פתרון סוגיית הגבולות, גבול ישראל-לבנון (צילום: רויטרס, חדשות)
פתרון סוגיית הגבולות, גבול ישראל-לבנון|צילום: רויטרס, חדשות

ישראל ולבנון מנהלות בימים אלה מגעים, באמצעות האמריקנים, לקראת פתיחת במשא ומתן על תוואי הגבול הימים והיבשתי בין שתי המדינות. בטרם יעבור לשמש שגריר בטורקיה, עוזרו של שר החוץ האמריקני הציע להתחיל בשיחות בין המדינות בהקדם, בניסיון לפתור את סוגיית קידוחי הגז הימיים באזור וכן את העימות סביב השליטה בגזרת הר דב וחוות שבעא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עוזרו של מזכיר המדינה האמריקני, דיוויד סאתרפילד, פועל להפגיש בין הצדדים לשיחות רשמיות בראש הנקרה, בחסות כוח יוניפי"ל ובהשתתפות ארצות הברית. זאת, כדי לאפשר את המרצת קידוחי הגז הימיים באזור, שהבעלות עליהם שנויה במחלוקת ומוקד לעימות בין המדינות. כמו כן, האמריקנים פועלים לפתור את סוגיית השליטה בהר דב - אותה חיזבאללה מנצל מדי פעם כדי להעלות את המתיחות עם ישראל.

בביירות בימים אלה מתנהל ויכוח האם להיענות ליוזמה האמריקנית. חסן נסראללה, מזכ"ל החיזבאללה, מסתייג בינתיים ממהלך כזה. שותפיו העיקריים של החיזבאללה בלבנון, יו"ר הפרלמנט נביה ברי והנשיא מישל עאון, נוטים דווקא להיעתר להצעה.

_OBJ

ישראל מצדה הביעה נכונות לשבת למשא ומתן, ואותתה שתגלה גמישות מסוימת לגבי סימון הגבול הימי בהתאם לרעיונות שהעלה שליח אמריקני אחר לאזור, פרד הוף. סאתרפילד דילג בתקופה האחרונה בין ירושלים וביירות, ובמהלך החודש הקרוב יוחלף בתפקידו על ידי דיוויד שנקר, שמינויו ממתין לאישור הסנאט בארצות הברית.

פתרון המחלוקת על "התחום הכלכלי הבלעדי" של שתי המדינות בים, אמור לעודד חברות בין-לאומיות לגשת לחיפושים אחר מאגרי גז נוספים בצד הישראלי. בו בזמן, פתרון הסוגיה צפויה לאפשר את התחלת הקידוחים גם בצד הלבנוני. לבנון, בימים אלה, שרויה במשבר כספי קשה - בתקציב החדש של ממשלת חרירי ישנו גירעון משמעותי של 7.5 אחוזים.