"הדוח מציג את התמונה האמיתית"|צילום: רויטרס

"חמאס הכריח אזרחים להגיע ולהישאר באזורי לחימה ולהתעלם מאזהרות צה"ל": ימים ספורים לפני פרסום דוח האו"ם למבצע צוק איתן, חשף היום (ראשון) משרד ראש הממשלה את עיקרי קמפיין הנגד - הדוח הישראלי על התנהלות המבצע ופעולות צה"ל. בפתח ישיבת הממשלה שבה קיבל לידיו את הדוח הדגיש נתניהו כי בניגוד לחמאס "ישראל כיבדה את זכויות האדם של הפלסטינים בעזה במבצע".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשעות הצהריים כינס משרד החוץ מסיבת עיתונאים בה הציג את עיקרי הדוח לתקשורת הזרה. הדוח מדגיש את העברת הסיוע ההומניטרי שישראל אפשרה אל מול מדיניות "המגן האנושי" של חמאס. במשרד ראש הממשלה הוסיפו כי הוא "מציג את פשעי המלחמה של חמאס וארגוני הטרור הנוספים ברצועת עזה, כולל עדויות וחומרים שמוכיחים שהאסטרטגיה של חמאס הייתה למשוך את הלחימה לאזורים עירוניים מיושבים ולהשתמש בנוכחות של האוכלוסייה האזרחית כמגן אנושי".

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, פתחה את הישיבה ואמרה כי ישנו ניסיון של גורמים בקהילה הבינלאומית להפוך את היוצרות לשים את החמאס כקורבן וישראל כתוקפנית. "ישראל רוצה לחשוף את האמת, אנו לא מתביישים בעובדות, כשאנו נלחמים בטרור אנו רוצים להבטיח מינימום פגיעה באזרחים".

"ישראל רוצה לחשוף את האמת", חוטובלי היום|צילום: עמית ולדמן, חדשות 2

דורי גולד, מנכ"ל משרד החוץ הטרי, ציין כי ישראל לא יכולה לעבוד עם מועצת זכויות האדם של האו"ם בגלל הדעה הקבועה מראש של הארגון, ולכן היא חוקרת את הדברים בעצמה. "חמאס נכשל בכוונה בהפרדה שבין מתקפה של אזרחים וכוחות צבא והוא שאחראי למותם של האזרחים בעימות הזה", הדגיש. "אנחנו השקענו בשליחת הודעות וגיוס דוברי ערבית שיזהירו את האזרחים, למרות שזה לא נדרש בחוק הבינלאומי".

לדבריו של קצין מצוות החקירה היה קשר רציף עם האו"ם וישראל נמנעה מהפגזה של מרכזים הקשורים לארגון מלבד אירועים בהם היו שיגורים מתוך מבנים שלו, כמו בסג'עייה לדוגמא. "חמאס לא רצה שאנשים יצאו ויתפנו מהאזורים האלה ואפילו מנע מהם לצאת מאזורים שצה"ל הודיע שהוא עומד להפגיז", הוסיף.

"חמאס לא נתן לאזרחים להתפנות" קצין מצוות|צילום:
עטיפת הדוח
עטיפת הדוח|צילום:

"העברנו סיוע הומניטרי - וחמאס תקף את המעברים"

במסמך מפורטים מקרים בהם טרוריסטים התחזו לאזרחים ואף לחיילי צה"ל. נקודה מרכזית נוספת בדוח היא שימוש בבתים אזרחיים ובמסגדים למטרות צבאיות: "מסגדים שימשו כעמדות צלפים, בתי ספר שימשו כמחסני נשק, מטעני חבלה הוטמנו במבנים אזרחיים ומנהרות נחפרו מתוך בניינים אזרחיים ואזורי מגורים". עוד נטען כי חמאס הכריח פלסטינים להישאר באזורים בהם צה"ל עמד להפציץ.

