השליח המיוחד של נשיא רוסיה לסוריה, אלכסנדר לברנטייב, אמר כי ישראל החליטה לשחרר אזרחים סורים הכלואים בישראל בתמורה להחזרת שרידי גופתו של זכריה באומל ז"ל בתחילת החודש. לדבריו, אין לפרש את החזרת גופת חלל צה"ל ומנעדרי קרב סולטן יעקוב כמהלך חד-צדדי. גורם ישראלי אישר את הדברים אך הדגיש כי ההחלטה התקבלה רק לאחר השבת הגופה לישראל.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בריאיון שהעניק לרשת הטלוויזיה הרוסית RT בשפה הערבית, אמר לברנטייב כי בראש ובראשונה מדובר במחווה הומניטרית. "כאן ברוסיה אנו מטפלים ברגישות בכל מה שנוגע לאיתור נעדרים והרוגים, אפילו מתקופת מלחמת העולם השנייה", אמר לברנטייב. "על כן, כשנוצרה האפשרות למסור את שרידי גופת החייל הישראלי, החלטנו לעשות זאת".
לברנטייב שיבח את "ההבנה שגילה הצד הסורי" וציין כי המהלך הזה אינו צעד חד-צדדי. "ישראל קיבלה החלטה - שיעבור זמן מה עד שתתבצע - לשחרר אזרחים סורים הנמצאים בבתי הכלא הישראלים", אמר הבכיר הרוסי.
"לכן אני סבור שהצעד הזה לא אמור להתפרש כמהלך חד צדדי, אלא פעולה שיש בה אינטרס לצד הסורי ולסוריה. אנו לא עושים דבר שנוגד את האינטרס של סוריה. בחלוף הזמן, הציבור הערבי במדינות אחרות יבין כי הצעד הזה הוא בכיוון הנכון".
גורם ישראלי מסר בתגובה: "רק לאחר השבת גופתו של זכריה באומל ז"ל החליטה ישראל בימים האחרונים על שחרור שני אסירים כמחווה של רצון טוב. הנושא לא עלה מראש. ישראל פועלת ללא לאות להשבת השבויים והנעדרים ותמשיך לפעול תוך שמירה על ביטחון ישראל".
"כל פרובוקציה יכולה להוביל למלחמה"
הבכיר התייחס גם לשיתוף הפעולה עם ישראל בכל הנוגע למצב בסוריה, והביע חשש מאירועים נקודתיים שעלולים להצית מערכה כוללת. "אנו מנסים לשכנע את ישראל כי אפשר להשפיע על המצב המתפתח בסוריה, בלי לגרום לנזקים או להשמיד מתקנים או אתרים של המדינה הסורית או על אדמת סוריה", אמר לברנטייב.
"אנו פועלים גם עם הצד הסורי, אך בראש ובראשונה מה שמדאיג אותנו הוא שכל פרובוקציה או אירוע קטן יכולים להוביל למלחמה גדולה. אנו לא רוצים שסוריה תהפוך לזירת עימות צבאי או חיסול חשבונות בין מדינות גדולות".
בהמשך הבכיר דחה את הטענות כי ישנה מתיחות בין מוסקבה לטהרן לגבי סוריה. "אין אמת בשמועות על היווצרות חילוקי דעות בין רוסיה לאירן בסוריה", אמר לברנטייב. "יש לנו סדר יום ברור לחלוטין בנוגע למה שנדרש לעשות, במסגרת ההערכות המתקיימות בין שתי המדינות".
בהכנת הידיעה השתתף ירון אברהם.