גינוי בינלאומי חמור למעשי ישראל בגבול עזה: מועצת זכויות האדם של האו"ם אימצה הבוקר (שישי) ברוב קולות החלטה שמגנה בחריפות את הירי במפגינים ב"צעדות השיבה" בשנה האחרונה. הגוף, שזכה לביקורת רבה מצד ישראל בשל הגינויים הרבים שפרסם בעבר, קרא "להעמיד לדין את כל מפרי החוק בסכסוך בעזה" - בין אם בבית משפט מקומי ובין אם בבית דין בינלאומי לצדק פלילי. הארגון טען כי קיים חשש לפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות מצד כוחות הביטחון הישראלים.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
23 מדינות תמכו בגינוי, 14 נמנעו - ורק 9 התנגדו: אוסטרליה, אוסטריה, ברזיל, בולגריה, צ'כיה, פיג'י, הונגריה, אוקראינה וטוגו - שהודיעה שנמנעה בטעות וביקשה לתקן את ההצבעה ל"נגד". המועצה כתבה בהחלטה כי היא מגנה את "השימוש המכוון בכוח לא חוקי, קטלני ומוגזם כלפי אזרחים מפגינים". ההצעה קודמה על ידי פקיסטן בשם הארגון לשיתוף פעולה אסלאמי. המדינות האירופיות לא הציגו חזית אחידה בעד או נגד ההחלטה - וארה"ב לא השתתפה בהצבעה, לאחר שפרשה מהארגון בשנה שעברה בשל ההטייה נגד ישראל.
ואלו המדינות שתמכו: אפגניסטן, אנגולה, בחריין, בנגלדש, בורקינה פאסו, צ'ילה, סין, קובה, מצרים, אריתריאה, עירק, מקסיקו, ניגריה, פקיסטן, פרו, פיליפינים, קטר, ערב הסעודית, סנגל, סומליה, דרום אפריקה, ספרד ותוניסיה. 15 המדינות שנמנעו הן: ארגנטינה, בהמאס, קרואטיה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, דנמרק, איסלנד, הודו, איטליה, יפן, נפאל, רואנדה, סלובקיה, בריטניה ואורוגואי.
ישראל: "ריטואל צבוע"
שגריר פלסטין למועצה, איברהים חראיסי, תקף: "הפיכת אזרחים למטרה היא נושא רציני שאי אפשר לתמוך בו". חראיסי ציין כי בין ההרוגים ישנם 35 ילדים, שני עיתונאים וגם אנשי רפואה. מנגד, אביבה רז-שכטר - שגרירת ישראל - גינתה את "ההטייה הפוליטית החמורה נגד ישראל" בדוח. השגרירה האשימה את חברי המועצה ב"התעלמות מהאיום המוחשי" לכ-70 אלף ישראלים שמתגוררים בסמוך לגדר וגם איום הטילים על העורף הישראלי.
משרד החוץ הגיב להצבעה ואמר: "מועצת זכויות האדם חזרה היום על הריטואל האבסורדי והצבוע של יצירת ועדת חקירה שמסמנת את ישראל, וממצאיה נגד ישראל נקבעו מראש - ואז לאמץ את הדוח תוך כדי התעלמות מהמציאות בשטח". עוד נמסר: "ישראל מצביעה בשביעות רצון על כך שתשע מדינות הצביעו נגד ההחלטה המטוה ורוב מוסרי של מדינות לא תמכו בהחלטה. למעשה, זו הצבעת אי אמון בדוח". במשרד החוץ ציינו כי "ישראל תמשיך לממש את זכותה להגנה עצמית ולהגן על אזרחיה מפני טרור ותוקפנות. ישראל לא תשתף פעולה עם המועצה בנושא זה".
ההחלטה התקבלה לאחר שמועצת זכויות האדם דנה השבוע בדוח חמור שהוצג - והאשים את ישראל בפגיעה במפגינים בניגוד לדין הבינלאומי. מיכאל לינק, משפטן וחוקר מיוחד של מצב זכויות האדם של הפלסטינים בשטחים, אמר השבוע למועצה כי "חיילי צה"ל יורים באופן בלתי חוקי במפגינים בגבול הרצועה שלא מהווים איום ממשי, ישראל פועלת להשתיק ארגוני זכויות אדם ומזהמת את שטחי הרשות הפלסטינית".
לינק הוא אחד ממחברי הדוח שפורסם לפני כחודש לקראת כינוסה של המועצה. הוא טוען כי חיילי צה"ל יורים במפגינים פלסטינים למרות שהם לא באמת מהווים איום על חייהם: "הרשויות בישראל ממשיכות למנוע מארגוני זכויות אדם לפעול ועושות פעולות כדי להשתיקם". הדוח החמור קבע עוד כי פעולות צה"ל במהלך הפרות הסדר בגבול רצועת עזה בשנה האחרונה, שבהן נהרגו לפחות 189 פלסטינים ונפצעו למעלה מ-6,000, עלולות להיחשב כפשעי מלחמה.
"כוחות הביטחון הישראלים הרגו והטילו מו"מ מפגינים שלה היוו איום מיידי לאחרים כשנורו", נכתב בדוח החוקרים של הוועדה. לטענת האו"ם, בידי החוקרים מידע חסוי בנוגע לאלה שהם מאמינים שאחראים לירי, כולל קצינים וצלפי צה"ל. במהלך השנה האחרונה הגיעו אלפי פלסטיני מדי יום שישי כחלק מ"צעדות השיבה" והתעמתו עם כוחות צה"ל. הפלסטינים השליכו לעבר הלוחמים מטענים, בקבוקי תבערה וחצו את הגדר כמה פעמים. צה"ל הגיב באש חיה לעבר המתפרעים.
בתגובה לדוח שפורסם בסוף חודש שעבר, אמר ממלא מקום שר החוץ ישראל כ"ץ כי מדובר ב"עוד דוח עוין, מוטה ושקרי נגד מדינת ישראל". לדבריו, "אף אחד לא יכול לשלול את זכותה של ישראל להגנה עצמית והמחויבות שלה להגן על אזרחיה וגבולותיה ממתקפות אלימות".