למרות מאמצי הבלימה - אונסק"ו קבעה כי ישראל היא "כוח כובש בירושלים": המדינות החברות בארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם הצביעו היום (שלישי) על ההחלטה לפיה מדינת ישראל אינה הריבון בירושלים. 22 מדינות הצביעו בעד, 10 התנגדו ו-23 נמנעו. נציגי שלוש מדינות לא הגיעו להצבעה. ההצבעה התקיימה בעיצומו של יום העצמאות הנחגג השנה בסימן 50 שנים לאיחוד ירושלים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
למרות שהארגון מכיר בקדושת העיר לשלוש הדתות, מטיוטת ההחלטה שהתקבלה עולה ביקורת חריפה על הפעילות הארכיאולוגית הישראלית במזרח ירושלים ובעיר העתיקה שהיא "בלתי חוקית תחת החוק הבינלאומי". עוד נקבע כי החוקים הישראליים החלים על המקום ומטרתם לשנות את אופיו צריכים להתבטל. שבדיה הייתה המדינה המערבית היחידה שתמכה בהחלטה בעוד שארה"ב, יוון, גרמניה, איטליה, הולנד ובריטניה התנגדו. צרפת, ספרד, והודו היו בין המדינות שנמנעו.
"כופרים באונסק"ו"
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לקבלת ההחלטה של הארגון וטען כי מאמצים דיפלומטיים הפחיתו את מספר המדינות שתמכו בהחלטה. באירוע קבלת פנים לסגל הדיפלומטי אמר רה"מ כי "ביומיים האחרונים קיימתי שיחות רבות עם מנהיגים של המדינות שלכם, ראשי המדינה, שרי החוץ, וכך עשו גם אנשי משרד החוץ, ביחס להצבעה האבסורדית. התוצאה היא שמספר המדינות שתומכות בהחלטה הולך ומצטמצם. יש היום יותר מדינות שנמנעות או תומכות בישראל מאשר מדינות שמתנגדות לישראל. זה שינוי, פעם ראשונה". נתניהו הוסיף כי "לפני שנה זה היה 32 מדינות, לפני חצי שנה זה ירד ל - 26, עכשיו זה ירד ל -22. אבל אני מעוניין להוריד את המספר לחלוטין כדי שלא יתקיימו הצבעות כאלו יותר". מוקדם יותר אמר נתניהו כי הוא "כופר באונסק"ו".
שגריר ישראל באו"ם דני דנון איים בעקבות ההחלטה כי "ישראל לא תעבור בשתיקה מול ההחלטה המבישה הזו". שר המדע אופיר אקוניס תקף את קבלת ההחלטה וכינה אותה "חסרת משמעות". לדבריו, "התחרות הקיימת בין אונסק"ו למועצה לזכויות אדם באו"ם בכל הקשור להחלטות אנטי ישראליות מקדמות אותן לעוד ועוד החלטות מגוחכות. אין לנו שום צורך באישור על ריבונותנו בירושלים. הריבונות נקבעה לפני 3,000 שנה, הרבה לפני שמדינות ועמים באירופה היו קיימים".
מוקדם יותר היום התבטא רה"מ בנוגע להצבעה: "אין עם בעולם שירושלים קדושה וחשובה לו כמו העם היהודי, אף על פי שהיום יתקיים דיון באונסק"ו שמנסה לכפור באמת הפשוטה הזאת. אנחנו כופרים באונסק"ו, אנחנו דוגלים באמת שלנו, שהיא האמת".
מקור מדיני בישראל מתח ביקורת על המהלך וטען כי בוועד המנהל של אונסק"ו מסרבים לעצור את התהליך הפוליטי שמדרדר את מעמד הארגון. "בניגוד להמלצת המנכ"לית של אונסק"ו ולהבטחות והצהרות של מנהיגים שונים בשנה האחרונה, באונסק"ו חוזרים על הריטואל של החלטה פוליטית אנטי ישראלית שמערערת על כל פעולה שישראל עושה בירושלים", טען.
המקור הוסיף כי "הצעת ההחלטה מאמצת את החלטות העבר שהתכחשו לקשר היהודי לעיר וממחזרת גינויים פוליטיים נגד ישראל ביחס לעזה. נציגי האיחוד האירופי, במקום לעצור את הפוליטיזציה כפי שהובטח לישראל, תומכים בה למעשה באמצעות הצעת נוסחים משלהם, כולל ביחס לשאלת ירושלים, שאין כל קשר בינם לבין המנדט של אונסק"ו".
המקור אף ציין כי ישראל מצפה כי המדינות החברות בארגון להצביע נגד ההחלטה שאותה הגדיר "אבסורדית". "הצעת ההחלטה הזאת לא תפגע בנחישות שלנו לפעול בירושלים לטובת כל תושביה, היא כן תפגע במעמד המידרדר של אונסק"ו וברלוונטיות שלו", חתם.