חאן אל אחמר (צילום: תנועת רגבים, חדשות)
חאן אל אחמר, תצלום אוויר|צילום: תנועת רגבים, חדשות

בג"ץ הורה היום (שישי) להקפיא את ההחלטה על הריסת הבתים בחאן אל אחמר עד לתשובת המדינה לעתירה שהגישו עורכי דין מטעם התושבים. זאת, לאחר שכבר הורה קודם לכן על פינוי המבנים במקום וגם בסוסיא הערבית. את העתירה הגישו עורכי הדין תאופיק ג'בארין, סאיד קאסם, עלאא מחאג'נה, ג'יאת נאסר וויאם שביטה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפני כשבועיים מתחו גורמים בסביבת שר הביטחון ביקורת חריפה על ראש הממשלה בנימין נתניהו וטענו כי הוא ממהר לממש החלטות בג"ץ בנוגע להריסה של מבנים בלתי חוקיים של מתנחלים אך נמנע מיישום הפסיקות כאשר מדובר בהריסת בנייה ערבית בלתי חוקית. בסביבת נתניהו הדפו את הטענות ואמרו כי מדובר בסוגיה מדינית רגישה ונפיצה שעלולה לסבך את ישראל במועצת הביטחון של האו"ם. גורמים המעורים בהליכים התריעו השבוע מפני אפשרות שההחלטה על פינוי המבנים לא תתממש בסופו של דבר.

מעמותת "רגבים" העוסקת במעקב ותיעוד של בנייה ערבית בלתי חוקית בתחומי יהודה ושומרון נמסר כי מדינות אירופה הובילו ומימנו את הבנייה הבןלתי חוקית במטרה לסייע לרשות הפלסטינית להשתלט על איזור מעלה אדומים. "מדינות אירופה מפעילות לחץ פסול בעזרת ארגוני השמאל הקיצוני, תוך ניצול נוסף של בג"ץ בניסיון לדחות את אכיפת החוק ומימוש פסק הדין", אומרים בתנועת רגבים. "זאת, תוך ניצול נוסף של בג"ץ בניסיון לדחות את אכיפת החוק ומימוש פסק הדין".

עוד הוסיפו בתנועת רגבים כי המדינה הכשירה בעלות של מיליוני שקלים שכונת קבע עבור תושבי חאן אל אחמר, וכי נקבע שכול משפחה תקבל מגרש מפותח בחינם. "מקרה חאן אל אחמר הפך למבחן הלקמוס של מדינת ישראל, שחייבת לעמוד איתן מול מסע הלחצים ולסיים את העתקת המאחז", נכתב בהודעה שפירסמו.

חאן אל אחמר נמצא סמוך ליישובים מעלה אדומים וכפר אדומים ונחשב לאזור אסטרטגי מבחינת ישראל, השואפת באופן מוצהר לשמר רצף טריטוריאלי מירושלים לאזור. בשנים האחרונות ישנה פעילות ערה של הרשות הפלסטינית הנעזרת בבדואים המתגוררים במקום על מנת לייצר מאחזים בלתי חוקיים ולמנוע את אותו הרצף בדיוק.

כאן ב"חדשות" דיווחנו בעבר מספר פעמים על מעורבות אירופית גלויה בבנייה, בין היתר בהצבת מבנים קלים וביצירת פתרונות חשמל ומים לפלסטינים באזור. במנהל האזרחי שאמון על אכיפת הבנייה הבלתי חוקית עקבו אחר הבנייה הבלתי חוקית ולפרקים אף ביצעו הריסות אולם נמנעו מהריסה במקרה זה, בעקבות הקו שהתווה הדרג המדיני.

האיחוד האירופי מעורב, מממן ומספק ציוד לבנייה הבלתי חוקי באזור E-1, ברצף הטריטוריאלי שישראל מנסה ליצר בין ירושלים למעלה אדומים.