יממה לאחר שהתייחס לראשונה ראש הממשלה נתניהו להחרפת המשבר ברצועה ואמר כי מדובר בנושא לויכוח פלסטיני פנימי, ברשות הפלסטינית דוחים היום (רביעי) את הטענות. "הפילוג בחברה הפלסטינית הוא אינטרס של ממשלת הכיבוש הישראלית", אמר יוסוף אל מחמוד, דובר הממשלה הפלסטינית, לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"התיאור של נתניהו את המשבר כעניין פנים פלסטיני אינה פוטרת את ממשלתו מאחריות", אמר אל מחמוד. "אך הסיבה למשבר הוא הכיבוש הישראלי והמצור שהוא מפעיל כבר 10 שנים על רצועת עזה". עוד הוסיף הדובר כי "ללא הכיבוש - החמאס לא היה שולט ברצועה".
הודעת המתאם ההומניטרי מטעם האו"ם, רוברט פּייפּר, הזהיר היום מפני צמצום נוסף באספקת החשמל - וקרא לרשות הפלסטינית, לחמאס ולישראל "להציב את רווחתם של תושבי עזה בראש סדר העדיפויות ולנקוט את האמצעים הדרושים למניעת סבל נוסף". פייפר הזהיר כי "אם בעקבות הנחיות הרשות הפלסטינית תיושם ההחלטה, הרי שהמצב יהיה הרה אסון. ההפחתה תמצם את אספקת החשמל למרבית משקי הבית וספקי השירותים בעזה לכשעתיים ביום".
אתמול התייחס רה"מ לדברים ואמר כי נושא החשמל בעזה הוא נושא לוויכוח בין הרשות הפלסטינית לחמאס. "ביממה האחרונה שמעתי כל מיני הסברים שגויים בנושא החשמל בעזה", אמר ראש הממשלה. "החמאס דורש שהרשות הפלסטינית תממן את החשמל, והרשות הפלסטינית מסרבת לשלם".
ראש הממשלה הדגיש כי בעוד ישראל אינה שואפת להחריף את העימות, היא תפעל בנושא לפי העקרונות הקבועים: "יש לנו עניין בביטחון והמדיניות שלנו ברורה בנושא ביטחון והיא לא משתנה".
בחלקים של הרצועה יהיה חשמל רק 3 שעות ביום
קודם לכן דווח בחדשות 2 כי מתקיימים בימים אלו מגעים בין ישראל למספר מדינות באירופה, בניסיון להגיע לפתרון ולמנוע את הפחתת העברת החשמל לרצועה. מספר מדינות פנו לישראל כדי לבחון כיצד לפעול בנושא, ולקבל פרטים על המשמעויות והעלויות ועל האופן שבו ניתן להגיע לפתרון הסוגיה.
החשמל בעזה מסופק על ידי ישראל, והרשות הפלסטינית - שמשלמת את החשבון - הודיעה כי תפסיק לשלם, מה שעלול להוביל להסלמה ולמשבר הומניטרי חמור ברצועה. בשלב זה חסרים כ-15 מיליון שקלים בכל חודש, בעקבות החלטת הרשות הפלסטינית - שאושררה שלשום על ידי הקבינט הישראלי - לצמצם את כמות החשמל שמועברת לרצועה.
במקביל למהלכים המדיניים, נערכים בחברת החשמל הישראלית לביצוע ההנחיה: מכיוון שמדובר בעניינים טכניים, ההכנות צפויות להימשך מספר ימים - ובחברת החשמל מקווים שהנושא ייפתר מבלי שייאלצו לבסוף לקצץ את אספקת החשמל.
ברצועה גובר החשש למשבר הומניטרי או הסלמה בדרום בעקבות החלטת הקבינט להפחית את אספקת החשמל לרצועה בכ-25% והמצוקה הגוברת של חמאס. דוברים בחמאס הזהירו מהידרדרות במצב שעלולה להוביל לפיצוץ. "ההחלטה של ישראל לצמצם את אספקת החשמל לרצועה היא קטסטרופלית ומסוכנת, ותאיץ את ההידרדרות והפיצוץ" - כך נכתב אתמול בציוץ מחשבון הטוויטר הרשמי של חמאס.
בחמאס מעריכים כי בחלקים מסוימים מרצועת עזה יהיו רק שלוש שעות ביום של חשמל. "זהו ניסיון לחץ חדש על רצועת עזה שתוצאותיו יחזרו אל ישראל", טענו בארגון הטרור. דובר משרד הבריאות בעזה הוסיף כי "כמויות הדלק שנשארו לנו מוגבלות מאוד, וייתכן שכבר ינוצלו בימים הקרובים".
מנגד, ברשות הפלסטינית טענו כי הסיבה לעצירת המימון היא העובדה ש"הכסף הולך למנהרות וייצור נשק" - כך אמרו בכירים ברשות בפגישה עם שר האוצר משה כחלון. מדיווחים שהועברו עולה כי ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה והממונה על העניינים האזרחיים ברשות הפלסטינית חוסיין שייח תקפו בחריפות את חמאס, במהלך פגישה שנערכה בין כחלון ומתאם הפעולות בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, שנערכה במוצאי חג השבועות.
"אנחנו לא משלמים את חשבון החשמל לחמאס", אמרו לאחר שכחלון ומרדכי הביעו חשש ממשבר הומניטרי שעלול להיווצר ברצועה. "הם מנהלים מהפיכת 'לוקסוס', הם הקימו ממשלת צללים והם תוקפים אותנו ואת אבו מאזן".
עוד עולה כי הרשות העבירה מסמך לחמאס בו כתוב כי הם מוכנים לשלם 65% מחשבון החשמל בלבד, 25 מיליון שקלים לעומת 40 מיליון ששולמו עד עכשיו. "אם אתם רוצים לשלם את החשבון של חמאס זו בעיה שלכם, אנחנו לא חוששים מאסון הומניטרי", הבהירו הגורמים לבכירים הישראלים.