בית ספר שנפגע בעזה (צילום: AP)
בית ספר שנפגע בעזה|צילום: AP

האשמות חריפות נגד ישראל במועצת הביטחון של האו"ם: אתמול (שני) דנה המועצה בהשלכות של הסכסוכים האלימים במזרח התיכון על חייהם של ילדים. אחת הנציגות הבכירות של הארגון ניצלה את המעמד על מנת להאשים את ישראל בפשעי מלחמה ולטעון כי צה"ל השתמש בבית ספר בעזה כבסיס צבאי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ליילה זרוגוי, שליחה מיוחדת לענייני ילדים מטעם מזכ"ל האו"ם, נשאה דברים בכינוס מועצת הביטחון וגינתה את הפגיעה בילדים באזורי קרבות בסוריה, בעירק וגם בישראל. לאחר שגינתה את השימוש של דאעש בילדים חמושים, התייחסה הנציגה באריכות למבצע "צוק איתן" והאשימה את ישראל בפגיעה מוגזמת בילדי עזה: "לפחות 244 בתי ספר, מהם 75 בתי ספר של אונר"א, הופגזו על ידי צה"ל, ואחד מהם אף שימש כבסיס צבאי של ישראל".

לאחר מכן טענה זרוגוי, משפטנית בכירה ממוצא אלג'יראי המכהנת בתפקידה משנת 2012, כי "במבצע הנוכחי ראינו לחימה עזה יותר מבשתי המערכות הקודמות (עופרת יצוקה ועמוד ענן) גם יחד. אני מזועזעת מהעובדה שמתחילת יולי, יותר מ-500 ילדים פלסטינים נהרגו ולפחות 3,106 נפצעו על ידי הצבא הישראלי - שני שליש מהם מתחת לגיל 12 ושליש יהיו מוגבלים לשארית חייהם".

גינתה את צה
גינתה את צה"ל. זרוגוי|צילום: AP

על אף הביקורת החריפה, ציינה הבכירה באו"ם גם את פעולות חמאס נגד ישראל: "יש קורבנות בשני הצדדים ואני חשה פגועה באותה מידה ממותו של ילד ישראלי אחד ופציעתם של שישה נוספים מטילי חמאס". זרוגוי גינתה בנוסף את "הירי חסר ההבחנה לעבר אוכלוסייה, שפגע בשלושה בתי ספר בישראל". כמו כן הוסיפה כי חמושים פלסטינים "השתמשו בשלושה בתי ספר ריקים של אונר"א כדי לאחסן נשק, והדבר לא מקובל עלינו".

"איננו יכולים להעניק חסינות מפני הפרות בוטות של החוק הבינלאומי, שבמקרים מסוימים אף מהווים פשע מלחמה. יש לחקור את האירועים בעזה באופן מקיף ולזהות את מפרי החוק", אמרה זרוגוי וטענה כי "האנשים במדינת פלסטין ובישראל זכאים לשלום מתמשך שיגן על הזכויות של כל הצדדים ועל זכויותיהם של הילדים".

בכירת האו"ם הדגישה כי המבצע בעזה פגע גם בנגישותם של ילדי עזה לחינוך ולרפואה: "110 אלף תלמידים בעזה נותקו ממקומם, והגישה שלהם לחינוך נפגעה באופן ניכר. גם צוותים רפואיים בעזה נהרגו במהלך ההפגזות, והדבר מונע מילדים טיפול רפואי דחוף".

שגריר ישראל באו"ם רון פרושאור נשא אף הוא דברים בכינוס והדגיש את מציאות חייהם של ילדי ישראל במהלך המבצע: "למעלה ממיליון וחצי ילדים בישראל חיים תחת איום הטילים של חמאס. אחד מכל שלושה ילדים באזור עוטף עזה אובחן בתסמונת פוסט טראומטית. אלפי ילדים לא יכולים לישון בלילות ומסרבים לשחק בחצר ביתם".

לדבריו, "כמי שגידל ילדים בישראל, אני יכול לומר לכם שהילדים גדלים במציאות הזו וחושבים שזו הנורמה. חמאס, לעומת זאת, מציבים את ילדי עזה בקו האש כאשר הם משתמשים בבתי ספר, בבתי חולים ובאזורים מאוכלסים לצורכי טרור. הם ממלכדים בתים וחדרי ילדים, משגרים רקטות מבתי ספר, ומאכסנים טילים במוסדות החינוך שלהם. ארגונים רדיקליים כמו חמאס עושים ניצול ציני של אוכלוסייה אזרחית, כולל של ילדים".

פרושאור הקריא מתוך מכתב שכתבה למזכ"ל האו"ם גילה טרגרמן, אמו של דניאל בן ה-4 שנהרג מפגיעת רקטה, כששיחק בביתו.

בצה"ל סירבו להגיב לטענות.