בעקבות הביקורות על סעיף הפיצויים בהסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה, הבהיר הבוקר (שני) השר צחי הנגבי כי לא מדובר בצעד יוצא דופן. "אחרי שנים של שיח מאוד אינטימי עם הטורקים, מסוגלים עכשיו שני הצדדים לשים בצד", אמר הנגבי בראיון לתכנית "נכון להבוקר" בגלי צה"ל. "אם היו נהרגים ישראלים אז הטורקים היו אמורים לפצות אותם. כיוון שנהרגו טורקים אז הפיצוי ניתן למשפחות שאיבדו את בני המשפחה וזה דבר שהוא חלק בסיסי מתרבות של דיאלוג שמוביל להסכמה הדדית".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"התשלום הזה סוכם כבר לפני שלוש שנים ומה שעיכב את ההסכם הוא שעד היום הטורקים סירבו לוותר על הדרישה להסרת המצור", הסביר גם שר האנרגיה יובל שטייניץ בראיון לגלי צה"ל. "בהחלטה עצמה יש היגיון. יש המון תביעות נגד חיילי וקציני צה"ל בטורקיה והן מכבידות מאוד. ודאי שמבחינה מוסרית לא צריך לשלם, אבל כדי לפתור את הבעיה אנחנו צריכים להגן על חייל צה"ל שהשתתפו בסיכול המשט. זה לא נעים, אבל מבחינה מוסרית, החובה שלנו להגן על חיילי וקציני צה"ל חשובה לא פחות".
היום בשעה 13:00 יכנס ראש הממשלה נתניהו מסיבת עיתונאים ברומא ןיכריז באופן רשמי על הסכם הפיוס בין ירושלים לאנקרה. במקביל יכנס נשיא טורקיה ארדואן מסיבת עיתונאים נוספת. אתמול שוחח ארדואן עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן על פרטי ההסכם עם ישראל ואמר לו כי ההסכם עתיד לשפר את המצב ההמוניטרי בעזה. בשיחה בין שני המנהיגים, הביע יו"ר הרשות שביעות רצון מההתפתחויות.
ח"כ חנין זועבי (הרשימה המשותפת), שהשתתפה בעצמה במשט, הגיבה גם היא להסכם הפיוס וטענה כי העובדה שישראל הסכימה להעביר 21 מיליון דולר לטורקים מהווה הודאה ברורה באשמה. "גם אם ישראל לא הכירה בכך, זוהי הודאה באשמת רצח של תשעה בני אדם, של פציעת עשרות, של חטיפה ופעולה פיראטית בלב הים", אמרה.
זועבי אף מתחה ביקורת על כך שהסכם הפיוס אינו כולל את הסרת המצור על עזה. "אין ברירה, עוד משט ועוד משט ועוד מאבק בלתי נפסק נגד המצור, עד שישראל תודה בפשע הקדמון שהוביל לפרשיית המרמרה, עד שתסיר את המצור הפושע מעזה", אמרה.
טורקיה תוותר על הסרת המצור, תעביר סחורות דרך אשדוד
ההסכם המסתמן כולל חזרה לנורמליזציה מלאה בין שתי המדינות, כולל החזרת השגרירים, אך הסעיף השנוי ביותר במחלוקת הוא התחייבותה של ישראל להעביר 21 מיליון דולר פיצויים לבני משפחות 9 הרוגי משט המרמרה ב-2010. ההחלטה מעוררת כבר כעת זעם אצל גורמים שונים בארץ, שטוענים כי מדובר בהודאה ישראלית באשמה.
גורם מדיני התייחס לדברים וטען בתוקף: הפיצויים אינם מהווים נטילת אחריות. "כספי הפיצויים אינם ביטוי לקבלת אחריות אלא מהלך הומניטרי", הבהיר הגורם. הוא הדגיש כי ישראל לא תעביר את הכסף עד שהפרלמנט הטורקי יאמץ חוק שיחסום את כל התביעות נגד חיילי צה"ל שהשתתפו במשט.
ההסכם אומנם לא יכלול את סגן הדר גולדין ז"ל, סמ"ר אורון שאול ז"ל, אברו מנגיסטו ואזרח ישראלי נוסף שמוחזקים בעזה - אך ארדואן יתחייב לפעול להשיבם. ראש הממשלה נתניהו שוחח עם ארבע המשפחות ועדכן אותן כי קיבל מכתב מארדואן שבו הוא מנחה את סוכנויות הביטחון הטורקיות לפעול למען החזרתם של הארבעה.
בכל הנוגע לחמאס ולרצועת עזה - הצדדים הגיעו לפשרה. טורקיה נאלצה לוותר על הסרת המצור הימי על עזה, אך תוכל להעביר ציוד לרצועה דרך נמל אשדוד. כמו כן הוסכם על הקמת תחנת כוח ומתקן התפלת מים בעזה. ישראל מצידה ויתרה על הדרישה לסילוק נציגי חמאס מטורקיה, אך באנקרה מתחייבים כי נציגות חמאס במדינה לא תעסוק בטרור נגד ישראל.