זו תמונת שותפות בלתי אפשרית: מוחמד ביירותי מרמאללה, פלסטיני תומך אש"ף, ואליעז כהן, מתנחל מכפר עציון, שמוכנים להצטלם יחד. שניהם משוכנעים שאת הארץ הזו אי אפשר לחלק. "הכל מעורבב, מסובך אחד בתוך השני", מסביר כהן, "גדר היא פצע בתוך הנוף, יותר מזה היא לא משפיעה, והיא בטח לא תיצור שכנים טובים יותר משני העברים". ביירותי מוסיף כי "כל יום עוברים אנשים מעל ומתחת לגדר, היא לא נותנת אבטחה - אלא רק מכוערת. תוך חצי שעה אני יכול להיות בתל אביב".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ביירותי וכהן הם שניים ממוביליה של "שתי מדינות, מולדת אחת", תנועה חדשה שעקרונותיה לפתרון הסכסוך גובשו במאות מפגשים שנוהלו, בשקט, בשני עברי הקו הירוק בארבע השנים האחרונות. בין הפעילים בצד הישראלי בולטת קבוצת מתנחלים מגוש עציון שתפיסותיהם השתנו. "לקח לי זמן להשתחרר מהפחד ממדינה פלסטינית", מודה כהן, "גדלתי על המוטיבציה למנוע את הדבר הזה".

"היוזמה שלנו בסופו של דבר פשוטה - שתי מדינות עצמאיות, ריבוניות, ששייכות למבנה על משותף ושיש ביניהן יחסי גומלין חזקים: גבולות פתוחים, זכויות משותפות, אולי אפילו בית משפט משותף לזכויות אדם", מסביר מאיר יהושע, פעיל בולט נוסף בתנועה, "כל אחד יוכל לחיות היכן שהוא רוצה בשטחיהן. זה הרעיון". ביירותי מסביר כי "הפלסטינים שירצו לחיות בפלסטין יוכלו, גם באפרת; וישראלים שירצו לחיות ברמאללה יוכלו. מתנחלים כבר לא יהיו 'מתנחלים', אלא אזרחים ישראלים שחיים במדינה הפלסטינית או אזרחים פלסטינים. נחפש פתרונות".

מאות מפגשים בארבע שנים (צילום: תמר ירום)
מאות מפגשים בארבע שנים|צילום: תמר ירום

יהושע הגיע לקיבוץ הדתי כפר עציון בגיל 21, ועם השנים הגיע למסקנה שהמציאות הנוכחית לא יכולה להימשך. "אנחנו רואים את השכנים שלנו כאויבים וחשודים, ולא כפרטנרים לחיים - וזה בלתי נסבל", הוא מסביר, "לא רק שהחיים שלהם לא מתפתחים בקצב דומה לשלנו, עצם ההמצאות שלי כאן חונקת במידה מסוימת את ההתפתחות שלהם. להיות חלק מתהליך שעושה הרחבת הלב ולא רק הרחבת הארץ זה מה שנותן לי את כל הטעם לחיים כאן עכשיו", מוסיף יהושע.

"אנחנו לא הזויים - נתניהו ובנט הם ההזויים"

הרב שלמה ריסקין, רב ההתנחלות אפרת מיום הקמתה, תומך ברעיון והעניק את ברכתו לכנס התנועה החדשה, שיתקיים ביום חמישי בגני התערוכה. "עצם הרעיון של מולדת אחת ושתי מדינות יכול להיטות פריצת הדרך: יש לכם זכות ויש לנו זכות, אנו היורשים לאותו אבא - אברהם". את הרב רתם לרעיון נכדו, עדן, רק בן 18. "התחברתי לרעיון שהשלום יכול לבוא דווקא ממתנחלים", הוא מסביר, "המשמעות של החלת הריבונות הישראלית על יהודה ושומרון היא מדינה דו-לאומית, שלא מבטאת את הזהות היהודית של מדינת ישראל. ככה אשאר אזרח ישראלי".

ביירותי.
ביירותי. "לתקן עוולות ישנות בלי ליצור חד|צילום: חדשות 2

ביירותי, שריצה 10 שנות מאסר לאחר שהסתנן לגדה המערבית מירדן - אליה הגיעה משפחתו ב-'48 - במטרה להקים תאי טרור. משם המשיך לסוריה, לבנון ותוניס, ולאחר הסכמי אוסלו חזר ומונה לסגן מושל ג'נין. "אנחנו רוצים לתקן עוולות ישנות, בלי ליצור עוולות חדשות", הוא מסביר. לפי היוזמה, בהתאם לאחוז הישראלים שיבחרו להישאר בשטח פלסטין יותר לפלסטינים באחוז זהה להתגורר בישראל.

"אנחנו צריכים להשתחרר מהפחד הזה, שיהיה כמו מאורעות תרפ"ט, שמשתק אותנו כבר 100 שנים", מתעקש כהן, "אנחנו לא הזויים - מי שהזוי זה מי שנותן לפחד לנהל אותו. ביבי נתניהו הזוי; נפתלי בנט, שקורא לפלסטינים 'רסיס בישבן' - לעם שלם! - הזוי. אנחנו הורגים אחד את השני ולא מצליחים לדמיין מציאות אחרת. המציאות שבה אנחנו חיים היום היא ההזויה", הוא מסכם.