הנשיא ריבלין, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
הנשיא ריבלין, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

לאן פני המצב הביטחוני באזור? נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נשא הערב (שני) דברים בכנס של המכון למחקרי בטחון לאומי INSS - והתייחס לאיום האירני ולמצב הביטחוני המורכב ששורר בגבולות ישראל. בדבריו במושב הפתיחה של הכנס הבינלאומי השנתי ה-12 במספר, שהתקיים במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, אמר ריבלין: "הייתי בוחר בשתי מילים כדי לתאר את המצב האסטרטגי של מדינת ישראל בתקופה הקרובה: הסלמה ומורכבות".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

ריבלין הסביר את המורכבות באזור: "עליית מדרגה והסלמה מחד. סיבוכיות ומורכבות גוברת מאידך. אלו צמד המאפיינים המרכזיים של הזירה הביטחונית והפוליטית בשנה החולפת ובעתיד הקרוב". בהתייחסות לאיום האירני אמר: "אירן, כך אני מאמין, צפויה להחריף תגובותיה למדיניות הישראלית בצפון - בסוריה וגם בלבנון. האתגר האירני אינו מתמצה בזירה הצפונית, אלא נוגע לזירה הדיפלומטית העולמית. המשך הניסויים האיראים בטילים בליסטיים ומזימות ההתנקשות היוצאות מטהרן, הפכו זה מכבר לסלע מחלוקת ביחסי אירן עם מדינות האיחוד האירופי. אני חש שהאירופים הולכים ומתקרבים לתפיסתה של ישראל, בדבר הסכנה הנשקפת מן המשטר באירן".

עוד התייחס ריבלין למצב בדרום ואמר: "רצועת עזה עדיין רוחשת ומבעבעת, המצב ההומניטרי החמור שם, מתודלק על ידי פוליטיקה של שנאה ושיסוי, גם פנים פלסטינית וגם כנגד ישראל. יש לנו את הסכסוך הפלסטיני הפנימי בין פתח לחמאס והחלטה של אבו מאזן להפעיל סנקציות כבדות על עזה. כל אלה דוחפות אותנו לקבל החלטות מהסוג של 'הרע במיעוטו'. מערכת הביטחון הישראלית סבורה כי פתרון צבאי לבדו, לא יוכל להביא לשיפור ארוך טווח במצב בעזה. דווקא השילוב בין עוצמה צבאית, מדיניות ההכלה-החלקית, והדיפלומטיה הישראלית-מצרית - הוא שנשא פירות. אולם הציבור בישראל, כך נראה, מתקשה לקבל את ההכלה הזו, במיוחד כאשר משמעותה הכבדה של החיים בעורף".

"לתפיסתי לא רק שהמורכבות למול חמאס עזה לא תיעלם. יתרה מכך, רוחה של חמאס ואנשיה, זולגת באופן מדאיג גם ליהודה ושומרון", הזהיר. "אם חמאס ודרכו נתפסו בעבר על ידי ההנהגה הפלסטינית כבעיה וכאיום, הרי שהיום חלקים מן הציבור וחלקים מן ההנהגה הפלסטינית הרשמית, רואים בדרכו של חמאס את הפתרון. מגמה חדשה זו כבר החלה לייצר מורכבות אמיתית עבור ישראל". לסיכום דבריו אמר: "אלו הטוענים מימין ומשמאל, כי למול המורכבות ולמול ההסלמה ישראל עומדת חסרת אונים, פאסיבית - טועים ומטעים. איננו פאסיביים. אנו מגיבים ברגישות, בתבונה, בעוצמה, בקטלניות, לאיומים מחוץ ולאתגרים מבית. אבל ככל הנראה בתגובתיות של העת הזו אין די. עלינו לנקוט ביוזמה. ישראל חזקה ואיתנה לעת הזאת".

ריבלין קרא בנאומו למהלך מדיני ואמר: "עלינו לעשות כמיטב יכולתנו להשיב את בעלות הברית הקרובות לנו אל האזור, אולי במסגרת יוזמה מדינית אזורית. הסטטוס קוו בזירה הפלסטינית אינו משרת את ישראל - עלינו להתאמץ לשנותו, בעיקר בצעדים בוני אמון, לטובתנו ולטובת הפלסטינים גם יחד. הזירה הפוליטית בישראל יכולה וצריכה ליטול אחריות משמעותית יותר, על המותר והאסור בה. הסכמות חוצות מפלגות וגושים, על כללי המשחק, לא יובילו לטשטוש עמדות, ולאובדן בוחרים, אלא להתגברות האמון האזרחי בפוליטיקה, ולביצור עוצמתנו כחברה וכקהילה. מראשית הציונות ועד ימינו אנו, ישראל יוזמת היא ישראל מנצחת. זוהי העת ליזום, זוהי העת לנצח".

אמיר אשל, ארכיון (צילום: חדשות 2)
אמיר אשל, ארכיון|צילום: חדשות 2

בכנס דיבר גם מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף במיל' אמיר אשל: "החתימה הגבוהה של פעולת ישראל נגד אירן נועדה להניע את התהליך של יצירת לחץ מדיני רחב יותר על אירן, מה שמחייב הן מילים והן טילים". אשל חיזק את צעדי נתניהו - ובהם הסרת העמימות - ואמר: "ישראל פועלת בזירה הצפונית גם באמצעות פעולות חשאיות, תודעתיות ובחתימה נמוכה. יש חלופה לינארית להמשיך במה שעושים כדי לפגוע בהתבססות אירן ובהעברת האמל"ח לחזבאללה ויש חלופה שהיא להוציא את אירן מסוריה".
אשל הסביר כי הוצאת אירן מסוריה "לא תקרה בזכות פעולה צבאית אלא באמצעות פעולה מדינית בהובלה רוסית. ההסלמה בדרך הנוכחית לא תביא להערכתי לעימות כולל כי רוסיה לא תאפשר זאת. מה שיווצר הוא מאזן הרתעה הדדי שינוהל ע"י ישראל ואירן". עוד טען אשל כי "לישראל יש יכולת לפגוע קשות באסד ובייצוב אסד ורוסיה לא מעוניינת בכך".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו