בקהיר תיפתח היום (ראשון) הוועידה הבינלאומית לשיקום רצועת עזה בעקבות אירועי מבצע "צוק איתן". ברשות הפלסטינית, שם העריכו את הנזק הרב ברצועה בארבעה מיליארד דולרים, מקווים לגייס את הסכום, בעיקר ממדינות ערב שהבטיחו בעבר לסייע למאמצי השיקום. ישראל עם זאת, נותרה מחוץ לוועידה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כבר אמש נחת במצרים יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן, שנפגש עם שר החוץ המצרי ומזכ"ל הליגה הערבית. הפלסטינים מקווים כי כינון ממשלת האחדות, שלמעשה הופך את הרשות לאחראית על הרצועה, תעודד את התורמים מרחבי העולם לפתוח את הכיס. בשלב זה לא ברור עד כמה יהיו נדיבות המדינות, שחוששות כי סבב נוסף של אלימות עלול להחזיר את הגלגל לאחור.
בין הנציגים ושרי החוץ הרבים שצפויים לנחות היום בקהיר ניתן למצוא גם את מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שעל פי מחקלת המדינה יקרא לחידוש המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים ולמציאת פתרון המבוסס על רעיון שתי המדינות. הקריאה הזו תגיע למרות היעדרותה של ישראל מהוועידה, לאחר שלא הוזמנה להשתתף בה.
ראש הממשלה הפלסטיני רמי חמדאללה שנמצא גם הוא בקהיר, הבהיר כי מיליארדי הדולרים דרושים על מנת לשקם את 18 אלף הבתים שנהרסו או נפגעו במהלך המבצע ברצועה. לדבריו, התהליך צפוי לקחת עד שלוש שנים. בליגה הערבית ביקשו ערבויות שימנעו את חידוש סבב האלימות לאחר שפרויקט השיקום ייצא לדרך.
סגן מזכ"ל הליגה הערבית, הממונה על ענייני פלסטין, מוחמד סחבי, אמר אתמול במסיבת עיתונאים בקהיר כי "ועידת המדינות התורמות חשובה מאוד ומהווה מהלך משלים למאמצים הכבירים שהשקיעה מצרים להביא להפסקת התוקפנות הישראלית נגד רצועת עזה, שהביאה להרס רב של תשתיות ולהפיכת אלפי פלסטינים לפליטים".
הוא הדגיש כי יש צורך שישראל לא תציב מכשולים בפני הכנסת מוצרים הנדרשים לצורך שיקום ההרס בעזה - כפי שעשתה בעבר, כך לדבריו. גורמים אמריקניים הביעו ספק רב לגבי היכולת של הוועידה הבינלאומית לגייס את מלוא הסכום שאותו מבקשים הפלסטינים, זאת מבלי שינוי בקיפאון המדיני.