מועצת הביטחון של האו
מועצת הביטחון, ארכיון|צילום: AP

דרמה במועצת הביטחון: באו"ם דחו הלילה (רביעי) את ההצעה שהגישו הפלסטינים ל"סיום הכיבוש". שמונה מדינות הצביעו בעד ההצעה, שתיים התנגדו, וחמש נמנעו. הפלסטינים היו זקוקים לתשעה קולות כדי להעביר את ההצעה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כמה שעות לפני ההצבעה שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם מנהיגי רואנדה וניגריה כדי לשכנע אותם להימנע בהצבעה. בסופו של דבר שתי המדינות האפריקניות, שהביעו תמיכה במהלך הפלסטיני, שינו את החלטתן ונמנעו. הדבר חסך מארה"ב את הטלת הווטו שהייתה מונעת גם היא את ההחלטה. בנוסף לשתי המדינות האפריקניות נמנעו גם בריטניה, ליטא ודרום קוריאה. ארה"ב ואוסטרליה הצביעו נגד.

המשלחת הפלסטינית הייתה זקוקה לתשעה קולות כדי להעביר את ההצעה, אולם הצליחה לגייס שמונה מדינות בלבד. ארגנטינה, צ'אד, צ'ילה, סין, רוסיה, ירדן, לוקסמבורג וצרפת היו המדינות שתמכו במהלך. ההצבעה של צרפת עוררה כעס רב במשלחת הישראלית, לאור מאמציה של צרפת לקדם הצעה מתונה יותר.

"את הדרך להקמת מדינה לא סוללים באמצעות פרובוקציות"

"הפלסטינים מחפשים ומוצאים כל הזדמנות להימנע ממשא ומתן ישיר ולצעוד בדרכים עקיפות", אמר הלילה היועץ לענייני המזרח התיכון של המשלחת הישראלית באו"ם, ישראל ניצן. "כבר הורגלנו בתרגילים הפוליטיים שלהם, אך היום הם הגדילו לעשות כשהגיעו עד למועצת הביטחון כדי להגחיך אותה עם הצעות מביכות". עוד הוסיף ניצן כי "יש לנו חדשות לפלסטינים - את הדרך להקמת מדינה לא סוללים באמצעות פרובוקציות".

נציגת ירדן במועצת הביטחון, דינה קאוור, אמרה לאחר ההחלטה כי ארצה "תמשיך במאמצים לפתור את הסכסוך, למרות שלא אומצה ההצעה הפלסטינית". מנגד אמרה נציגת ארה"ב סמנתה פאוור כי "ארה"ב תומכת בפתרון שתי המדינות ומהלך חד צדדי רק מרחיק את הצדדים מהמשא ומתן".

ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני מול ישראל לשעבר סאיב עריקאת, אמר לסוכנות הידיעות מען כי ההנהגה הפלסטינית תכנס היום דיון חירום כדי לדון בצעדים הבאים שלאחר הדחייה.

צפו בסיפורים המעניינים של 15.1 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
לא השיג את הרוב הדרוש. אבו מאזן|צילום: רויטרס, חדשות

ארה"ב: ההצעה לא מקדמת את המטרה

אתמול פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית הודעה בה נכתב כי ההצעה הפלסטינית אינה עונה על צרכי הביטחון של ישראל. "ההצעה לסיום הכיבוש הישראלי לא מקדמת את המטרה", הוסיפו במחלקת המדינה.

מועצת הביטחון היא הזרוע הביצועית של האו"ם ולה סמכויות שאין למליאת הארגון, אותה מליאה שהכירה במדינה פלסטינית בעבר.

לצד התאריך לסיום "הכיבוש" בשנת 2017, ההצעה הפלסטינית כוללת תאריך יעד להקמת המדינה הפלסטינית העצמאית בגבולות 1967, שמזרח ירושלים תוכרז כבירתה, הפסקת בנייה בהתנחלויות ושחרור אסירים פלסטינים.