ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש הערב (שני) בבית הלבן עם הנשיא האמריקני ברק אובמה. אובמה אמר בהצהרה המשותפת שניתנה טרם הפגישה כי נתניהו הוא מבין מנהיגי העולם עמם הוא נפגש בתדירות הרבה ביותר, מה שמעיד על היחסים הקרובים בין המדינות. "ביטחון ישראל עומד בראש סדר העדיפויות של ארה"ב", קבע הנשיא האמריקני. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השניים שוחחו על פעילות דאע"ש וחיזבאללה בשטח סוריה, לאור האיום האפשרי על ישראל בזירה הצפונית, וכן על הקיפאון המדיני בין ישראל והפלסטינים. אובמה אמר לנתניהו כי ארה"ב שואפת להקמת מדינה פלסטינית מפורזת לצד ישראל, שתכיר בקיומה.

מערכת יחסים קשה. אובמה ונתניהו (צילום: רויטרס)
נתניהו ואובמה בבית הלבן, הערב|צילום: רויטרס

הנשיא האמריקני ציין שידון עם נתניהו על תכנית סיוע למשך 10 שנים למערכת הביטחון הישראלית ואף יסביר כיצד האמריקנים מתכוונים ליישם את ההסכם עם טהרן, לאור התנגדותו של נתניהו לתכנית. "אין חילוקי דעות בינינו לבין ישראל לכך שלא ייתכן שלאירן יהיה נשק גרעיני", הדגיש אובמה.

הנשיא האמריקני התייחס גם לגל הטרור הפלסטיני ואמר כי הממשל בוושינגטון מכיר בזכותה של ישראל להגן על עצמה. "אנחנו מעוניינים לשמוע מראש הממשלה על אילו צעדים ינקוט כדי להרגיע את הרוחות", הצהיר.

ראש הממשלה: "אמשיך לפעול להקמת מדינה פלסטינית מפורזת"

נתניהו השיב כי הידידות בין ישראל וארה"ב היא חזקה והודה לאובמה על המחויבות שלו לשמור על ביטחונה של ישראל במסגרת תכניות הסיוע. "עמדותינו והאינטרסים שלנו משותפים", פתח נתניהו את דבריו במהלך הפגישה בחדר הסגלגל. "לא ויתרנו על התקווה לשלום. אמשיך לפעול להקמת מדינה פלסטינית מפורזת".

לא ייפגשו (צילום: רויטרס)
"מחויב לפתרון 2 המדינות". אובמה ורה"מ|צילום: רויטרס

"ישראל תמשיך לקרוא לשלום עם כל המדינות שירצו בכך", הוסיף ראש הממשלה. "אנחנו דנים בהסכם הבנות אסטרטגי ואני רוצה להביע את הערכתי הרבה אליך ואל העם האמריקני ועל המחויבות שלך לביטחון ישראל, כדי לאפשר לנו להתמודד עם כל איום".

עם נחיתתו של נתניהו בוושינגטון הוא נשאל על ידי הכתבים מה ציפיותיו מהפגישה עם הנשיא, אך הוא סירב להרחיב והעריך ש"יהיה ביקור טוב". הפגישה הוגדרה כניסיון לפתוח "דף חדש" וליישר את ההדורים לקראת שנת כהונתו האחרונה של אובמה, אבל המינוי הצפוי של ראש מערך ההסברה רן ברץ הפך את הביקור לטעון במיוחד.

עוזב את תפקידו. ברץ
המינוי שהסעיר את היחסים. רן ברץ|צילום:

"ישראל ביקשה להגדיל את הסיוע ב-5 מיליארד שקלים"

מדובר בפגישה ראשונה של השניים מזה כשנה. ביקורו האחרון של נתניהו בארצות הברית כלל נאום שנוי במחלוקת בקונגרס בניסיון למנוע את הסכם הגרעין עם אירן - מהלך שלא צלח. כעת מקווים בישראל כי ארצות הברית תסכים להגדיל את חבילת הסיוע הביטחוני.

במהלך סוף השבוע דווח ב"וושינגטון פוסט" כי ישראל דרשה להגדיל את הסיוע ל-5 מיליארד דולרים בשנה לעומת כ-3 מיליארד כיום, אך כעת ההערכה היא כי הדיווח נובע מהדלפה אמריקנית. על פי מספר גורמים ישראלים, מטרת ההדלפה היא לאפשר לאמריקנים את הגדלת הסיוע לישראל מבלי לאפשר לנתניהו להציג זאת כהישג ולצייר את ארה"ב כ"פראיירים". טרם הושגה הסכמה בנושא, ובישראל מקווים להדגיש כי אירן ממשיכה לחמש ארגוני טרור למרות ההסכם עם המעצמות.