האם התקציב עבורה ייפגע? כיפת ברזל (צילום: רויטרס)
האם התקציב עבורה ייפגע? כיפת ברזל|צילום: רויטרס

המתיחות בין וושינגטון לירושלים נמשכת: הבית הלבן הודיע אמש (שלישי) על התנגדותו להצעת הקונגרס להגדיל את המימון עבור תכנית ההגנה מפני טילים של ישראל. בבית הלבן אף הדגישו כי יטילו וטו על הבקשה להגדיל את הסיוע ב-455 מיליון דולרים לשנת התקציב 2017.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בהודעה שפרסמה מחלקת הניהול והתקציב בבית הלבן נכתב כי בהקשר לשאלת הסיוע הצבאי לישראל, הממשל "מתנגד לתוספת של 455 מיליון דולרים מעל בקשת התקציב לשנת 2017 עבור רכש ישראלי להגנה מפני טילים ולשיתוף פעולה עבור תכניות בפיתוח".

"אם תוגש ההחלטה לנשיא, יועציו הבכירים ימליצו לו להטיל עליה וטו", נכתב במסמך, "הממשל מתנגד להכנסת הנחיות אידיאולוגיות החורגות מסמכות החקיקה התקציבית". יש לציין כי בהחלטה סעיפים רבים נוספים מלבד ההחלטה להגדיל את הסיוע התקציבי לישראל, בהם שלל קיצוצים לתקציב הביטחון האמריקני עצמו.

בשדולה הפרו-ישראלית איפא"ק אמרו בתגובה כי הם מאוכזבים עמוקות מהצעדים האחרונים של הממשל. "הקונגרס הגביר את המימון מעבר לדרישות הממשל בתמיכת נציגים משתי המפלגות במשך שנים רבות", נטען בהודעת השדולה. "שיתופי הפעולה כגון טיל החץ וכיפת ברזל הם קריטיים להגנת ישראל -  אנו מריעים למאמצי הקונגרס וקוראים לתקצוב מלא של התוכניות הביטחוניות". רק לפני חודש אישר בית הנבחרים האמריקני תקציב מיוחד לפרויקט ההגנה נגד טילים של ישראל ובכך הגדיל משמעותית את התקציב הכללי. סך הכל אישר בית הנבחרים, במסגרת אישור חוק הביטחון הלאומי, תקציב של 600 מיליון דולר.

צפו בריאיון הבלעדי עם היועץ הבכיר של אובמה (צילום: רויטרס)
עימות נוסף בין ארה"ב לישראל|צילום: רויטרס

המקורות חשפו: אלו סלעי המחלוקת

לפני כחודש מקורות ישראלים ואמריקנים בכירים סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס על הפערים שמונעים חתימה על הסכם הסיוע הביטחוני‎. לדברי הגורמים, ישראל מבקשת יותר מ-40 מיליארד דולרים, כלומר הפרש של עשרה מיליארד מהסיוע הקיים ונחתם מול האמריקנים למשך עשור‎.

לדברי הבכירים האמריקנים והישראלים, המגעים לקראת חתימת ההסכם נמשכים, אך יחד עם זאת, טרם הושגה הסכמה בנוגע לסכום. על פי הדיווחים, מדובר בסכום גבוה בהרבה מזה שממשל אובמה מוכן לספק‎. לטענתם, ישראל דורשת בין השאר, את הבטחת המימון למערכות הגנה מפני טילים כמו "כיפת ברזל", "שרביט קסמים" וטיל החץ, זאת בנוסף לסיוע המובנה הקיים, ללא תלות באישור הקונגרס בארה"ב.  

הגורמים האמריקניים טוענים כי ממשל אובמה מתעקש שהכספים, שעד כה שימשו בעיקר לרכישת נשק מצד ישראל, ישמשו רק לרכישת נשק מארצות הברית‎ בלבד, ויסייעו בפיתוח הכלכלה האמריקנית. על פי ההסכם הנוכחי שנחתם ב-2007 וייפקע ב-2018, מחויבת להחזיר 26.3% מכספי הסיוע בקניית ציוד מחברות אמריקניות. אולם לפי הדיווחים, האמריקנים מעוניינים להגדיל שיעור זה ל-100%. ישראל מצדה מעוניינת להמשיך לשמר את המצב הקיים, זאת בכדי לאפשר לה לקנות ציוד צבאי ואמל"ח מגורמים נוספים.

בנוסף, לדברי הבכירים, הפערים משקפים את המחלוקת בין נתניהו ואובמה - שהגיעה לשיאה סביב הסכם הגרעין עם אירן, ונמשכת סביב הקיפאון המדיני‎. הגורמים בארצות הברית טוענים כי ההצעה הקיימת היא "סכום שיא" שנועד לטפל באיומים ובחשש שאירן תאיים על ביטחונה של ישראל‎. מנגד, בישראל טוענים כי יש צורך להיאבק בהתעצמות הצבאית של אירן - לאחר שהרפובליקה האסלאמית רכשה נשק רב לאחר הסרת הסנקציות‎. בשנים האחרונות המחוקקים בארה"ב הקצו לישראל כ-600 מיליון דולרים מדי שנה עבור תכניות הטילים‎. בשבוע שעבר פנו יותר מ-80% מחברי הסנאט לאובמה ודחקו בו לחתום במהרה על הסיוע‎.