בישראל רואים בדברי חמינאי ורוחאני הוכחה לטיעון המרכזי של ראש הממשלה נתניהו נגד העסקה עם טהרן: "אי אפשר לגבש דיל שמבוסס על אמון עם מדינת חסרת אמינות כמו אירן", אומרים הגורמים הישראלים. "שום דבר לא סגור, ואי אפשר לדבר על הבנות עם מי שמיד מאשים את ארה"ב ברמאות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נשיא ארה"ב ברק אובמה מנסה כעת לטשטש מעט את המחלוקת ולדבר על תהליך של משא ומתן. "זה לא סופי עד שזה סופי", אמר היום הנשיא האמריקני. "החודשיים-שלושה הקרובים של המשא ומתן יהיו קריטיים למדי". סגן דוברת מחלקת המדינה הוסיף: "לפי העקרונות שעליהם הוסכם, הסנקציות יופסקו באופן הדרגתי עם אימות עמידתה של אירן במחויבויות מסוימות במסגרת תכנית פעולה מוגמרת, משותפת וכוללת".

אלו הם תמרוני מילים מול התנאים הקשוחים של האירנים. הם אומרים שהכל תלוי בפרטים, ובניגוד גמור לעמדת ארה"ב, מבהירים שאין עסקה בלי הסרת כל הסנקציות מיד ולא בהדרגה.

הספקנות הישראלית מחלחלת גם לוויכוח הפנימי בארה"ב. על פי סקר אן.בי.סי, 68% מהאמריקנים לא מאמינים שהאירנים יעמדו בתנאי ההסכם. בישראל דווקא מאמינים שאירן תעמוד בהסכם כי הוא טוב לה ומאפשר לה להגיע בתוך עשור למעמד של מדינה סף-גרעינית שלא ניתן יהיה לעצור אותה.

שטייניץ, ארכיון (צילום: רויטרס)
"האירנים מתוחכמים". השר שטייניץ|צילום: רויטרס

"הציבור האמריקני, בניגוד לחלק מההנהגה, מבין שרוחאני לא שונה מאחמדינג'אד ואי אפשר לבטוח בו", אמר השר לענייני מודיעין, הד"ר יובל שטייניץ. "האירנים מאוד מתוחכמים. הם מנצלים את הרצון של ארה"ב ויתר המעצמות להישג דיפלומטי מיידי, וסוחטים את הלימון עד הסוף. אני מקווה שבשלושת החודשים האחרונים נוכל לסגור חלק מהפרצות שנשארו פתוחות בהבנות לוזאן".

בינתיים, השמרנים ממשיכים לנגח את הממשל על הבוטות ביחס להתנגדות ישראל לעסקה, ובישראל מקווים שהקשיחות האירנית והביקורת הפנימית בארה"ב ייצרו מהלך שיבלום את העסקה או יביא לשיפור התנאים שלה. הקרב הזה יימשך לפחות עד חודש יוני.