שר הביטחון לשעבר אהוד ברק טוען כי ישנה הזדמנות היסטורית להניע תהליך מדיני בסיוע מדינות ערב. "הממשלה מחמיצה הזדמנויות", האשים היום (שבת) באירוע "שבתרבות" בתיאטרון הבימה בתל אביב. "שומעים מלמולים על ההזדמנות ההיסטורית שנקרתה לפנינו, על רקע התפרצות הטרור ומה שקרה באירן, כי נוצרה אחדות אינטרסים בינינו לבין המדינות המוסלמיות המתונות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"ההזדמנות הזו קיימת והיא חד-פעמית", הדגיש ברק. "לא ניסינו עדיין בתנאים כאלה להניע תהליך מדיני", המשיך. "גם אם יסתבר שאי אפשר כרגע להגיע להסכם, יהיו לישראל הישגים גדולים מכניסה לתהליך כזה יחד עם העולם הערבי ועם האמריקנים. נתניהו מדבר על זה - אבל אנחנו כבר יודעים שהוא לא עושה שום דבר כדי שזה יקרה. מדוע? משום שאי אפשר להזיז את הפרויקט האזורי הזה מבלי שישראל תגלה רצון טוב אמיתי מול הפלסטינים".

"מי שמסכן את 80% מתושבי יהודה ושומרון שגרים בגושי ההתיישבות זה מי שממשיך את הפעילות בשכונות המבודדות", הצהיר ברק. "מי שמנסה להתחכם ולהסתיר את העובדה שאם לא נעשה כלום לגבי היוזמה האזורית ושל ממשל טראמפ נמשיך ללכת על המדרון החלקלק הזה - והוא מי שיהיה אחראי למציאות החמורה שתשתרר פה".

"בוושינגטון הסכסוך שלנו נראה כמו סכסוך שכנים"

לדברי ברק, "בוושינגטון מסתכלים על מפת העולם ורואים מספר נקודות רגישות, ובתוכן הסכסוך הישראלי-פלסטיני נראה עם הסיכון הכי נמוך והסיכוי הכי גבוה להצלחה: אין חשש שתיחרב עיר עם כמה מיליוני תושבים כמו בצפון קוריאה, או שיצטרכו לשלוח נושאות מטוסים לחלץ נפגעים כמו בסוריה. זה נראה להם כמו סכסוך שכנים על נדל"ן, והם לא מבינים למה זה לא נפתר".

טראמפ. משתלח (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ. "נראה לו כמו סכסוך שכנים"|צילום: רויטרס, חדשות

"כשהם מקשיבים לנתניהו, הם לא בטוחים שהם מבינים אותו - לכן, לא מן הנמנע שלמרות שטראמפ דיבר כאן יפה והשמיע לכל אחד את מה שרצה לשמוע, ג'ייסון גרינבלט עובד על תכניות קונקרטיות", המשיך ברק. "יכול להיות שטראמפ יגיד לנתניהו ולאבו מאזן 'קחו 6-8 שבועות, ותביאו לי תכנית שהשני יכול לקבל. אתם מתעסקים בזה כבר 20 שנה, סלקו את הבולשיט ותביאו הצעה - אם לא תביאו, אני אביא הצעה מפוטין ואלך איתה למועצת הביטחון'. במקרה כזה, שני הצדדים יעמדו על קצות האצבעות ויתחילו לעבוד", אמר.

"מי שחשב שהשגרירות תעבור השלה את עצמו"

"נתניהו מחכה לקטסטרופה הבאה ורואה צללים על הקירות, כל יום יש לו היטלר חדש", מטיח ברק. "הדבר הזה לא מוביל לשום מקום - זו גישה מעניינת להיסטוריונים, אבל זו לא תיאוריה מתאימה לניהול מדינה ציונית שהוקמה כהתרסה נגד ההיגררות הפאסיבית לאורך ההיסטוריה, כדי לקחת את גורלנו לידינו".

שגרירות ארה
"לא היה סיכוי שתעבור לירושלים". גרירות א|צילום: Krokodyl

"המדינה היא במצב טוב במובנים רבים למרות הממשלה, לא בגללה", הבהיר שר הביטחון לשעבר. "אבל יש גם בעיות: אמרתי לפני שנה בכנס הרצליה שיש לנו כאן ממשלת ימין עם אג'נדת מדינה אחת, וכדי להשיג אותה היא תיאלץ לקעקע את הסמכות של בית המשפט העליון, לנסות להשתיק את התקשורת, להחליש את החברה האזרחית, לנסות לסדוק את הקוד האתי של צה"ל - וזה קורה".

ברק התייחס בדבריו גם לאי-העברת השגרירות האמריקנית לירושלים, ואמר כי המהלך היה צפוי. "חבל שהשגרירות לא עברה לירושלים גם אצל נשיאים קודמים - בסופו של יום יש לנו בירה בירושלים, ואנחנו מצפים ממדינות זרות שיקימו שם את השגרירויות. היה אפשר גם להצהיר שיש מחלוקת לגבי מזרח ירושלים, ולכן להעביר את השגרירות למערב ירושלים שהיא בירת ישראל לכל הדעות. אבל זה היה צפוי, אם מישהו חשב אחרת הוא השלה את עצמו", המשיך. "לא היה שום סיכוי ממשי שרק בגלל שהבטיחו שיעבירו גם יבצעו זאת. זה רק חושף את מידת השטחיות של הבנת הסביבה האמריקנית בימין בישראל".

יורשו של ברק, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, אמר כי גם הוא לא הופתע מאי-תזוזת השגרירות. "לא הופתעתי מזה שטראמפ החליט לא להחליט", אמר באירוע "שבתרבות" בנס ציונה. "אני מעריך שהשגרירות תעבור בסופו של דבר וגם שגרירויות נוספות תעבורנה בעקבותיה. הוא החליט מבחינתו בצדק להכשיר את הקרקע. לכן הוא היה בריאד, לכן הוא מנסה ליזום פה מהלך. איך שאני רואה כרגע, הוא די ריאלי". 

מהליכוד נמסר בתגובה: "ברק הולך ונעשה פאתטי. מדובר בראש הממשלה הכושל ביותר בתולדות ישראל שסולק בבושת פנים על ידי הציבור אחרי שנה וחצי בלבד שבה הפקיר למוות את מדחת יוסוף, הפגין חוסר אונים מול לינץ' של ישראלים ברמאללה וברח מלבנון . כדי ללקט כמה פירורי תשומת לב בתקשורת הוא נאלץ עכשיו לנגח משמאל את רה"מ נתניהו שתחתיו הוא שירת ללא ציוץ במשך ארבע שנים שלמות".