ההבטחה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים הפכה למציאות: אחרי שהמשלחת מוושינגטון נחתה בישראל ביום ירושלים, היום (שני) נערך טקס חניכת השגרירות בשכונת ארנונה בעיר. הנשיא טראמפ בירך על הפתיחה בסרטון מיוחד: "ישראל היא מדינה ריבונית עם זכות כמו של כל מדינה אחרת לקבוע את בירתה". נתניהו: "תודה הנשיא טראמפ שהיה לך את האומץ לשמור את הבטחותיך".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הנשיא האמריקני דונלד טראמפ שלח ברכה מוקלטת לרגל הפתיחה החגיגית של השגרירות. "בדיוק לפני 70 שנה, תחת הנשיא טרומן, ארצות הברית הייתה הראשונה שהכירה בישראל", פתח הנשיא את דבריו. "היום אנחנו פותחים רשמית את השגרירות בירושלים - ברכותיי".

"ירושלים היא הבית של המחוקק הישראלי, בית המשפט העליון, ראש הממשלה והנשיא", המשיך הנשיא טראמפ את ברכתו. "ישראל היא מדינה ריבונית עם זכות כמו של כל מדינה אחרת לקבוע את בירתה, אבל הרבה שנים כשלנו בלהכיר במובן מאליו שהבירה הזו היא ירושלים".

הנשיא טען כי החלטתו להעביר את השגרירות הייתה הכרה במציאות. "תחת הנחייתי ארה"ב סוף סוף הכירה בירושלים כבירתה האמתית של ישראל", אמר. "היום אנחנו משלימים את המהלך ופותחים את השגרירות בארץ הקדושה הזאת של ירושלים, ואנחנו פותחים אותה שנים רבות לפני הזמן".

טראמפ: "ארצות הברית תמיד תהיה שותפה של ישראל"

"התקווה שלנו היא לשלום", טען הנשיא שביקש להבהיר כי מהלך העברת השגרירות לא פוגע במשא ומתן. "ארה"ב נותרת מחויבת לשלום בר קיימא ואנחנו ממשיכים לתמוך בסטטוס קוו במקומות הקדושים בירושלים, כולל בהר הבית. ארה"ב תמיד תהיה חברה של ישראל ושותפה במאבק לחופש ושלום".

טראמפ:
"תקווה לשלום", טראמפ|צילום: חדשות

ראש הממשלה נתניהו הודה לרבים שעמלו על מנת לגרום להעברת השגרירות. "אין לנו ידידים טובים יותר בעולם, אתם עומדים עם ישראל, ואתם עומדים עם ירושלים - תודה", הכריז נתניהו בפתח דבריו. "חברים רבים שהגיעו לכאן מרחבי העולם, חברים רבים שהתפללו ליום הזה ועבדו ליום הזה, תודה לכולם".

"כמובן, אני רוצה לברך במיוחד את קושנר ואיוונקה - הנוכחות שלכם כאן היא עדות לחשיבות של האירוע הזה, לא רק לממשל טראמפ אלא גם בממד האישי, לכם. לכל אחד מכם לרודפי השלום ולנשיא טראמפ עצמו, תודה לכם".

רה
"החלטה היסטורית", נתניהו|צילום: הלל מאיר/TPS, חדשות

נתניהו: "יום גדול לשותפות נפלאה"

נתניהו סקר את ההיסטוריה של העם היהודי בירושלים, החל מאברהם אבינו ועד ההכרזה על כיבוש הר הבית ב-1967. "התאספנו פה היום, לחגוג יום היסטורי אחר בעיר הזו, שאני יודע שייקח את מקומו יחד עם החלטות אחרות בהיסטוריה של העם שלנו", אמר.

"זה יום גדול לישראל, ולארה"ב, וזה יום גדול לשותפות נפלאה", הוסיף. "אבל אני מאמין שזה גם יום נפלא לשלום. אני רוצה להודות למאמציכם על קידום השלום ועל המאמצים שלכם לקדם את האמת, שלום שבנוי על שקרים יתרסק על מציאות המזרח התיכון. אפשר לבנות שלום רק עם שלום, והאמת היא שירושלים תמיד הייתה ותמיד תהיה הבירה של העם היהודי ושל המדינה היהודית".

"נמשיך לשמור על ירושלים", ריבלין|צילום: החדשות

הנשיא ריבלין דיבר מיד לאחר המסר המוקלט של טראמפ, ושיבח גם הוא את החלטתו של המנהיג האמריקני. "בכל בחירות בארה"ב כל מועמד לנשיאות הבטיח להעביר את השגרירות לירושלים - לבסוף, יש לנו מנהיג שמבטיח את זה וגם קיים את הבטחתו. על כך, אנו אומרים ברוך שהחיינו וקיימנו, והגיענו לזמן הזה".

"מקווים ומצפים שמדינות אחרות ילכו אחרי מנהיגותך"

"הנשיא טראמפ, העם הישראלי מודה לך על כך שעמדת במילתך, על האומץ שלך, על הנחישות שלך ועל הצעד הנחוש שעשית לצד מדינת ישראל", המשיך הנשיא. "אנחנו מקווים ומצפים שמדינות אחרות ילכו אחרי מנהיגותך. אנחנו נמשיך לשמור על ירושלים כעיר של שלום כעיר ובית לכל בני הדתות. עיר של כל האזרחים שלה, של כל הדתות והקהילות שחולקות יחד עיר אחת".

דיוויד פרידמן, ארכיון (צילום: הלל מאיר/TPS, חדשות)
השגריר פרדימן, היום|צילום: הלל מאיר/TPS, חדשות
טקס העברת השגרירות, אתמול (צילום: SKY NEWS)
נתניהו, קושנר ואיוונקה טראמפ, בטקס היום|צילום: SKY NEWS

עוד לפני כן נפתח הטקס המרגש והמתוח בדבריו של השגריר האמריקני בישראל דיוויד פרידמן. לאחר דקות של מחיאות כפיים סוערות שלח פרידמן דברי ברכה לעם ישראל ושיבח את הנשיא על החלטתו להעביר את השגרירות.

טקס הסרת הלוט|צילום: עמית סגל, החדשות

"שוב, ארצות הברית מובילת הדרך, היא המדינה הראשונה שמעבירה את השגרירות", אמר פרידמן. "הרבה אנשים עבדו קשה מאוד לכך ויש הרבה שמגיעה להם תודה, אבל אל תטעו האירוע היום הוא תוצאה של חזון והמבט של אדם אחד לו אנו חייבים תודה - הנשיא דונלד טאמפ".

"ב-1995 החוק שקובע שהשגרירות האמריקנית תעבור לירושלים חוקק, 23 שנים עברו מאז והיום אנחנו ממלאים את ההבטחה לעם בישראל", הכריז השגריר. "עיר בירה שיש לה היסטוריה של 300 שנה".