אבו מאזן וטראמפ (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ ואבו מאזן|צילום: רויטרס, חדשות

תכנית השלום של טראמפ ממשיכה להיתקל בקשיים: אחרי הסערה שחולל שגריר ארה"ב בישראל, שהתבטא בדבר "הזכות של ישראל לספח חלק משטחי הגדה", ובעוד נראה שהולכים ופוחתים הסיכויים לכך שנציג פלסטיני יביע נכונות להגיע לכנס בבחריין שיעסוק בתכנית השלום, אתמול (ראשון) חטפה תכנית השלום של טראמפ מכה נוספת - קטר הביעה התנגדות נחרצת לאפשרות שתתמוך בתכנית, אם הפלסטינים יתנגדו לה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפי שר החוץ במדינה, השייח' מוחמד בן עבדול רחמן אל-תני, קטר תתמוך רק בתכנית שתהיה מקובלת על הפלסטינים. השייח' הוסיף אזהרה ואמר שלא יהיה ניתן לכפות עליהם את פרטיה.

"לפי מה שאנחנו מבינים, בשלב זה יש חוסר הסכמה בין הפלסטינים לבין ארה"ב", אמר השר לכתבים בלונדון. "העמדה שלנו נותרה מאוד ברורה - אנחנו נתמוך בכל תכנית שהפלסטינים יביעו בה תמיכה". נזכיר כי בשבוע שעבר אמר חתנו של טראמפ ומי שמוביל את יוזמת השלום, ג'ארד קושנר, כי לפלסטינים מגיעה "הגדרה עצמית", אבל הביע ספק ביכולת שלהם לקיים מדינה עצמאית.

אמש, בכיר אמריקני מסר הבהרה לריאיון שהעניק פרידמן לניו יורק טיימס, והתנער מדבריו. בתגובה נטען כי "עמדת הממשל בנוגע להתנחלויות בישראל לא השתנתה", כלומר לא הביע תמיכה באפשרות שישראל תספח חלק מהשטחים. גם הרשות הפלסטינית וגם ארגוני חמאס ופת"ח הגיבו בזעם לדברי פרידמן ואיימו בערעור היציבות באזור, וב"שלום עכשיו" אפילו קראו לטראמפ להדיח את פרידמן באופן מיידי.

עוד נמסר בתגובה האמריקנית, שנמסרה על ידי בכיר אמריקני אנונימי, כי "ישראל לא הציגה לארה"ב אף תוכנית לסיפוח חד צדדי של חלק כלשהו בגדה המערבית". במחלקת המדינה ציינו גם כי "אף תוכנית מסוג זה לא נמצאת בדיונים".

בריאיון ל"ניו יורק טיימס" אמר השגריר בישראל כי לישראל יש זכות לספח חלק משטחי יהודה ושומרון שנכבשו ב-1967. בריאיון שהתקיים בשבוע שעבר טען פרידמן כי "בנסיבות מסוימות, לדעתי לישראל יש את הזכות לשמור על חלק מהגדה המערבית". השגריר, שתקף בחריפות את ההנהגה הפלסטינית שלדבריו פוגעת ב"תוכנית המאה" ובוועידה הכלכלית שתיערך החודש בבחריין, הבהיר: "לא סביר שישראל תשמור על כל הגדה המערבית".

ברשות זעמו: "פרידמן - שגריר ההתנחלויות"

השגריר פרידמן סירב לומר כיצד ארה"ב תגיב אם ממשלת ישראל תספח באופן חד-צדדי ביהודה ושומרון:  "אין לנו (לממשל האמריקני) עמדה עד שנבין בכמה שטח מדובר, באילו תנאים, מדוע זה הגיוני, מדוע זה טוב לישראל ולאזור והאם זה לא יוצר יותר בעיות מאשר פותר אותן". לטענתו, "אנו רוצים להבין את כל השיקולים הללו, ואני לא רוצה לשפוט מראש". כשנשאל אם הוא צופה שתוקם מדינה פלסטינית, השיב בהתחמקות: "מהי מדינה?הדבר האחרון שהעולם צריך הוא מדינה פלסטינית כושלת בין ישראל לירדן".

