אחרי המסרים המרגיעים מצד נשיא ארצות הברית ברק אובמה, מבהיר יועצו הבכיר, בן רודס, כי ההסכם הנרקם בין המעצמות ואירן לא יאפשר לטהרן לשים את ידה על נשק גרעיני. "לאירן לא תהיה פצצה גם בעוד 15 שנים", מבטיח רודס בריאיון שהעניק הערב (שני) לחדשות 2.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי רודס, ארצות הברית אינה סומכת על אירן, אך העסקה עמה תבטיח פיקוח אדוק. "ההסכם מבוסס על הפיקוח המקיף ביותר בכל הסכם נשק שהיה בהיסטוריה", מציין רודס. "העסקה עדיפה כי לא תהיה להם אפשרות להשיג נשק גרעיני".
לצד ההבטחה כי הפיקוח על אירן לא יאפשר לה לייצר נשק גרעיני, רודס טוען שפרטי ההסכם יובילו לשינויים משמעותיים בתכנית הגרעין. "הכור באראק לא יוכל לייצר פלוטוניום והם ישלחו את הדלק שנותר מחוץ למדינה", מציין רודס.
"המתקן בפורדו יומר כך שלא יוכלו להעשיר בו אורניום", הוא מוסיף. "הם יאבדו כשני שליש מהצנטריפוגות שלהם, והצנטריפוגות שיוצאו יהיו תחת פיקוח סבא"א. אם הם יפרו את העסקה נדע על כך במהירות וכך נוכל לקבל החלטות".
לטענת היועץ הבכיר, לפי ההסכם הסנקציות עליה יוסרו בהדרגה, ובמידה ואירן תפר את הכללים לארצות הברית תישאר היכולת להחזיר את העיצומים למצבם הקודם במהרה. "הסנקציות של ארצות הברית, שהכבידו במיוחד על הכלכלה האירנית, יוסרו בתגובה למעשי אירן ותיוותר האפשרות להשיב אותן מיד לתוקף".
האופציה הצבאית עדיין על השולחן
רודס מוסיף כי ישנן סנקציות נוספות של מועצת הביטחון שיוחלפו כך שחלק מהעיצומים יישמרו. "יישמרו הסנקציות על הגישה של אירן לטכנולוגיה רגישה ועל תכנית הטילים שלה", מדגיש רודס. "תישמר גם האפשרות להשיב את הסנקציות מיד לתוקף. הדבר יידון בשלושת החודשים הקרובים".
היועץ הבכיר מבהיר כי במקרה שאירן תפר את הכללים, ארצות הברית לא תימנע מפעולות צבאיות. "במידה וההסכם יופר, בשלב ראשון הסנקציות מיד חוזרות", מציין רודס. "אם נראה שאירן מפרה את ההסכם ומנסה להגיע לנשק גרעיני, זה ייתן לנו שנה לקבל החלטה כיצד להגיב - בין אם סנקציות ובין אפשרויות צבאיות. יהיה לנו חלון זמן להחליט מה לעשות".
רודס גם התייחס ליחסים העכורים בין ממשל אובמה וראש הממשלה בנימין נתניהו, ולא שלל את האפשרות כי השניים ייפגשו בקרוב. "אנחנו בהחלט מצפים שברגע שתקום ממשלה, תהיה הזדמנות עבור השניים להיפגש בוושינגטון", הוא אומר. "יש ביניהם חילוקי דעות, וכשהם מדברים בטלפון זה נשמע בדיוק כמו ששיחה בין שני אישים שיש ביניהם חילוקי דעות נשמעת".