נרתם למאמצי השכנוע. נתניהו (צילום: לע
נרתם למאמצי השכנוע. נתניהו|צילום: לע"מ

מאמצי השכנוע מאחורי הקלעים: שלשום דחתה הוועידה הכללית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית  הצעה שהובאה ביוזמת המדינות הערביות, תחת הכותרת "יכולות הגרעין של ישראל". היום (שבת) חשפו גורמים במשרד ראש הממשלה פרטים מסקרנים על המגעים שהתנהלו לפני ההצבעה לצירוף ישראל לאמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק גרעיני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שוחח עם מנהיגי מדינות שונות בעניין ההצבעה בסבא"א. חלקן שינו את דעתן - והובילו לכך שההצעה נדחתה ברוב של 12 מדינות. אוגנדה, שחשבה להימנע בהצבעה, הצביעה נגד וכמוה גם טוגו שבאפריקה.

פרגוואי שבדרום אמריקה, לה לא הייתה זכות הצבעה קודם לכן, השתתפה בהצבעה והרימה את ידה נגד ההצעה, וכמוה גם פפואה ניו-גיני, שנציגה נעדר בהצבעה הקודמת, וכעת הגיע להצביע והתנגד.

השיחות בז'נבה סביב הסכם הגרעין האירני (צילום: רויטרס, חדשות)
דיוני סבא"א בז'נבה. ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות



הישג נוסף, בו התגאו הדיפלומטים הישראלים, הוא שימור דפוס ההצבעה של מדינות שהצביעו בעבר נגד ההחלטה, ושבו והצביעו נגד גם הפעם - זאת למרות לחץ משמעותי שהופעל עליהן. המדינות שהצביעו שוב נגד ההחלטה היו: קניה, ניו זילנד, חוף השנהב, אתיופיה וניגריה.

שר החוץ ליברמן: "זהו ניצחון לדיפלומטיה הישראלית"

המדינות הערביות שלקחו חלק בוועידה קראו להפעלת לחץ על ישראל, זאת מתוך מה שכונה כ"תסכול" מחוסר ההתקדמות בניסיון להביא לפירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני. מנגד, נציגי ארצות הברית טענו כי ההצעה שהובאה, אם תתקבל, תהא צעד לא מועיל בעניין. הצעת החלטה זהה נדחתה גם אשתקד ובשנים קודמות.

אביגדור ליברמן (צילום: פלאש 90, אמיל סלמן)
הישג לישראל. שר החוץ ליברמן|צילום: פלאש 90, אמיל סלמן


בהודעת משרד החוץ בנושא נטען כי ההחלטה מבטאת דחיה של ניסיון ערבי חוזר לגנות ולבודד את ישראל בסבא"א, להסיט את תשומת הלב של הקהילה הבינ"ל מהבעיות הבוערות במזרח התיכון, מחתירת אירן לנשק גרעיני ומעובדת השימוש בנשק כימי מצד המשטר בסוריה. "נראה כי רק יוזמות החלטה כנגד ישראל בארגונים בינ"ל מאפשרת לחברות הליגה הערבית להתלכד", נכתב בהודעת המשרד.

שר החוץ אביגדור ליברמן בירך על ההחלטה ואף שיבח את עובדי שירות החוץ על עבודתם הנמרצת בכדי להביא לדחייתה. "זהו ניצחון של הדיפלומטיה הישראלית", אמר ליברמן, שביקש גם להודות לראש הממשלה בנימין נתניהו על הסיוע במהלך.

"מוטב לאותן מדינות ערביות שהגישו את הצעת ההחלטה, במקום לעסוק בהתרסה נגד ישראל, לחשוב מה היה מצבן לו הכור הגרעיני שניסתה להקים סוריה בדיר א-זור היה מוקם ונופל בימים אלו לידיהם של ארגון דאע״ש או ג׳בהת א-נוסרה", אמר השר ליברמן.