה נתניהו על נקיטת מספר צעדים כלפי המדינות הללו, שהגישו את הצעת ההחלטה לאו"ם ושלישראל יחסים דיפלומטים איתן. כך למשל הורה נתניהו לבטל את ביקורו הצפוי בישראל של שר החוץ של סנגל בעוד 3 שבועות ולבטל את כל תכניות הסיוע לסנגל. עוד הורה רה"מ נתניהו לבטל ביקורים בארץ של השגרירים הלא תושבים של סנגל וניו זילנד.
גם שגריר ישראל באו"ם דני דנון תקף את ההחלטה. "המאמצים הפלסטינים לפגוע בישראל דרך האו"ם לא יועילו ולא יקדמו אף פתרון", אמר דנון. "היה מצופה מידידתה הגדולה ביותר של ישראל לפעול על פי מדיניותה ארוכת השנים ולהטיל וטו על ההחלטה החד צדדית הזאת. אין ספק שחילופי הממשל בארה"ב יביאו עימם עידן חדש".
השר יובל שטייניץ (ליכוד) תקף בחריפות את הממשל האמריקני על בחירתו שלא להטיל וטו ואמר כי ארה"ב נטשה את ישראל. "זו לא החלטה נגד ההתנחלויות, זו החלטה אנטי-ישראלית נגד העם היהודי ומדינת היהודים", אמר שטייניץ. "ארה"ב הלילה פשוט נטשה את חברתה היחידה במזרח התיכון". גם השר ישראל כץ גינה את החלטת ארה"ב ואמר כי "הערב, ערב חג החנוכה - אחרי החושך בא האור. עברנו את היוונים נעבור גם את מועצת הביטחון".
ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) אמרה אף היא כי החלטת מועצת הביטחון רעה לישראל, אך אמרה כי היא תוצאת הכניעה של נתניהו לימין הקיצוני. "ההחלטה פוגעת בירושלים ובמה שהשגנו לגבי הגושים - אבל נתניהו התעקש על חוק ההסדרה, דהר מול הקיר בידיעה שזאת תהיה התוצאה - וכולנו משלמים את המחיר".
בן רודס: ההימנעות - איננה נקמה
שעות לאחר ההימנעות האמריקנית בהצבעה, בכיר בממשל אובמה מנסה להסביר את המהלך יוצא הדופן. בריאיון לרשת CNN הדגיש בן רודס, סגן היועץ לביטחון לאומי של אובמה, שהמהלך אינו "נקמה" של הנשיא אובמה בנתניהו.
"העובדה שהיא שהמדיניות האמריקנית במשך עשורים היא להתנגד להתנחלויות", אמר רודס. "הסיבה שנקטנו במהלך הזה היא שבמשך שנים אנחנו חוזים בתהליך מואץ של הרחבת ההתנחלויות ואם המגמה הזאת תמשיך, פתרון שתי המדינות יהפוך לבלתי אפשרי".
"במשך שנים על גבי שנים ניסינו את תהליך השלום, ניסינו שיחות ישירות ועקיפות והזהרנו באופן פומבי שהמשך הבנייה בהתנחלויות יהפוך את פתרון שתי המדינות לבלתי אפשרי", אמר. "איננו יכולים לעזוב את הבית הלבן מבלי לאשר את המצב בשטח. אנחנו מודאגים מהמצב בשטח". רודס דחה על הסף את הטענה כי ארצות הברית אינה עומדת מאחורי ישראל. "הטענה הזאת אינה מגובה על ידי עובדות", אמר. "רק לאחרונה סיכמנו על סיוע ביטחוני בגובה 38 מיליארד דולר".
הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הגיב גם הוא להצבעה השנויה במחלוקת. טראמפ שיגר מסר לאו"ם מיד לאחר ההצבעה ואמר: "מה-20 בינואר דברים ישתנו".