כך נראה מסלול ההתנגשות של טורקיה עם ישראל: ב-2010 הגיעו היחסים הדיפלומטיים לשפל לאחר המשט של ה"מאווי מרמרה" לרצועת עזה. 6 שנים לאחר מכן הכריזו ירושלים ואנקרה כי הגיעו להסכם שאמור היה לסיים את המשבר, במסגרתו סוכם כי ישראל תפצה במיליונים את משפחות 9 ההרוגים שהשתתפו במשט. שנתיים חלפו מאז אותו הסכם, ונראה שהיחסים בין שתי המדינות, שהיו בעבר ידידות קרובות, רק הולך ומידרדר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מאז 2010 נרשמה כמעט תמיד מתיחות כלשהי ביחסים, אך בעצימות משתנה. הנשיא ארדואן, שהקפיד להתייצב לימין הרשות הפלסטינית בכל עימות שהוא עם ישראל, הלך והידק את אחיזתו במדינה בתגובה לניסיון ההפיכה הכושל ביוני 2016. מאז נראה שהנשיא הטורקי רק החריף את הרטוריקה ואת הביקורת שהטיח על מדיניות הישראלית בשטחים.

13 חודשים חלפו מאז אותו הסכם, וביולי 2017 אירוע פיגוע הירי ברחבת הר הבית במהלכו נרצחו 2 שוטרים. בתגובה לפיגוע, החליטה הממשלה להציב גלאי מתכות בניסיון למנוע הישנות של פיגוע נוסף. הצעד כונה בידי ארדואן "ניסיון השתלטות ישראלי על אל-אקצא" ו-"פשע נגד האנושות", ובכך פתח סבב נוסף של התכתשות מדינית.

המחאה בכניסה להר נגד הצבת הגלאים (צילום: flash90, יונתן סינדל)
המחאה בכניסה להר נגד הצבת הגלאים|צילום: flash90, יונתן סינדל

בעימות מתוקשר בין שני המנהיגים, דחה נתניהו פעם נוספת את הטענות של הנשיא הטורקי וכינה את דבריו "הזויים": "דבריו בפני פעילי מפלגתו הם הזויים, מופרכים ומעוותים. מוטב לו כי ישכיל לעסוק בבעיותיה ובקשייה של מדינתו". בהודעה נוספת, שפרסם הפעם משרד החוץ שבראשו עומד נתניהו, נמסר: "ימי האימפריה העות'מאנית חלפו עברו להם. בירת העם היהודי היתה, הינה ותהיה ירושלים. בניגוד לעבר, זוהי עיר שממשלתה מחויבת לביטחון, חירות, חופש פולחן וכיבוד זכויות כל המיעוטים. מי שחי לו בארמון של זכוכית, מוטב לו שלא ישליך אבנים".

חודש לאחר מכן, נערך בכורדיסטן העירקית משאל העם בדבר קבלת עצמאות. כבר ב-2014 הביעה ישראל תמיכה במהלך - אליו התנגדתה, ועודנה מתנגדת, טורקיה באופן נחרץ. ראש הממשלה נתניהו אמר במהלך נאום באותה שנה כי הכורדים ראויים למדינה, אמירה שהולמת את מדיניות החוץ המוצהרת של ישראל. יתרה מכך, בהפגנות התמיכה של הכורדים בעצמאות הונפו מספר פעמים דגלי ישראל, וארדואן השתמש בכך ככלי פוליטי לשכנוע נגד ישראל.

תכנית הנסיגה מתגבשת בימים אלה (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנות הכורדים עם דגלי ישראל|צילום: רויטרס, חדשות

התמיכה הישראלית בכורדים, שתומכים בישראל באופן מסורתי זה שנים, עוררה את זעמו של ארדואן - שאיים בתגובה להפסיק את תהליך נרמול היחסים שהחל רק שנה קודם לכן. בנאום לוחמני שנשא לאחר מכן מול אלפי תומכים נלהבים הצהיר הנשיא הטורקי: "אם ישראל לא תשקול שוב את התמיכה בעצמאות הכורדים, טורקיה לא תמשיך בצעדים". לדבריו, הנפת דגלי ישראל מוכיחה כי המוסד הוא שזה שסייע לכורדים להוציא את המהלך אל הפועל.

סוגיית העצמאות לכורדים המשיכה להעיב על היחסים בין המדינות. רה"מ נתניהו הגיב להצהרות של עמיתו הטורקי, דחה אותן בתוקף ועלה למתקפה: "אני מבין למה אלה שתומכים בחמאס רואים את המוסד בכל מקום שלא נוח להם. לישראל לא הייתה כל יד במשאל העם הכורדי מלבד התמיכה בשאיפותיו".

צעדת השיבה ברצועת עזה, הפרות סדר (צילום: חדשות)
צעדת חמאס ליד גדר המערכת ביום שישי|צילום: חדשות

ההאשמות ההדדיות כאמור נמשכו, ושיאן - ואולי השפל - הגיע בסוף השבוע האחרון לאחר שארדואן גינה את התגובה הישראלית ל"צעדת השיבה" שארגן חמאס בגבול רצועת עזה ותקף, הפעם הפרסונלית, את נתניהו. "היי נתניהו, אתה חלש ומשונה מאוד", אמר ארדואן אל מול קהל של אלפי תומכים נלהבים. "אבל לא איכפת לך מטרוריסטים, כי המדינה שלך היא מדינת טרור. אף אחד לא באמת אוהב אותך בעולם".

גם הפעם נתניהו לא נותר חייב, ותקף את דברי ארדואן - וגם את הנשיא הטורקי בעצמו: "ארדואן לא רגיל לכך שעונים לו. כדאי שיתחיל להתרגל. מי שכובש את צפון קפריסין, פולש לחבל הכורדי וטובח אזרחים בעפרין - שלא יטיף לנו על ערכים ומוסר". ומתי יהיה הסבב הבא? ימים יגידו.