הסכמי "המדינה השלישית" יוצאים לדרך: השרים אישרו היום (רביעי) בישיבת הממשלה את ההסכם לגירוש מסתננים ומהגרי עבודה. לפי ההסכם, שיוצא לפועל במקביל לסגירת מתקן חולות עד לחודש מרס, הממשלה תציע מענק לאלו שיצאו משטח ישראל ל"מדינות שלישיות" באפריקה. נתניהו הבהיר: "הם ייצאו בכל מקרה, כך או כך".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מענק ה"יציאה מרצון" שניתן למהגרים יעמוד על 3,500 דולרים, אך הוא יופחת אם לא יצאו מישראל בחודשים הקרובים. לצורך תשלום המענק שיתמרץ את יציאת המסתננים מישראל יוקצו עד 150 מיליון שקלים לשנה. בממשלה הדגישו כי "ההצעה מאוזנת מבחינת מקורות ושימושים".
נתניהו אמר בישיבת הממשלה: "כל מדינה צריכה לשמור על גבולותיה - זו חובת יסוד. לצורך כך הקמנו את הגדר כמכשול - היא מנעה כניסה של מאות אלפי מסתננים שלא הגיעו לישראל אלא למקומות אחרים. הורדנו את ההסתננות הבלתי חוקית לאפס. עכשיו יש משימה שנייה: להוציא את המסתננים שחדרו לישראל באופן בלתי חוקי - כ-60 אלף איש מתוכם הוצאנו כ-20 אלף איש".
"התוכנית להוצאתם מישראל יוצאת לדרך היום. סיירתי בדרום תל אביב ביום ובלילה כדי להתרשם מהמצב, ומצוקת התושבים ברורה לגמרי. ראינו שם את ההתפרקות של החוק והסדר ותחושת הביטחון האישי. לכן היום אנחנו מקיימים את מה שהבטחנו - להחזיר את השקט והחוק והסדר לתושבי דרום תל אביב ושכונות אחרות. אנחנו נתגבר את האכיפה".
על המענק אמר: "אני חושב שחשוב שאנשים יבינו שאנחנו עושים כאן דבר לגמרי חוקי ולגמרי חיוני. יש להם אפשרות לשתף פעולה ולצאת בדרך חוקית ואנושית. יש ברשותנו גם כלים אחרים - אני מקווה שהם ישתפו איתנו פעולה כדי לפתור את הבעיה הזו".
"יוכלו לעבוד ולהתקיים בכבוד במדינה השלישית"
לפי חוות הדעת המשפטית שצורפה, "אין קשיים משפטיים להצעה". כמו כן נטען כי גם אם המהגרים יקבלו מענק מופחת, "יש בו כדי לאפשר למסתנן להתחיל חיים חדשים במדינה השלישית ויכולת להתקיים במשך תקופה לא קצרה". בישראל מדגישים כי ב"מדינות השלישיות" המסתננים יהיו זכאים לאישור שהייה ועבודה – ולכן הם יוכלו להיות מועסקים ולהתקיים בכבוד.
לפי הצעת ההחלטה, יוקצו 180 תקני כוח אדם לרשות האוכלוסין וההגירה – שיבדקו בקשות מקלט, יגבירו את האכיפה והוצאת המסתננים ויחמירו את האכיפה כלפי מעסיקי מסתננים.
"בחודש ספטמבר תיבחן אפקטיביות התכנית להוצאת מסתננים על ידי רשות האוכלוסין וההגירה ומשרד האוצר. בהתאם לממצאי הבחינה וככל שיימצא הצורך בהגברת האכיפה, יוקצו עד 40 תקני כוח אדם נוספים למטרה זו – לתקופה של 24 חודשים", נכתב בהצעה.
לפני חודשיים אישרה הממשלה פה אחד את הצעתם של שר הפנים אריה דרעי (ש"ס) והשר לביטחון הפנים גלעד ארדן (הליכוד) לסגור את מתקן חולות בהדרגה. על פי ההחלטה, מתקן חולות יקבל ארכה של כשלושה חודשים במטרה לסגור אותו. ארדן ודרעי הבהירו: "למסתננים יישארו האופציות - או כלא או יציאה מהארץ".