"פעילות ארגוני הטרור המפורטת בדוח מהווה פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות והפרה בוטה של החוק הבינלאומי", נכתב בעיקרי הדוח. לעומת זאת, קובע הדוח כי צה"ל מחויב לשמירה על החוק הבינלאומי ופעל לצמצם את הפגיעה באזרחים: "פורסמו אזהרות לאזרחים באזורי לחימה, ננקטו צעדים לווידוא המטרות הצבאיות לפני כל תקיפה ונעשה שימוש בחימוש מדויק במטרה למזער נזק היקפי".

בישראל הוסיפו כי במספר מקרים במהלך המבצע, צה"ל ביטל תקיפות מתוכננות מחשש לפגיעה באזרחים. כמו כן צויין בדוח כי ישראל אפשרה להכניס ציוד רפואי, מזון ואספקה לעזה תוך כדי הלחימה "למרות שחמאס וארגוני הטרור תקפו את המעברים בעת מעבר הסחורות". על כן, נכתב בדוח, "יש לבחון את האירועים שבהם נפגעו אזרחים בעזה על רקע פשעי המלחמה שביצע החמאס והשימוש באוכלוסייה האזרחית והמאמצים הישראלים למנוע פגיעה באזרחים".

האסון בנחל והעדויות (צילום: דובר צה
"אנחנו נגן על החיילים, הם יגנו עלינו"|צילום: דובר צה"ל, חדשות

נתניהו: דוח האו"ם מוטה, אנחנו לא חוששים לבדוק את עצמנו

כמו כן ציינו בדוח כי משנת 2000 נהרגו 1,265 ישראלים מפעולות הטרור של חמאס, שירה בתקופה זו 15,200 רקטות ופצמ"רים - מתוכם 4,500 במבצע "צוק איתן" - וחפר 32 מנהרות. "חמאס סרב לקבל את היוזמות להפסקת האש שהוצעו בתחילת ובמהלך הלחימה בקיץ, כולל זו שביוזמת מצרים שהליגה הערבית וישראל קיבלו".

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודה למנדלבליט ולמשרדי הממשלה שעסקו בנושא: "הדוח הוא חשוב במיוחד משום שמדינת ישראל נמצאת תחת התקפת דה-לגיטימציה חסרת תקדים. המתקפה הזאת איננה עניינית, היא פוליטית. המטרה שלה היא להשחיר את מדינת ישראל, ולמתקפה הזאת אנחנו מתכוננים להגיב. זאת תגובה אחת, אנחנו נפעל בכל מקום ככל שנדרש, כדי להתמודד עם טענות שקריות ועם יוזמות אנטי-ישראליות".

 

לדברי נתניהו, הדוח "מציג את התמונה האמיתית לגבי המבצע. הוא מוכיח באופן חד משמעי שהפעולות שביצע צה"ל וביצעו כוחות הביטחון במבצע צוק איתן נעשו בהתאם לדין הבינלאומי. הן נעשו מתוך הצורך להגן על אזרחי המדינה מול ארגון טרור רצחני שמבצע פשע מלחמה כפול. הוא יורה במכוון על אזרחים תוך שהוא מסתתר במכוון מאחורי אזרחים. מדינת ישראל וצה"ל אכן מחויבים לכללי הדין הבינלאומי, גם כשאנחנו נלחמים בארגוני טרור שמפרים את הכללים הללו בצורה מכוונת".

ראש הממשלה ציין גם כי "אנחנו לא חוששים לבדוק את עצמנו כשצריך. מנגנוני הבדיקה והחקירה שקיימים במדינת ישראל ביחס לטענות על הפרת דיני מלחמה הם מהמובילים בעולם. כשמגיעות טענות אמינות הן נבדקות כנדרש. על הדוח של נציבות זכויות האדם של האו"ם אמר נתניהו כי מדובר בגוף מוטה ועוין לישראל: "מי שרוצה בהאשמה אוטומטית נגד ישראל, שאין לה בסיס, יבזבז את הזמן בקריאת הדוח של ועדת האו"ם. אנחנו מצדנו נמשיך להגן על החיילים שלנו, הם ימשיכו להגן עלינו".