שנה אחרי "צוק איתן" ולקראת הגשת מסקנות דוח האו"ם אומר השופט ויליאם שאבאס, שהתפטר בלחץ ישראל מראשות ועדת הבדיקה שבחנה את אירועי המבצע בעזה, כי לא ייתכן שרק צד אחד ביצע פשעי מלחמה: בשיחה עם חדשות 2 Online דוחה שאבאס את ממצאי הדוח הישראלי שפורסמו אתמול (ראשון) ומדגיש כי מחובתה של ישראל לשתף פעולה עם גורמי החקירה הבינלאומיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"זאת מלחמה מאוד יוצאת דופן אם רק צד אחד שהיה מעורב בה ביצע עבירות על החוק הבינלאומי והצד השני התנהג ללא רבב", אמר שאבאס. "לכן, ניתן להניח ששני הצדדים ביצעו עבירות על חוקי המלחמה במהלך המבצע".

בישראל מתחו ביקורת קשה על הקמת ועדת הבדיקה של האו"ם, טענו שהיא לא אובייקטיבית ואף תקפו ישירות את שאבאס בשל התבטאויות בעבר - מה שהוביל להתפטרותו.

"ישראל טעתה שלא שיתפה פעולה עם החקירה"|צילום: רויטרס

"כשזה מתאים לישראל, היא משתפת פעולה עם ועדת החקירה", מתח המשפטן הקנדי ביקורת. "אבל כשמדובר בוועדת חקירה של מועצת זכויות האדם של האו"ם היא לא משתפת פעולה ואני חושב שזה מצער. זה עומד בניגוד לאינטרסים של ישראל להחרים את וועדת החקירה".

"לפעמים ישראל כן משתפת פעולה, כפי שקרה בעבר עם חלק מחקירות האו"ם בנוגע למתקני אונר"א בעזה, אבל לעולם לא היה תיאום לגבי חקירות שנגעו למועצת זכויות האדם", הוא הוסיף.

"הטענות שהוועדה מוטה לטובת הפלסטינים - אינן מוצדקות"

הוא הדגיש כי על החקירה להיות דו-צדדית ומקיפה, כפי שישראל מנהלת בעצמה, לצד שיתוף פעולה עם הקהילה הבינלאומית. "ישראל אמנם לא מחויבת, אבל לדעתי היא הייתה צריכה לעבוד עם צוות החקירה של מועצת זכויות האדם. אין בעיה שישראל חוקרת בעצמה את האירועים, כל עוד היא עושה זאת בצורה ראויה והוגנת".

מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון (צילום: רויטרס)
"הוועדה לא מוטה לטובת הפלסטינים"|צילום: רויטרס



שאבאס דחה את הטענות שלפיהן ועדת האו"ם שחקרה את האירועים נגועה בדעות קדומות על ישראל, כפי שטען אתמול מנכ"ל משרד החוץ הנכנס דורי גולד: "החקירה לא בוצעה באופן ישיר על ידי ארגון זכויות האדם, היא נערכה על ידי ועדת חקירה עצמאית שמונתה על ידי מועצת זכויות האדם. חברי הוועדה הזו עצמאיים, ראש הוועדה היא שופט אמריקנית בדימוס, וההאשמות לפיהן הוועדה נוטה לטובת הפלסטינים אינן מוצדקות".