אחרי שש שנים של סכסוך דיפלומטי - ראש הממשלה נתניהו וראש ממשלת טורקיה הכריזו היום (שני) רשמית על הסכם פיוס. כדי לנסות להבין את הלך הרוח ברחוב הטורקי בנוגע לפיוס עם ישראל, שוחחנו עם מגישת השלוחה הטורקית של רשת החדשות CNN - שמסבירה מה חושבים הטורקים על התיירים הישראלים ואיזו ביקורת נשמעת על ההסכם הזה בצד השני.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"יש אנשים בטורקיה שמתלוננים על ההסכם הזה", אומרת נווסין מנגאו מ-CNN TURK. "הם טוענים שהסגר על רצועת עזה יימשך ושאחרי ההסכם הוא הסגר הזה יקבל לגיטימציה בינלאומית". ביקורת דומה על ההסכם השמיע גם ארגון IHH, שהוציא לפועל את משט המרמרה במאי 2010.

פיוס לאחר 6 שנים. משט המרמרה
משט המרמרה|צילום:

הסוגיה הפלסטינית אומנם מעסיקה את אזרחי טורקיה במידה רבה, אך לדברי מנגאו, אין פירוש הדבר בהכרח שהטורקים בקיאים בנושא. "חלק מהטורקים מבינים את נושא יחסי ישראל-פלסטין", היא אומרת, "אבל בכנות - לרובם אין מושג ממש לגבי הבעיה הפלסטינית".

עם זאת היא מדגישה כי מרבית הטורקים מתייחסים ליחסים עם ישראל בהיבט פרקטי ותומכים בנורמליזציה של היחסים מתוך תקווה כי הדבר ישפיע לטובה על הכלכלה במדינה.

אזור נופש בטורקיה (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
המלונאים מחכים לישראלים|צילום: רויטרס, חדשות

"מה שאנשים רוצים לראות אחרי הפיוס הוא שיקום התיירות הטורקית, שסבלה משנה לא טובה", היא אומרת. "בסוכנויות התיירות ובבתי המלון מצפים לשובם של התיירים הישראלים - כמו בימים הטובים. הטורקים מצפים לשוב ולראות כאן את הישראלים".

לדבריה, להסכם הפיוס יש חשיבות גם מבחינת הפוליטיקה הפנים-טורקית. "ההסכם הזה מסמל לדעתי חזרה של טורקיה למעמדה הראשוני, לפני תקופתו של ראש הממשלה הקודם דבוטאולו", היא אומרת.

ראש הממשלה הטורקי, בינאלי יילדרים (צילום: רויטרס)
ר"מ טורקיה מכריז על הפיוס|צילום: רויטרס

היא מציינת כי ארדואן וראש הממשלה הנוכחי בינאלי יילדרים מנסים להוביל את מפלגת השלטון - מפלגת הצדק והפיתוח - לעידן חדש אחרי הדחתו של דבוטאולו. "טורקיה חוזרת לשורשים המקוריים שלה", היא אומרת, "ומה שאנחנו עומדים לראות זה את ארדואן ומפלגתו שיפעילו השפעה הולכת וגוברת על הממסד הטורקי".