מסגד אל -אקצה. חשש ממהומות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בוושינגטון מגבים, בעולם הערבי זועמים|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

בבית הלבן פרסמו הערב (שבת) הודעת גינוי לפיגוע הקשה אתמול במתחם הר הבית, בו נרצחו שני שוטרים. "העיר שמשמעות שמה הוא 'עיר השלום' הפכה לזירת טרור", אמרו. "אזרחי ארצות הברית שבורי לב מכך שטרוריסטים ירו בברוטליות בשני שוטרים ישראלים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"ארצות הברית מגנה בחריפות את מתקפת הטרור", נכתב עוד בהודעה. "חייב להיות אפס סבלנות לטרור. הוא לא מאפשר להשיג שלום ועלינו למגר אותו".

בהודעה התייחסו בבית הלבן לצעד החריג שנקטו במערכת הביטחון בישראל – סגירת המתחם הקדוש לתפילה. "המתקפה הכריחה את הממשלה לסגור באופן זמני את המסגד כדי לנהל את חקירת האירוע", אמרו. "ישראל הבטיחה לעולם כי אין לה כל כוונה לשנות את הסטטוס קוו במקום, וארצות הברית מגינה ותומכת בצעד הזה. אנו קוראים למנהיגים בעולם לקבל את הצעד הזה בהבנה".

מהומות במזרח ירושלים, ארכיון (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
הר הבית, אתמול|צילום: דוברות המשטרה, חדשות

בעולם הערבי זועקים: "זוהי מלחמת דת"

מנגד, החלטת הממשלה לסגור את הר הבית לכניסת מתפללים כיכבה בכל הכותרות בעולם הערבי בכלל ובקרב הפלסטינים בפרט. גורמים בעולם הערבי פועלים לנצל את ההחלטה הישראלית על מנת להפוך את השיח לדתי, כשהם מרבים בשימוש במינוחים של מלחמת דת.

מי שמוביל את המחאה נגד ישראל היא ירדן. הערב נערכה בעמאן הפגנה של מאות אנשי התנועה איסלאמית בירדן נגד ישראל. כמו כן, בעקבות ההחלטה הישראלית, בווקף המוסלמי קוראים היום בזעקה: "איבדנו את השליטה על מסגד אל אקצא". 

גם מעבר לירדן, גינויים על המהלך הישראלי נשמעו בקרב אנשי האחים המוסלמים, מדינות המפרץ וכמובן מצד חמאס שקראה להסלמת האינתיפאדה בירושלים. בהודעה שפרסם דובר חמאס פאוזי ברהום, נמסר כי "בחמאס רואים בחומרה רבה את החלטת ממשלת ישראל לסגור את מסגד אל-אקצא ומניעת קיום התפילות במקום. פשע זה הוא המשך למלחמת הדת נגד הפלסטינים". ההתפתחויות הללו ככל הנראה עמדו לנגד עיני הדרג המדיני בעת ההחלטה לפתוח מחדש את הר הבית.

"לא נישאר אדישים, ישראל הארורה"

יממה לאחר הפיגוע בשער האריות בירושלים בו נרצחו שני לוחמי מג"ב, בירדן מגנים גם היום את החלטת ישראל לסגור את הר הבית ומסגד אל-אקצא לתפילות. על-פי דיווחים בתקשורת הפלסטינית, ארגונים מוסלמים מנסים לארגן הפגנה המונית בירדן נגד ההחלטה הישראלית, אך זו לא תהיה ההפגנה הראשונה: אמש הפגינו עשרות בני אדם מול הקונסוליה הישראלית בטורקיה, במחאה על סקירת המסגד לתפילות.

"התכנסו מול שגרירות ישראל הכובשת", כתבו המפגינים. "לא נישאר אדישים, ישראל הארורה". במקביל הבוקר התראיינו אנשי הווקף הירדני לתקשורת המוסלמית ואמרו כי ישראל ממשיכה את המצור שלה על הר הבית זה היום השני. "ההחלטה הישראלית היא פשע חסר תקדים ופגיעה מחפירה במקומות הקדושים ובחופש הפולחן", אמר נציג הארגון לשיתוף פעולה איסלמי.

תחקור ראשוני של מפכ״ל בהר הבית (צילום: חדשות 2)
המפכ"ל בהר הבית, אתמול|צילום: חדשות 2

אתמול מתחה ישראל ביקורת קשה על הודעת ירדן, שהפצירה בישראל לפתוח מידית את הר הבית למתפללים מוסלמים, לאחר שהאתר נסגר בעקבות הפיגוע הקטלני. "ישראל דוחה את ההודעה הירדנית ביחס לפיגוע", נכתב בהודעה. "במקום לגנות את הפיגוע בחרה ירדן לתקוף את ישראל, המגינה על המתפללים ושומרת על חופש הפולחן במקום", נכתב. "ישראל לא תסבול פגיעה במקומות הקדושים והיא שומרת על הסטטוס קוו בהם. ראוי שכל הצדדים המעורבים, ובכללם ירדן, ישמרו על איפוק וימנעו משלהוב הרוחות".

בהודעה הירדנית נקראה ישראל "להימנע מנקיטת פעולות שישנו את המצב ההיסטורי הקיים בירושלים ובמסגד אל-אקצה". עם זאת, בניגוד להצהרת ישראל, הופיע בהודעה גם גינוי של הפיגוע היום בפרט ושל אלימות בכלל: לפי דובר הממשלה, הוא מגנה "את ההסלמה בהר הבית היום, וחוזר על עמדתה העקרונית של ירדן נגד אלימות".

בתום הערכת מצב עם שרי הביטחון וביטחון הפנים, הרמטכ"ל, המפכ"ל, ראש השב"כ ומתאם הפעולות בשטחים הנחה ראש הממשלה לחזק באופן משמעותי את סידורי הביטחון בדרכי הגישה להר הבית. בדיון הוחלט להמשיך במהלך סוף השבוע את פעולות חקירת הפיגוע בהר הבית. עוד הוחלט שבהתאם להערכת מצב שתתקיים ביום ראשון, ייפתח ההר באופן הדרגתי למתפללים ומבקרים.

אתמול התקשר יו"ר הרשות הפלסטינית לראש הממשלה נתניהו וגינה את הפיגוע, בו נרצחו השוטרים רס"מ האיל סתאוי וכמיל שנאן ז"ל. בשיחה ביקש נתניהו מאבו מאזן להפסיק את קריאות הרשות לעלות להר הבית. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו הבהיר שישראל תנקוט בכל הפעולות הדרושות כדי להבטיח את הביטחון בהר הבית, ללא שינוי בסטטוס קוו.