דעת מיעוט? ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי התבטא בעבר בעד השיחות של המעצמות עם אירן, בניגוד לעמדתו של ראש הממשלה נתניהו. אתמול זכה הלוי לאזכור מחמיא מצד מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שהזכיר אותו כאחד מתומכי ההסכם בישראל. הערב (שישי), בריאיון ל"אולפן שישי", שב הלוי וציין כי "לא מדובר בהסכם שכולו רע - יש בו רכיבים חיוביים". על נתניהו, שאת שמו סירב להזכיר מפורשות, היו לו קצת פחות מילים טובות: "אין היום מישהו שיכול לקיים שיחה דיסקרטית עם האמריקנים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הופתעתי מאוד שקרי הזכיר אותי, אבל אני חי עם זה כמה שנים שמדי פעם מזכירים את שמי", אמר הלוי. "בהסכם הזה יש מספר רכיבים מאוד טובים לישראל ויש רכיבים פחות טובים, יש בו חורים מסוימים אבל בפרלמנט האירני תקפו את ההסכם כי הוא לטובת המעצמות".
ראש המוסד לשעבר ציין כי נבחרי הציבור בישראל לא מקיימים דיון ציבורי על ההסכם: "בתי הנבחרים האמריקנים מדברים, הפרלמנט האירני מדבר והכנסת יוצאת לחופש. לצערי כאן אין שום דיון פומבי בנושא הזה - רק הגיגים. אילו היה דיון רציני בכנסת, אני חושב שזה היה משרת את עמדת ישראל ואת הציבור, שהיה מבין יותר מה טוב ומה רע בהסכם".
את עיקר הביקורת האישית שלו שמר הלוי לקריסת יחסי החוץ של ישראל: "הייתי רוצה שיהיה מישהו בוושינגטון שיוכל להיכנס לכל מקום בקפיטול, לקיים שיחה דיסקרטית עם מי שצריך כדי לברר דברים ולהגיע לעומקם. כיום זה לא קיים". על נתניהו אמר: "זה שהזכרת אותו עוסק בהסתערות על הקונגרס". עם זאת, הלוי העריך שהאירנים ינסו לרמות: "השאלה היא מתי ואיך, ואנחנו נוכל לשפוט את כל ההסכם רק אחרי שלוש או ארבע שנים".
"סיכוי מועט שההסכם ייפול בקונגרס"
מה חסר בהסכם לדעת ראש המוסד לשעבר? הלוי ציין כי "יש בהסכם בעיות של הניטור והפיקוח, ותוך 10-15 שנה אירן תוכל לצעוד לפצצה. אבל חשוב להבין שהסכם מעבר לעשר שנים הוא לא הסכם שיש לו תוקף מדיני בינלאומי, עשר שנים זה נצח במזזרח התיכון".
הלוי התייחס גם לשימוע הסוער שנערך להסכם בבית הנבחרים וטען כי השמחה בישראל מוגזמת: "הרוחות לוהטות בוושינגטון ואני לא בטוח שזה משרת מטרה טובה שלנו, אני חושב שיש סיכוי מועט שההסכם יסוכל בקונגרס".
למרות זעקות השבר מצד הצמרת בישראל, הלוי טען כי ההסכם מאפשר שינוי של הדינמיקה במזרח התיכון: "במצב שבו אי אפשר לפרק את אירן נשק גרעיני משום שהיא מסרבת להתפרק מהיכולות שלה, הגיעו להסכם שמאפשר דברים אחרים שיוצרים רווח זמן שבו אפשר ליצור אווירה אחרת".
הלוי טען גם כי הבכירים בישראל "מפספסים את זה שכרגע יש אחדות בין המעצמות ואם לא יהיה הסכם החבילה תתפרק. אובמה הוביל את הקואליציה שבה נמצאת רוסיה, בזמן שארה"ב מטילה סנקציות על רוסיה - זה מצב נדיר". לדבריו, אמירתו של קרי לפיה תקיפה באירן תהיה טעות נועדה "לקרר את הכוונות של פתרון צבאי מול אירן. ארה"ב סבורה שאם לא יהיה הסכם ויצליחו לחסל את ההסכם, האפשרות של פעילות אלימה גוברת"