ראש הממשלה בנימין נתניהו משלים את ההכנות לקראת פגישתו עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בניו יורק מחר (שני) שתתמקד בהסכם הגרעין עם אירן, וגם לקראת נאומו השנתי בעצרת האו"ם. גם השנה יכין ראש הממשלה גימיק בנאום, והפעם ככל הנראה יפנה ישירות למנהיג הרוחני של אירן עלי חמינאי, אולי אפילו בפרסית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במרכז הפגישה של נתניהו עם טראמפ יעמוד נושא אחד מבחינתו: הסכם הגרעין עם אירן. המסר המרכזי שיעביר נתניהו הוא לנקוט בקו תקיף נגד אירן ולגייס את התמיכה האמריקנית להשקת מתווה לשינוי שתציג ישראל. ראש הממשלה מתכוון להעביר את המסר - שאסור למצמץ היום כדי שלא נתעורר בעתיד עם פצצה.
מי שמוביל את הקו הישראלי הניצי בעניין הסכם הגרעין הוא ראש המוסד יוסי כהן, שלו יש מעמד מיוחד בקרב קהילת הביטחון בכל מה שקשור לאירן והמסר המרכזי הוא לנצל את השילוב בין הממשל האמריקני, ההצהרות של טראמפ נגד ההסכם והתקדים של צפון קוריאה, או במילים אחרות להעביר את המסר שאירן היא צפון קוריאה החדשה.
סביר שטראמפ לא יקרע את הסכם הגרעין לאחר הפגישה כפי שהבטיח, כי מדובר בתהליך הרבה יותר מורכב. זה ייקח עוד זמן, והנושא עדיין צריך עוד להגיע למגרש הפוליטי בארצות הברית, ושם יש רבים שמאמינים שהקו התקיף הזה עלול לגרור אותה לחזית גרעין נוספת מול אירן. גם בישראל יש מי שאומרים שלא טוב להיות אלה ששוב נתפסים כמי שדוחפים את האמריקנים לאירוע שעלול להסתבך, כמו המערכה בעירק לפני יותר מעשור.
בתחילת החודש הבא, טראמפ יצטרך להודיע לקונגרס האם אירן מקיימת את הסכם הגרעין, אם יוחלט להגיד שאירן לא עומדת בהסכם בצורה כזו או אחרת, הנשיא האמריקני יצטרך לשכנע את האירופים, ולאחר מכן גם את סין ורוסיה, להגביר את הסנקציות נגד אירן - משימה לא פשוטה מבחינתו. ברקע עומדים שני דברים: מי שהיה המפקח הראשי של סוכנות האטום באירן ומוכיח שאחרי ההסכם יש פחות ביקורות על מתקני הגרעין האירנייים מאשר לפניו ב-2015.
הדבר השני שעומד על הפרק הן ההצהרות של אירן שאם לדעתם יופר ההסכם, הם יכולים לחזור תוך מספר ימים לתנופה מלאה של תכנית הגרעין כולל מפעל הפלוטוניום בערק ששם למשל, הם סתמו בבטון רק את הצינורות החיצוניים ולא את הצנרת הפנימית.
גם בבית הלבן מבהירים שהפגישה תתמקד באירן, ושם מנמיכים ציפיות בכל מה שקשור לנושא הפלשתיני שבו החתן ג'ארד קושנר עוד לא הצליח להניח תוכנית, ולכן טראמפ יסתפק בחזרה על המחייבות שלו להשיג הסכם.
ראש הממשלה לא מתכוון רק לדבר ולהתריע מפני הסכנה, אלא גם להציג תכנית שתמנע מאירן להפוך למעצמה גרעינית: הוא גם יתייחס לכך בנאום באו"ם, עליו הוא עובד בקדחתנות במהלך סוף השבוע.
אחרי שנים רבות בהן כל מפגש עם נשיא אמריקני לווה במתח וחשש, נתניהו מגיע הפעם למגרש ביתי עם נשיא אוהד וממשל שרואה עין בעין ברוב הסוגיות - אם כי בעניין הסורי הממשל בוושינגטון לא "מספק את הסחורה" שנתניהו חפץ בה.
"מתייחסים לאמירות נתניהו ברצינות"
עם נחיתתו בניו יורק ערך נתניהו קבלת פנים לחברי המשלחת שמלווה אותו ולנציגי הקונסוליה בניו יורק, ושב וחזר על המסר נגד אירן: "ישראל לא תסבול התבססות אירנית בגבולנו הצפוני. זו התבססות צבאית שמסכנת לא רק אותנו אלא גם את שכנותינו הערביות ואנחנו מחויבים לפעול נגד זה. אני חושב שהיום מתייחסים לישראל ולאמירות שלה ברצינות, כדאי שכך".
נתניהו ינאם השנה ביום הראשון לפתיחת העצרת, בו נואמים הנשיא טראמפ, נשיא צרפת מקרון ומנהיגים רמי דרג אחרים. קדמו לכך מאמצים רבים של המשלחת הישראלית לאו"ם בהובלת השגריר דנון, מכיוון שהיום הראשון וה"יוקרתי" של העצרת שמור לראשי מדינות (נשיאים ומלכים) ולא לראשי ממשלות וקיום נאומו של רה"מ ביום הזה מהווה חריגה משמעותית מהפרוקוטול ומכללי הטקס של האו"ם.
השנה פתיחת העצרת מתקיימת יום לפני ראש השנה ובמידה וראש הממשלה לא היה נואם ביום הראשון, הוא היה נאלץ לנאום בימים האחרונים של העצרת, בהם מנהיגי המדינות המובילות כבר לא נמצאים בניו יורק. השגריר דנון פנה באופן אישי למזכ"ל האו"ם, וכן לגורמי או"ם נוספים העוסקים בנושא, בבקשה חריגה להקדים את נאום רה"מ. בנוסף, דנון יכהן השנה כסגן נשיא העצרת הכללית של האו"ם וינהל את הישיבה במליאת העצרת הכללית במהלך נאום נתניהו.
"רוח חדשה באו"ם"
במקביל לביקורו של נתניהו, ישראל עדה בתקופה האחרונה לשינויים משמעותיים באו"ם - בהובלת המשלחת האמריקנית בראשותה של השגרירה ניקי היילי. שתי שחקניות חיזוק חדשות מצטרפות למהלך האמריקני להפסיק את האפליה לרעה של ישראל במועצה לזכויות אדם - בריטניה והולנד, שהודיעו שהן יקחו על עצמן להוביל את המהלך ביחד עם ארצות הברית.
שגריר ישראל לאו"ם דני דנון בירך בחדשות סוף השבוע על התפניות המדיניות: "יש עידן חדש באו"ם בהובלת ארצות הברית, כולם נערכים לנאום של טראמפ ושל נתניהו - ובזמן שכולם מדברים על הנאומים, סגן נשיא ארה"ב מגיע לאו"ם ביום שלישי לערוך דיון במועצה לזכויות אדם, מועצה שכבר שנים עוסקת רק בישראל ויש להם סעיף מיוחד נגד ישראל".
"סגן הנשיא פנס בא ואומר שארה"ב לא תתמוך במועצה אם לא תהיה רפורמה מקיפה", הוסיף דנון. "זה מעולם לא היה פה, וזה מראה שארה"ב לא רק מדברת היא גם עושה. ראינו את היילי מובילה מהלך במועצת הביטחון בנוגע לכוח יוניפי"ל והיא עכשיו מובילה מהלך משמעותי, בהחלט רוח חדשה באו"ם".