ציטוטיו של פרידמן התפרשו כתמיכה נוספת ובלתי מסויגת של ממשל טראמפ בממשלת ישראל ומדיניות הימין הישראלי - שאותה הבטיח נתניהו ליישם לפני הבחירות הקודמות. איברהים מלחם, דובר הממשלה הפלסטינית, גינה בחריפות את הדברים ואמר כי פרידמן הוא "שגריר ההתנחלויות". לדבריו, אמירות מהסוג שפרידמן השמיע הן "טיפוסיות לשחצנות האמריקנית ומשקפות את מדיניות החוץ של המעצמה האמריקנית, שנשלטת על ידי קבוצה של קיצונים כמו קושנר, גרינבלט ופרידמן שלא התבגרו פוליטית עדיין".

שוחחו על אירן (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו וטראמפ, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

סאיב עריקאת, בכיר הרשות הפלסטינית, טען כי דבריו של פרידמן ממחישים שהמטרה האמיתית של עסקת המאה היא "חיסול הסוגייה הפלסטינית וסיפוח שטח כבוש שהוא פשע מלחמה". גם בפת"ח הצטרפו לגינוי ותהו אם הדברים משקפים עמדה אמריקנית רשמית או את עמדת המתנחלים. בפת"ח ציינו כי ארה"ב תמכה במשך שנים בהסכמים על בסיס החלטות האו"ם שרואות ביהודה ושומרון שטח כבוש לפי החוק הבינלאומי: "הציטוטים הללו הם הפרה בוטה של עקרון שתי המדינות, תחתיו מאוחדת הקהילה הבינלאומית, והיענות לעמדות הימין הישראלי הקיצוני והגזעני".

עוד תקפו בפת"ח: "לא שמענו מילה מפרידמן על השיחתות של נתניהו, בעוד ההנהגה הפלסטינית אימצה גישה של שלום ומו"מ מאז 1988. אנחנו מחויבים לשלום אל לא בכל מחיר". בפת"ח הזהירו מסכנות השלכות אמירותיו של פרידמן על הביטחון והיציבות באזור: "זו מכה לתהליך השלום ולמאמצים של העולם בנושא, גם אלו של ארצות הברית. הדילוב מעל הדין הבינלאומי הוא ניסיון אומלל שלא יביא שלום וביטחון לאיש - העם הפלסטיני וההנהגה הלגיטימית לא מקבל שום פיתרון שלא יענה לצרכים הבסיסים ולא יוביל לשתי מדינות - שאחת מהן היא מדינה פלסטינית עצמאית שמזרח ירושלים בירתה".

רה
רה"מ ופרידמן בחנוכת השגרירות בי-ם|צילום: הלל מאיר/TPS, חדשות

בחמאס אמרו כי ההצהרות של פרידמן יובילו לפגיעה ביציבות באזור ובלגיטימיות הבינלאומית: "הדברים הללו לא מקובלים, הם ממחישים את המנטליות הקולוניאלית ה'מפרקת' של הממשל הקיצוני הזה". עוד אמרו בחמאס: "זהו חלק מהמדיניות האגרסיבית כלפי העם הפלסטיני, מדיניות שפוגעת ברכיבי המטרה הפלסטינית". בחמאס דרשו שהרשות הפלסטינית תנטוש את "עמדת ההמתנה" לצעדי ארה"ב ותיקח יוזמה על מנת להתעמת עם "עסקת המאה" של טראמפ. גם בג'יהאד האסלאמי ביקרו את התנהלות השגריר: "מדובר במתנחל קיצוני שמבצע מדיניות קיצונית".

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן התייחס לסערת הדברים של השגריר האמריקני בישראל, דיוויד פרידמן, ואמר כי רק תפיסת העולם שלו "אולי תביא לשינוי ותגרום לפלסטינים להבין שחרם על ישראל ועל ארה"ב, ותמיכה בטרור ובהסתה לא יביאו אותם לשום הישג".

לדברי ארדן, הפלסטינים סירבו "לכל הצעת פשרה", והוא הכריז כי בעידן אבו מאזן לא יהיה משא ומתן מדיני. "רק אם המנהיגות הבאה של הפלסטינים תפנים יחד עם הציבור ברשות, שישראל והעולם לא יחכו להם, אולי תצמח שם מנהיגות שמוכנה גם לוויתורים פלסטיניים. החלת החוק הישראלי על היישובים ביו"ש הוא צעד בכיוון הנכון שיעביר את המסר ויקדם שלום".